VIJESTI / KARLOVAC

URBANIZAM

Kako će izgledati Borlin budućnosti? Karlovački arhitekti osmislili koncept razvoja, prijedlog je na javnoj raspravi, Mandić: Nema kukavičjeg jajeta za Borlinčane

Kako će izgledati Borlin budućnosti? Karlovački arhitekti osmislili koncept razvoja, prijedlog je na javnoj raspravi, Mandić: Nema kukavičjeg jajeta za Borlinčane

Na zboru građana na Borlinu je, podsjeća Mandić, obećao da će krenuti javno savjetovanje za ovu podlogu, te mu se čini da je ovo, iako zakonski neobvezujuće, građanski nužno.

Borlin je danas isključivo stambena četvrt bez ikakvih dodatnih sadržaja, no to bi se u budućnosti svakako moglo promijeniti, pa bi Borlinčani tako mogli dobiti i trgovački centar, šetnice i terene za rekreaciju, dom za starije i nemoćne, dječji vrtić i kupalište a u prostoru nekadašnje vojarne i centar za napuštene životinje s veterinarskom ambulantom i hotelom za pse i mačke.

Sve je to zasad koncept, po narudžbi Grada Karlovca osmišljen od urbanista iz Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac. Iako za to Grad nema zakonsku obvezu, naručena je izrada stručne podloge na kojoj će se temeljiti plansko rješenje UPU-a Borlin - Kupa. Danas je studija predstavljena novinarima, a do 3. prosinca bit će otvorena na javnoj raspravi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po riječima gradonačelnika Damira Mandića, ovo je samo skica po kojoj se i dalje može crtati. U planu su sadržaji koji bi trebali podići kvalitetu života Borlinčanima, ali i oni koji su potrebni cijelom Karlovcu.

 - U interesu je da ovaj prijedlog dođe do što većeg broja građana, mi smo proteklih godina s dva UPU-a Luščić i ŠRC Korana obuhvatili i prostore od posebnog interesa grada Karlovca, odnosno o sadržajima. Borlin je prostor koji je podatan za daljnji razvoj grada, ovo je vizija koja u sebi nosi stručni pogled, rekao je Mandić, te se zahvalio DAGGK-u što je prihvatio posao. Plan su predstavili Iva Mlinarević, Luka Krmpotić i Anamarija Rodak koja je i održala prezentaciju.

Na zboru građana na Borlinu je, podsjeća Mandić, obećao da će krenuti javno savjetovanje za ovu podlogu, te mu se čini da je ovo, iako zakonski neobvezujuće, građanski nužno. 

- Pozivam sve, a posebno Borlinčanke i Borlinčane da odvoje vrijeme i prođu ovaj dokument i putem obrasaca napišu što im se sviđa, a što ne, rekao je Mandić.

Na zboru građana se otvorilo pitanje skloništa za životinje, te su čak Borlinčani prozvali gradonačelnika da im preko toga želi "uvaliti" kukavičje jaje. Međutim, ispred izrađivača, arhitektica Anamarija Rodak kazala je da se radi o modernom zdanju koji će imati manji, ograničeni broj životinja. One bi tamo dolazile u postupku udomljavanja iz Skloništa za pse u Utinji. Također, cijeli bi kompleks bio odvojen od stambenog dijela i ne bi imao veći broj životinja od uobičajenog koji bi ionako bio u kvartu kod privatnih vlasnika. 

Mandić je ustvrdio da je ovo tema za razgovor i očekuju da ljudi s imenom i prezimenom napišu što misle. 

- Razvoj grada je preozbiljna stvar da bi to bila tema društvenih mreža, nema nikakve podvale i kukavičjeg jajeta, dapače, ovo nismo trebali napraviti ali ovaj građanski dio ovog sudjelovanja je otišao na jednu razinu više. Borlinčanima sam rekao kako se oni izjasne, u takav UPU će se u konačnici najvjerojatnije i ići.

Što bi još takav Borlin budućnosti sve mogao dobiti rekla je Rodak. Kaže da su planirane šetnice s platanama i jablanima, šetnica uz obalu Kupe i perivojni trg, dok bi se uredila i sama obala sa stepenicama i vidikovcima prema rijeci i pontonom za čamce. Obala bi bila prilagođena za prilaz, te bi ovo mjesto bilo odlično i za treninge veslača. Posebno je zanimljiv koncept šetnice u krošnjama drveća, dok bi Borlin trebao biti i prometno spojen s dva mosta preko rijeke Kupe. 

Uz rijeku iza nasipa bi mogle niknuti i stambene zgrade, njih desetak visine do 3 - 4 etaže koje bi se uklopile u okoliš, a zanimljivo je da su arhitekti predvidjeli i da se javne zgrade izvedu tako da njihovi krovovi budu zelene travnate površine. U svakom slučaju vrlo zanimljivo, no treba tek vidjeti kako će proći javna rasprava, a onda i kako će se razvijati ovaj dio grada. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!