VIJESTI / KARLOVAC

NAJAVA

Ubuduće bez liste za mlade za dodjelu gradskih stanova? U Gradu ističu kako prema dosadašnjim kriterijima oni nisu kandidati za najam socijalnog stana

Ubuduće bez liste za mlade za dodjelu gradskih stanova? U Gradu ističu kako prema dosadašnjim kriterijima oni nisu kandidati za najam socijalnog stana

Prijedlog ovakve odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Karlovca u javnom je savjetovanju do 8. listopada

Grad Karlovac u proceduru je poslao druge izmjene i dopune odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada. Kako pojašnjavaju, ovim izmjenama predlaže se formiranje jedne liste reda prvenstva za sve podnositelje zahtjeva. Na taj način svi podnositelji zahtjeva se svrstavaju u jednu listu sukladno ostvarenom broju bodova po utvrđenim kriterijima, a temeljem pravomoćne liste prvenstva vrši se dodjela stanova u najam. 

Naime, u Gradu su mišljenja kako postojanje dosadašnje liste reda prvenstva za mlade nije ostvarilo ciljeve na način kako je to do sada bilo propisano. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Dosadašnja lista za mlade predviđala je neke kriterije bodovanja po kojima nitko od podnositelja nije ostvario bodovanje, iz čega proizlazi da takvi kriteriji nisu bili adekvatni socijalnom statusu koji je u ovoj kategoriji stanovanja najvažniji. Na primjer, nije bilo podnositelja zahtjeva sa stečenom stručnom spremom nakon završenog diplomskog studija ili s nekim drugim odgovarajućim znanstvenim stupnjem obrazovanja. Za očekivati je da će mladi ljudi nakon završenog obrazovanja i zapošljavanja u svojoj struci ostvariti prihode i time omogućiti sebi i svojoj obitelji standard koji nadilazi minimalne iznose, te stoga nisu niti kandidati za najam „socijalnog“ stana.  Međutim, postoje i drugi kriteriji koji  omogućuju građanima, bez obzira na godine, prijavu na natječaj za najam gradskih stanova, pojašnjavaju u Gradu. 

Tako da će dodjela stana u najam temeljem ove odluke prvenstveno biti namijenjena građanima slabijeg socijalnog statusa koji nisu u mogućnosti sukladno svojim prihodima plaćati najamninu po tržišnim uvjetima, odnosno nisu u mogućnosti riješiti na drugi način svoje stambeno pitanje.

- Intencija Grada je sukladno postojećim mjerilima omogućiti svojim socijalno najugroženijim građanima stanovanje po povoljnijim uvjetima i uz primjenu  odluke o najmu stanova u vlasništvu Grada Karlovca. Praktični primjeri u praksi nedvojbeno su pokazali da postojanje dviju lista za najam gradskih stanova koje su formirane prema različitim kriterijima često dovodilo  Povjerenstvo za najam stanova u dilemu koja lista ima prednost prilikom dodjele stana, jer nije bilo kriterija koji su regulirali tu situaciju, pojašnjavaju.

Iz Grada napominju kako provedene ankete među mladima pokazale su da su oni zainteresirani za potpuno drugačiji koncept uređivanja stambene problematike, što isključuje zainteresiranost za socijalni najam uvjetovan nižim prihodovnim cenzusom. 

- Predloženim izmjenama mijenja se kriterij godina prebivališta podnositelja zahtjeva na području Grada Karlovca. Na dosadašnjoj listi za mlade nije bilo utvrđenog kriterija godina prebivališta na području Grada, a podnošenje zahtjeva na opću listu je bilo uvjetovano kriterijem od 10 godina boravišta na području grada Karlovca. Na prijedlog Povjerenstva za stanove, predloženo je da se kao kriterij prijave za listu za najam stanova podnositelj zahtjeva mora imati ispunjen uvjet od najmanje pet godina neprekidnog prebivališta na području grada Karlovca do dana podnošenja zahtjeva.

S druge strane, kod mjerila za utvrđivanje liste reda prvenstva dodaje se i bodovanje podnositelja zahtjeva mlađih od 35 godina s 10 bodova.

- Na taj način omogućili bi mlađim podnositeljima zahtjeva dodatne bodove s obzirom da neće biti posebne liste za mlade. Na ovaj način bi izjednačili bodovanje mlađih od 35 godina sa podnositeljima zahtjeva starijih od 55 godina koji su također bodovani s 10 bodova, pojašnjavaju iz gradske uprave. 

Prijedlog ovakve odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Karlovca u javnom je savjetovanju do 8. listopada, a obrazac za sudjelovanje možete pronaći OVDJE

Inače, Grad Karlovac upravlja s preko dvije tisuće nekretnina u svom portfelju, dobar dio njih služi svojoj svrsi. U vlasništvu ima 344 stana, a kako su iz gradske uprave odgovorili za KAportal početkom godine, praznih je 11 od koji se neki i uređuju.  

Izdvojeno


Reci što misliš!