VIJESTI / KARLOVAC

OBILAZAK TERENA

Procjena gradonačelnika je da je poplavljeno 20-ak kuća, direktor Hrvatskih voda objasnio krive prognoze i kako je Korana "napumpala" Kupu

Procjena gradonačelnika je da je poplavljeno 20-ak kuća, direktor Hrvatskih voda objasnio krive prognoze i kako je Korana

Na novinarski upit zašto Karlovčani moraju strepiti kod svake kiše, Đuroković je rekao da to baš i nije istina jer se radi povijesnim maksimumima.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković danas je s predstavnicima Grada i Županije obišao poplavljena područja u okolici Karlovca - Gradac, Vodostaj, Koritinju i Brodarci, te objasnio zašto je došlo do nove poplave za koju su ipak jučer procjenjivali da se neće dogoditi.

U međuvremenu Kupa je narasla na 804 centimetra (13 sati), dok je Korana na 740. U proteklih sat vremena narasle su za 2 centimetra i svi samo čekaju da uđe u stagnaciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Imali smo jučer prognozu od 770 cm, ali kiša je dodatno pala, dio ciklone je prešao i zahvatio rijeku Koranu koja je nadogradila Kupu s dodatnih 30-ak cm pa smo i premašili 800. To je izazvalo dodatne probleme, ne možemo reći da je situacija izvan kontrole, ali dvadesetak objekata je na taj način došlo u stanje ugroženosti, rekao je Đuroković.

Rekao je da je problem i što su pale ogromne količine zaobalnih voda koje nisu mogle oticati putem rijeka. 

- Kad kiša pada ne znate gdje točno pada. Treba otjeći preema rijeci, to se dogodilo s Koranom, i nadogradnja se dogodla u poslijpodnevnim i večernjim satima. To se prije nije moglo vidjeti, tek kad je val došao do vodomjerne stanice, rekao je Đuroković.

Gradonačelnik Damir Mandić je procijenio da je ugroženo dvadesetak kuća jer još nema konkretne podatke. 

- Ovo je iznenađenje u odnosu na predviđanja, ali svjesni smo da ne možemo kontrolirati količinu padalina. Učinit ćemo sve da se ova šteta sanira i da budemo pri pomoći. Neće biti proglašena elementarna nepogodna no pričekat ćemo da sve prođe pa ćemo uputiti poziv mještanima koji su pretrpjeli štetu, kaže Mandić.

Mještane je zanimalo, pa u pitali "koja budala" toči vodu u box barijere koje su se pokazale neučinkovitima, pa je Đuroković objasnio da su box barijere tako prije spašavale i Logorište. Rekao je da se to čini u situacijama kad se na teren ne može dovesti pijesak, ali da su se pod velikim naletom vode ove barijere raspale, no na tom dijelu nije stradala niti jedna kuća. 

Na novinarski upit zašto Karlovčani moraju strepiti kod svake kiše, Đuroković je rekao da to baš i nije istina jer se radi povijesnim maksimumima. Rekord od 124 milimetara je oboren u Ogulinu, a svi znamo kakve je probleme ovaj poremećaj donio u ostalim dijelovima Europe. 

Izdvojeno


Reci što misliš!