VIJESTI / KARLOVAC

PRIMJER SURADNJE

Kako je nastao College Haze! Zmajska pivovara u Karlovcu promovirala pivo napravljeno u suradnji sa studentima pivarstva na karlovačkom Veleučilištu

Kako je nastao College Haze! Zmajska pivovara u Karlovcu promovirala pivo napravljeno u suradnji sa studentima pivarstva na karlovačkom Veleučilištu
foto Zmajska pivovara/KAportal

Odluka je, dodaje majstor pivar i vlasnik Zmajske, pala na stil NEIPA, kao jedan relativno novi stil. Pivo je mutno, voćnih aroma s dosta hmelja.

Novo pivo u ponudi Zmajske pivovare je College Haze, odlična New England IPA koja ima i jednu posebnost. Naime, napravljena je u suradnji sa studentima pivarstva na Veleučilištu u Karlovcu. Ovo pivo, nastalo u zanimljivoj kolaboraciji prve hrvatske craft pivovare i karlovačke visokoškolske ustanove jučer je promovirano u Studentskom centru, uz predavanje vlasnika Zmajske i pionira hrvatske craft scene Andreja Čapke.

- Dva bivša studenta karlovačkog Veleučilišta danas rade kao procesni inženjeri u Zmajskoj pivovari, dok se s predavačem Goranom Šarićem znam još iz studentskih dana. Surađujemo sa strukom jer nam u pivovari trebaju stručni ljudi, rekao je Čapka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kaže da je u pivarstvu kao i u svakom poslu dobro pozadinsko znanje, ali prije svega treba iskustvo rada u pivovari. 

- Studenti imaju mogućnost svoja znanja brusiti u praksi pa je na tragu toga i nastalo ovo pivo. Sa studentima smo dogovorili recept i prijedloge hmeljeva, naš voditelj proizvodnje i bivši student Nenad Lalić je ispolirao recept i prilagodio ga našem velikom pogonu. Napravili smo ovo "studentsko" pivao kao jednu motivaciju i demo što će studenti jednog dana biti u mogućnosti raditi, rekao je Čapka.

Odluka je, dodaje, pala na stil NEIPA, kao jedan relativno novi stil. Pivo je mutno, voćnih aroma s dosta hmeljeva, a karakterizira ga i šest posto alkohola. 

- Koristili smo moderne sorte hmelja, Nectaron, Galaxy, Citru i Cryo Citru tako da je pivo napumpano, ali jako ukusno i osvježavajuće, kaže nam ovaj majstor pivar te dodaje kako je skuhano dvije tisuće litara ovog piva.

Sporazum je potpisan i on je samo formalizirao suradnju Veleučilišta i Zmajske pivovare. Naime, manje je poznato da Veleučilište u Karlovcu ima laboratorij za analizu piva i kao takav mogao bi postati referentni centar za manje pivovare koje ovakvu sofisticiranu opremu nemaju u svojim pogonima. Čapka nam kaže da je u sporazumu uklopljen i ovaj dio suradnje, no Veleučilište još nema certifikaciju laboratorija da bi mjerenja i procesne analize vrijedili kao dokument. 

Jučerašnji event u Studentskom centru imao je još jedan povod, a to je potpisvanje Sporazuma o suradnji Veleučilišta i Zmajske pivovare. Predavanje je organizirala InovaDR, dugoreška ustanova za poticanje lokalnog razvoja, a u suradnji sa Studentskim centrom i Veleučilištem. 

- Sporazum je načelni prijedlog suradnje privrede i Veleučilišta, i to će samo i formalizirati suradnju nas kao kao pivovare iz privrednog sektora i ove obrazovne ustanove, rekao je Čapka.

Predavanje je bilo vrlo zanimljivo, kako za studente tako i za priličan broj karlovačkih ljubitelja piva pa i kućnih pivara koji su došli podružiti se s majstorima iz Zmajske, ali i probati College Haze. Studente su zanimali i ekonomski aspekti pivarstva u Hrvatskoj odnosno koliko je to sad unosan biznis, posebno jer na hrvatskom tržištu ima i više od stotinu malih craft pivovara. Čapka je to usporedio s američkom saveznom državom Kalifornijom koja ima četrdesetak milijuna stanovnika. Poznata pivarska craft deviza je "pij lokalno", a kako je Hrvatska deset puta manja, craft pivovare su usmjerene na šire tržšte, ne samo regije nego i ovog dijela Europe. 

Čapka je pričao i o suradnji među malim pivovarama koje su još uvijek, potpuni opozit industriji. Za razliku od velikih industrijskih pivovara, crafteri međusobno surađuju a često se i potpomažu. Iako su konkurencija na tržištu, još uvijek postoji taj dobri duh suradnje i prijateljstva,  posebno jer su uglavnom svi potekli iz garaža kao kućni pivari.

Uglavnom, probajte College Haze za koje s pravom možete reći da je naše, lokalno, a vrhunsko. 

Izdvojeno


Reci što misliš!