VIJESTI / KARLOVAC

PROJEKT OD 134 MILIJUNA KUNA

Grijanje nije upitno iako radovi na vrelovodu ne idu po planu zbog nedostatka materijala, Klobučar: Kada i koliko će grijanje poskupiti, još ne znamo

Grijanje nije upitno iako radovi na vrelovodu ne idu po planu zbog nedostatka materijala, Klobučar: Kada i koliko će grijanje poskupiti, još ne znamo

Razlozi su globalna kašnjenja cjevnog materijala ali i u ostalim elementima projekta imamo oblike kašnjenja. To je problem jer jedino ovaj ljetni dio godine možemo izvoditi većinu radova, rekao je Klobučar.

Do početka sezone grijanja a koja bi, prema najavama mogla početi tek u listopadu, svi građani u sustavu karlovačke Gradske toplane imat će tople radijatore.

Ustvrdio je ovo danas direktor GT-a Hrvoje Klobučar koji je na tiskovnoj konferenciji izvijestio kako napreduju radovi na obnovi vrelovodne mreže. A problema ima puno, od tragičnog događaja koji je na par dana zatvorio jedno gradilište po nalogu inspekcije, do kašnjenja nabave materijala zbog kojeg se u hodu moraju mijenjati planovi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Do kraja godine u potpunosti će biti završen Rakovac, od pothodnika do kraja Rakovca i Sarajevska ulica. Do kraja sljedeće godine, bit će gotov dio od Toplane do pothodnika i onaj dio od pothodnika prema Zvijezdi kroz ulicu Kralja Tomislava, rekao je Klobučar.

Kako kaže, Grupa 3 radi ulicu B. Kašića na onu stranu, dio Grabrika će sad biti gotov i Luščić - Matoševa, Držićeva i dio kod suda. Na godinu ostaju Banija, Krležina, Šestićeva i dio Tina Ujevića i ostatak Luščića i Grabrika.

- Od ukupne duljine mreže dosad je napravljeno 3.965 metara, planira se ove godine završiti 5.860 metara zavarenih cijevi, odnosno 38 posto. To je nažalost manje od prvotno predviđenog plana od deset tisuća metara. Razlozi su globalna kašnjenja cjevnog materijala ali i u ostalim elementima projekta imamo oblike kašnjenja. To je problem jer jedino ovaj ljetni dio godine možemo izvoditi većinu radova, rekao je Klobučar.

Zahvalio je građanima na strpljenju, te rekao da se radi tako da se i što veći broj stabala sačuva. Ona koja su baš na trasi, posadit će nakon radova pored trase. 

No ne radi se samo na ulicama. U Gradskoj toplani se izvodi pogon za distribuciju i kemijsku prioremu vode, zamijenjeno je šest motora, dvije crpke na motorima, kompletan elektro dio koji to prati da se troši manje električne energije. 

- Ova ekipa koja radi cijevi, oni nastavljaju sljedeće godine dok distribucijski pogon i podstanice završavaju ove godine. U podstanicama se mijenja kompletan primar - ulaz, stavlja se puno bolja oprema i nadzor kojim ćemo moći utvrditi puno brže prije nego građani osjete problem s uslugom, dodaje direktor Gradske toplane.

Ono što građane najviše zanima, hoće li se i kada mijenjati cijena grijanja, Klobučar - ne zna. Rekao je da će se vidjeti na što se odnose mjere Vlade RH, te da nije ugovorena nova cijena za kućanstva dok je za poduzetnike već išla gore, a ići će i još više. Čim dobije informaciju, građani će doznati.

Što donosi cijeli projekt težak 134 milijuna kuna, od čega 103,5 milijuna kuna europskog novca, građani su već imali prilike čuti.

Mijenja se 74 posto vrelovoda, odnosno 15,7 kilometara mreže, trase cijevi, mijenja se primar toplinskih 173 podstanica, a one koje se ne mijenjaju su relativno nove. Stižu novi, motori, pumpe, kemijska priprema vode i centralni sustav za upravljanje i nadzor 24 sata kontrolu nad sustavom.

- Koristi obnove mreže su što neće biti puknuća kad se projekt završi, povećat će se energetska učinkovitost odnosno smanjit će se gubici u distribuciji. Pretpostavka je za korištenje obnovljivih izvora jer nema smisla dovesti tu energiju, pa je gubiti u lošoj mreži. Tu je naravno i doprinos Karlovcu kao zelenom gradu. Gubici će se smanjiti s preko 15 na ispod 8 posto,a dobit ćemo i bitno napredniji sustav.

Izdvojeno


Reci što misliš!