VIJESTI / KARLOVAC

A SADA O HRVATSKIM VODAMA

Poplava na kojoj su "pale" sve državne institucije! Gradonačelnik Mandić: Pitanje je kako uopće reagirati u Brodarcima dok se ne izgradi nasip

Poplava na kojoj su
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

S obzirom na Domovinski rat i ono što se zbivalo do 95 u Karlovcu, da mi smo odgovorni što smo ostali malo sastrane. Mislim da je država u tom kontekstu puno više i puno prije trebala vratiti Karlovcu. Ali sad vraća, kazao je gradonačelnik

Kriva procjena vodostaja Kupe koja je rezultirala potopom u Brodarcima tema je koja nije silazila s govornice Gradske vijećnica današnje sjednice. Temu je otvorio gradski vijećnik Alenko Ribić koji je, kako je istaknuo sam osobno sudjelovao tijekom svog rada u mnogim stožerima pa tako i u stožeru od obrane od poplava, posebno u Gunji i Obrenovcu u Srbiji. A što je prošlo po krivu u ovom Stožeru tražio je pojašnjenje. 

Uvodno je zamjenica gradonačelnica Ivana Fočić kao načelnica Stožera civilne zaštite prezentirale sve aktivnosti koje je Stožer odradio od prvih sati. Što se tiče krive procjene, gradonačelnik Damir Mandić nije okolišao.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Procjena se pokazala poprilično neprecizna, odgovornost za procjenu vodostaja preuzimaju Hrvatske vode. Prema analizi tu je element kiše na Korani ali i HE Lešće. Nakon svega jako će biti problematično i ubuduće predvidjeti količine padaline. Ono što je dogodilo Ozlju i okolnim općinama postavlja neka druga pitanja. Mi u Karlovcu znamo da na 750 ne punimo vreće, mi na 750 znamo koje su ceste poplavljene i što tada treba činiti, ali mi smo bezobzira punili vreće, kazao je gradonačelnik. 

Vatrogasci, vatrogasci, vatrogasci

Na pokušaj s box barijerama odnosno tuljcima gradonačelnik je rekao kako ne može ulaziti u te procjene.

- Na temelju iskustava iz 2018. godine, to je prva poplava koja je mene dočekala kao gradonačelnika, najviše smo ulagali u procjene naših vatrogasaca. To će i ubuduće biti tako. Meni je jako važno da su naši vatrogasci na terenu, njihove procjene su mi mjerodavne i nemam im što zamjeriti. U brzim reakcijama box barijere koje se pune pijeskom su nešto na što možemo više računati. U narednom periodu vodit ćemo se tim iskustvom. 

Na izjavu generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurkovića vezano uz problematiku imovinsko pravnih odnosa te da se kasni s izgradnjom nasipa, gradonačelnik je komentirao kako je primio delegaciju predstavnika stanovnika Brodaraca o toj temi još prije dvije godine. 

- Prezentirali su nam svoje zahtjeve i gdje oni smatraju da taj projekt nije prihvatljiv. Hrvatske vode komunicirale s njima i odustale od prvotnog projekta. Krenulo se u novo projektiranje, da li na temelju opravdanih ili neopravdanih zahtjeva mještana neću ulaziti u to. Činjenica je će da klimatske promjene i ubuduće stvarati probleme i pitanje je kako reagirati do izgradnje nasipa u Brodarcima. 

Gradski vijećnik Ribić dao je mali savjet zamjenici gradonačelnika ali i gradonačelniku. 

- Hodogram postupanja koji je napravljen je u redu ali kad se radi raščlamba onda se treba kritički napraviti, istaknuti dobre i loše stvari. Istaknuti tko je zakazao da bi se na temelju naučenih lekcija radile neku buduće strategije. Ne treba stalno isticati hvala vatrogascima, hvala policajcima, hvala hitnoj službi oni su plaćeni za to. Ne treba se zahvaliti ATP Lučko što je došla na Lemić Brdo oni su osposobljeni za to, u njih se ulaže, to im je posao. 

DHMZ ili Hrvatske vode?

A kako to da je DHMZ imao drugačiju procjenu vodostaj Kupe od Hrvatskih voda, odnosno da je postala komunikacija da će Kupa ići na 800 iako su ih HV kazali 750, što i nije bio prvi slučaj, zanimalo je gradskog vijećnika Dimitrija Birača koji je pitao da li postoji mehanizam da Grad uđu u komunikaciju s DHMZ, a ne samo Hrvatskim vodama. 

Gradonačelnik je kazao kako je DHMZ u toj vertikali institucija koje su dio procjene, ali iza procjene moraju stajati Hrvatske vode. 

- O toj informaciji s kojom vi baratate ja je nemam. Bilo bi dobro da to uputite Hrvatskim vodama jer ako je to točno što ste rekli onda su problemi kud i kamo veći nego što ovako izgledaju. Neću biti arbitar to nek odgovara onaj za koga vi tvrdite da je nešto znao i nije rekao. Ono što smo mi imali u četvrtak je bila procjena od 700 do 900. Dok se ne napravi cjelokupan sustav obrane grada Karlovca nama će biti jako teško, pogotovo uz ovakve klimatske uvjete, kazao je gradonačelnik.

S druge strane, Birača je zanimalo što gradonačenik ima za reći o izjavi Đurakovića kako se 30 godina nije ulagalo u obranu od poplava. 

- Sad se ulaže, uvijek je bio osjećaj da nas država ne doživljava. Činjenica je da imamo ugovore, nabave, mjeru 8, javno komuniciramo da do 2025. mora biti gotov nasip, do 2027. i čvor Brodarci. Činjenica je i da tih 540 milijuna kuna nisu novci iz naših proračuna, to je proračun Europske komisije. S obzirom na Domovinski rat i ono što se zbivalo do 95 u Karlovcu, da mi smo odgovorni što smo ostali malo sastrane. Mislim da je država u tom kontekstu puno više i puno prije trebala vratiti Karlovcu. Ali sad vraća. 

Izdvojeno


Reci što misliš!