VIJESTI / KARLOVAC

TOTALNI PROMAŠAJ?

Neuspjeh izgradnje Centra u Babinoj gori pokazuje sve slabosti sustava za gospodarenje otpadom! Vuljanić: Na kraju će se na Ilovcu sagraditi još jedno smetlište

Neuspjeh izgradnje Centra u Babinoj gori pokazuje sve slabosti sustava za gospodarenje otpadom! Vuljanić: Na kraju će se na Ilovcu sagraditi još jedno smetlište

Kada je CGO Babina gora u pitanju, neće biti ostvaren nijedan zacrtani cilj. Kako će sve to na kraju završiti, nikome nije jasno.

Nacionalni sustav centara za gospodarenje otpadom “pogrešna je tehnologija na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme i s pogrešnim kapacitetima”. To su protekloga tjedna Nacionalu izjavili ekološki aktivisti koji se pozivaju na nalaze stručnjaka za gospodarenje otpadom, argumentirajući svoje tvrdnje, među ostalim, i neuspješnim pokušajima gradnje Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori kod Karlovca, državnog projekta vrijednog najmanje 180 milijuna kuna, koji već sada kasni najmanje tri godine, a zbog nenadoknadivih poskupljenja gradnje i dalje je neizvjesno kada će, i hoće li uopće biti dovršen. 

Pritom, uz već otvorene centre Marišćina kod Rijeke i Kaštijun u Istri, koji pokazuju nepremostive strukturalne probleme te izazivaju revolt građana i lokalnih ekoloških udruga, višegodišnji neuspješni pokušaji gradnje Centra na Babinoj gori kod Karlovca primjer su potencijalno štetnog i neodrživo poskupjelog projekta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kada se svi ti problemi razmotre zajedno – od ozbiljnih prijetnji onečišćenjem vitalnih vodotokova duž jadranske obale i kraških područja, preko zastarjele tehnologije do neodrživo poskupjelih troškova gradnje i održavanja – dio stručne javnosti i ekoloških aktivista zaključuje kako bi Vlada Andreja Plenkovića morala smoći snage da učini ono što nije uspjela učiniti nijedna vlada – revidirati, smanjiti i racionalizira strategiju, prilagoditi je novonastalim uvjetima klimatske i energetske krize. 

CGO Babina gora predviđen je za gradnju na južnom karlovačkom gradskom području, nedaleko od Tušilovića, kroz koje, kako upozoravaju ekološki aktivisti, “protječe rijeka Korana s pritokama, rijekom Radonjom i potocima Sedra i Budim”. Projekt seže još u 2006. godinu, kada su na toj lokaciji obavljeni prvi geološki radovi. Karlovačka javnost odmah se počela protiviti gradnji takvog centra, a lokalni su aktivisti uložili golem i višegodišnji, zasad neuspješan napor da zaustave projekt te da lokalne vlasti pronađu drukčiji način dugoročnog zbrinjavanja otpada na karlovačkom području. 

Proteklih godina karlovački su aktivisti i građani osnovali nekoliko inicijativa i potpisivali više peticija vlastima protiv CGO-a Babina gora, a pisali su i kaznene prijave te nekoliko pritužbi nadležnim službama Europske komisije. Tvrde kako je još jedan razlog za odabir Babine gore taj što su vlasti smatrale “da se ono malo preostalih Srba neće buniti zbog nametnute kolektivne krivnje, isto kao ni Hrvati naseljeni iz Bosne zbog svega što im je omogućila ta ista vlast – kuće, zaposlenja, mirovine i tako dalje”. Svi su se ti prigovori pokazali uzaludnima - kaznene prijave su odbačene, projekt ide dalje, a vodi ga KODOS, tvrtka sa šestoro zaposlenih u vlasništvu Karlovačke županije. 

Direktorica KODOS-a je Marija Tufeković, bivša rukovoditeljica Odjela proizvodnje piva u Karlovačkoj pivovari i jedna od osuđenih u sudskom procesu koji je uslijedio nakon što je preminuo Karlovčanin Zdravko Martinović, kada se 19. ožujka 2007. otrovao smrtonosnim ugljičnim dioksidom, udahnuvši ga u večernjoj šetnji psa pored ograde Karlovačke pivovare. O projektu kazala je kako je riječ je o suvremenom postrojenju, koje ni na koji način neće ugrožavati ljude i okoliš, već je neophodan dio rješenja za uspostavu učinkovitog sustava gospodarenja otpadom.

 - CGO Babina gora planiran je kao zatvoreni sustav u kojem nema ispuštanja tehnoloških i procjednih voda u okoliš. Sve otpadne vode odvodit će se na uređaj za pročišćavanje koji će biti izgrađen u sklopu CGO-a Babina gora te će se nakon pročišćavanja koristiti tijekom kompostiranja. Eventualni višak pročišćene vode odvozit će se na UPOV Karlovac na daljnju obradu. Tijekom rada CGO Babina gora primjenom definiranih mjera zaštite i programa praćenja ne očekuje se utjecaj zahvata na stanje voda odnosno pogoršanje stanja vodnog tijela u okolici lokacije zahvata. 

Karlovački političar Nikola Vuljanić, bivši saborski zastupnik Hrvatske narodne stranke i Hrvatskih laburista te jedan od prvih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, šokiran je mogućnošću da odgovorni, u nizu od nekoliko hrvatskih vlada, odlagališta otpada grade blizu ključnih vodotokova, a da se zbog toga nitko pretjerano ne uzbuđuje.

- Kada smo prvi put usporedili kartu CGO-a s kartom vodonosnika, ostao sam zapanjen. Upravo me strah pokušati objasniti tko je bio u stanju učiniti tako nešto. Mogu li uopće povjerovati da netko to radi namjerno, da svjesno upropaštava izvore vode, najvrjednije što imamo, naročito u ovim uvjetima klimatske krize, kada voda iz dana u dan postaje sve vrjednija i vrjednija? Mogu razumjeti da ima i lopova i kriminalaca, ali to je uistinu diverzija protiv temeljnih nacionalnih interesa, tvrdi Vuljanić, koji je bio vijećnik u Skupštini Karlovačke županije kada je usvojena odluka da se odlagalište otpada gradi na Babinoj gori. 

- Predlagao sam da se odlagalište gradi na Gliništu pokraj Vojnića, mjestu koje nije nazvano bez razloga - ima gline, koja ne propušta vodu. Pristao je i tadašnji načelnik općine Vojnić. Rekli su, međutim, da je gradnja na tom mjestu preskupa jer je petnaestak ili dvadesetak kilometara dalje od Babine gore, pa smo samo nas dvojica vijećnika bila protiv odluke o Babinoj gori, a ‘za’ je glasalo njih 39. No danas je jasno da preskupo ne bi bilo Glinište, nego da će biti Babina gora, ako je uopće uspiju i napraviti, tvrdi Vuljanić.

Ta njegova sumnja – da nije izvjesno hoće li CGO Babina gora ikada biti sagrađen – itekako je utemeljena. Potvrdili su je za Nacional čak i iz tvrtke KODOS, koja vodi gradnju Centra. Naime, na pitanje Nacionala kolika je prvotna cijena projekta, koliko je u međuvremenu porasla te tko će platiti razliku, KODOS je odgovorio ovako:

- Procijenjena vrijednost nabave Projektiranje i izvođenje radova izgradnje CGO-a Babina gora iznosi 179.903.225,00 kuna i ona je određena na temelju Studije izvedivosti. Natječaji za projektiranje i izgradnju CGO-a Babina gora poništeni su tri puta. Sva tri postupka poništena su nakon konzultacija s resornim ministarstvom, jer su cijene ponuda bile znatno veće od procijenjene vrijednosti nabave. Četvrti ponovljeni postupak pokrenut je u veljači 2022. te su ponude otvorene 1. lipnja 2022. Zaprimljene su tri ponude. Iznosi svih zaprimljenih ponuda i u četvrtom postupku javne nabave su iznad procijenjene vrijednosti nabave. U dogovoru s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja donesena je odluka o nastavku postupka javne nabave ‘Projektiranje i izvođenje radova izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Babina gora’. Pritom su u Ministarstvu naveli da će u suradnji s drugim tijelima nastojati iznaći sredstva koja će omogućiti jednake omjere financiranja projekta CGO-a Babina gora kao u razdoblju 2014.-2020.

Drugim riječima, natječaj se ponavljao četiri puta jer 180 milijuna kuna, koliko je za gradnju Centra odobrio EU, nije dovoljno da se Centar sagradi. Razlike u cijenama su dramatične. Iz podataka o sva četiri natječaja koje je dostavio KODOS, vidi se da je čak i najniža ponuda, ona iz trećeg natječaja u iznosu od 285 milijuna kuna, od procijenjenog i odobrenog iznosa viša za čak 105 milijuna kuna. Najviša ponuda, pak, iznosi čak 474 milijuna kuna, što je 150 posto viša ponuda, skuplja za čak tristo milijuna kuna. 

Jasno je da gradnja već sad kasni najmanje tri godine. U KODOS-u kažu kako “rok za izgradnju CGO-a Babina gora počinje teći nakon potpisa ugovora s odabranim ponuditeljem”, ali odabrani ponuditelj još nije izabran jer se natječaji, zbog skupih ponuda, ne mogu zaključiti. Ipak, kažu u KODOS-u, “nadamo se skorom potpisivanju Ugovora, a nakon toga rok završetka radova računa se od datuma početka i iznosi 41 mjesec, od čega je zadnjih šest mjeseci probni rad. Studijom izvedivosti i projektnom prijavom završetak radova bio je planiran sredinom 2023. godine”.

Dakle, rok za završetak radova je tri godine od njihova početka, ali nije jasno kada će radovi početi jer još nije zaključen ni natječaj niti je odabran izvođač radova. S druge strane, prema projektnoj dokumentaciji, Centar bi trebao biti završen za desetak mjeseci, pa je očito da, kada je CGO Babina gora u pitanju, neće biti ostvaren nijedan zacrtani cilj. Kako će sve to na kraju završiti, nikome nije jasno. 

- Mislim da će naprosto zavlačiti te da će, na kraju, pored sadašnjeg karlovačkog smetlišta na Ilovcu, uz staru cestu prema Zagrebu, naprosto sagraditi još jedno. Jer ono će uskoro biti pretrpano, pa će tada reći ‘Nema druge, hajde da tamo privremeno napravimo još jedno.’ Naprosto ne vidim kakvo bi drugačije rješenje mogli naći, mišljenja je Nikola Vuljanić.

Čak ako se taj najapsurdniji scenarij i ne ostvari, već je sada jasno da CGO Babina Gora nije ništa drugo nego – kolosalan promašaj. 

- U trakavici oko Babine gore cijeli je niz nelogičnosti - od prijetnje vodotokovima, preko preskupih natječajnih ponuda, do činjenice da je Centar projektiran za sto tisuća tona otpada, što je apsolutno pretjerano za područje od sto tisuća stanovnika koje demografski sustavno propada. Ali politička odluka je donesena i oni je sada guraju do besvijesti, dok se sama od sebe ne slomi, kazao je za Nacional Mile Sokolić, još jedan od karlovačkih ekoloških aktivista koji godinama upozoravaju na probleme i voditelj projekta „Za Babine gore zdravlje“. 

- Mi smo s tom pričom već i ostarjeli, ali i dalje se nadamo da Centar neće biti sagrađen i da će tome naročito pridonijeti ovi problemi s previsokim ponudama. Ima u svemu tome i mnogo mutnih stvari, koje nije lako dokazati. Babina gora mnogo bi se bolje mogla iskoristiti u svrhe ekološkog turizma, koji se polako počinje razvijati. Ali za to bi ona morala ostati sačuvana šumska priroda, a ne mjesto odlagališta smeća, kazao je Sokolić.

Inače, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Karlovca moglo se čuti i kako se odustalo od projekta CGO i da se traži nova lokacija. Kako je komentirao gradski vijećnik Predrag Pavlačić (HSS) "kruži informacija da Grad pregovara o jednoj drugoj lokaciji, s obzirom da se neće uspjeti izrealizirati projekt CGO Babina gora radi određenih stvari koje stoje još uvijek na sudu". I u tu svrhu, prema riječima Pavlačića, predviđena su i sredstva u proračunu. 

Gradonačelnik Mandić kazao je kako nema tu informaciju da se mijenja lokacija, već kako se mijenja suvlasnik u toj tvrtki, a novac u proračunu osiguran je kao obveza Grada u slučaju početka radova. 

- O bilo kakvoj izmjeni lokacije mi u gradskoj upravi i ja kao gradonačelnik, iskreno, nemamo tu informaciju. Da li netko drugi ima, nemam pojma, kazao je Mandić. 

Izdvojeno


Reci što misliš!