VIJESTI / KARLOVAC

IZNENAĐENI I OGORČENI?

Na Korani radovi na gradnji hotela, oglasio se DAGGK: Zakazala je struka, od projektanta do javne uprave koja je dozvolila izdavanje Građevinske dozvole

Na Korani radovi na gradnji hotela, oglasio se DAGGK: Zakazala je struka, od projektanta do javne uprave koja je dozvolila izdavanje Građevinske dozvole
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Skromnim i neinventivnim arhitektonskim rješenjem ne postiže se sadržajna kvaliteta kakvu građani Karlovca zaslužuju, stoji u priopćenju.

Nakon što je počela gradnja drugog dijela budućeg hotela Korana, svoje je mišljenje o cijelom projektu konačno dalo i Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, odnosno Izvršni odbor ove strukovne udruge.

Radi velikog interesa javnosti za ovu temu njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kao stručno društvo koje njeguje pravila i dignitet struke, poštuje važeću prostorno plansku dokumentaciju i zakonsku regulativu Republike Hrvatske, iznenađeni smo i ogorčeni izdavanjem Građevinske dozvole za Rekonstrukciju građevine ugostiteljsko - turističke namjene, rekonstrukciju zgrade hotela Korana, te započetom izgradnjom.

Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac ne osporava pravo investitora da gradi svojim novcem na svojoj čestici. Međutim takva izgradnja mora biti u skladu sa zakonom, te takva izgradnja mora uzeti u obzir vrijednost lokacije koja je u gradu Karlovcu nesporno visoke kvalitete i jedinstvena.

Od samog početka nezakonitog djelovanja na Korani, kao dio građanske inicijative - Spasimo Koranu, upozoravamo na omalovažavanje općepriznatog europskog dometa institucije arhitektonsko-urbanističkog natječaja, na uništavanje ranije dostignute vrsnoće ambijenta – terasom otvorenom prema Korani, rijetkim raslinjem - Taksodiumom, vrlo uspješnim kompleksom perivojne, parkovne arhitekture i skulpturama oplemenjenim javnim prostorom.

Skromnim i neinventivnim arhitektonskim rješenjem ne postiže se sadržajna kvaliteta kakvu građani Karlovca zaslužuju. Izrazito nekreativan pristup projektiranju u našem gradu oslikava djelovanje suprotno proklamiranom Novom Europskom Bauhausu.

Kompleksnost i višeslojnost ovog projekta simplificirala se nebrigom o javnom prostoru, koja se u zadnje vrijeme čita kroz niz investicija, koje bespovratno uništavaju prostor. Moramo nažalost reći da je u ovom slučaju zakazala struka, od projektanta do javne uprave koja je dozvolila izdavanje Građevinske dozvole za koju smatramo da nije izdana prema važećem GUP-u u dijelu gdje je propisan javni arhitektonsko-urbanistički natječaj."

U Karlovcu, 05.10.2022. 
Izvršni odbor Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac


 

Izdvojeno


Reci što misliš!