VIJESTI / KARLOVAC

SKANDINAVCI POMAŽU

Futuristički projekt grijanja cijelog Karlovca na geotermalne izvore dobio još jedan veliki korak naprijed! Stižu novci za bušotinu nadomak grada

Futuristički projekt grijanja cijelog Karlovca na geotermalne izvore dobio još jedan veliki korak naprijed! Stižu novci za bušotinu nadomak grada

- Krećemo u izradu pilot projekta s ciljem povećanja kapaciteta za proizvodnju i korištenje toplinske energije iz geotermalne energije na području Grada Karlovca, rekao je direktor Geotermike Vlatko Kovačić.

Karlovačka tvrtka Geotermika povukla je sredstva koja će omogućiti značajan korak u zasad još uvijek futurističkom projektu priključivanja sustava Gradske toplane na grijanje iz vlastitih izvora tople vode. 

Kako je danas u gradskoj upravi predstavio direktor Geotermike Vlatko Kovačić, za ovaj projekt stiglo je 5,6 milijuna kuna kroz projekt "Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu". Izdašni donator je norveški fond EEA, a partner na projektu uz Grad Karlovac je ISOR Island.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Udio bespovratnih sredstava je gotovo 67 posto, dok će Grad sufinancirati projekt s 1,9 milijuna kuna.  

- Krećemo u izradu pilot projekta s ciljem povećanja kapaciteta za proizvodnju i korištenje toplinske energije iz geotermalne energije na području Grada Karlovca. Cilj je uređenje bušotinskog radnog prostora za smještaj bušaćeg postrojenja i jame za proizvodno ispitivanje bušotine KAGT-1, što će približiti grad Karlovac povećanoj proizvodnji energije iz geotermalne energije i instalirati kapacitete za korištenje energije iz geotermalne energije, rekao je direktor Kovačić. Kako pojašnjava, radi se o lokaciji nadomak grada, kod ceste D-36 koja vodi prema prigradskom naselju Rečica. 

Geotermika će ovim ostvariti preduvjete za izradu istražne bušotine geotermalne vode Karlovac GT-1 (KaGT-1), a sredstva za njezino financiranje također namjerava namaknuti iz fondova. Usred globalne energetske krize ovakav projekt je itekako "na cijeni", pa treba vidjeti kako će se odvijati, no svakako, ako se utvrdi isplativost geotermalnih izvora u predgrađu, ima odličnu perspektivu.

- Projektom će se također ostvariti bilateralna suradnja s državom donatorom, Islandom, što će dodatno doprinijeti jačanju kapaciteta za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije i stvoriti temelji za nastavak suradnje i buduće zajedničke projekte. Uvođenje obnovljivih izvora energije doprinijeti će sigurnosti i diversifikaciji energetske opskrbe grada, povećati će se udio energije proizvedene iz obnovljivih izvora i omogućiti uspješna transformaciju grada u ekološki održivo područje, kaže Kovačić.

„Projekt  Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu – PREP4KaGT-1 financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem bespovratnih sredstava EPG-a i Norveških bespovratnih sredstava za razdoblje 2014.do 2021. godina. "Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu”.

Izdvojeno


Reci što misliš!