VIJESTI / KARLOVAC

TISKOVNA KONFERENCIJA

SDP-ovke u Hrnetiću o komunalnoj infrastrukturi: Gradite parkiralište za svemirce, a dijelovi grada nemaju nogostup! Je li tamo žive građani drugog reda?

SDP-ovke u Hrnetiću o komunalnoj infrastrukturi: Gradite parkiralište za svemirce, a dijelovi grada nemaju nogostup! Je li tamo žive građani drugog reda?

- Ali to treba znati, to treba planirati, za to treba imati viziju, zaključile su.

- Jesu li neki građani Karlovca manje važni od drugih i jesu li građani drugog reda? Ovo su se, naime, danas zapitali karlovački SDP-ovci koji su se javnosti obratili u Hrnetiću putem tiskovne konferencije na kojoj su govorili u gradnji komunalne infrastrukture, ali i onome što je nakon zahvata u ovom dijelu grada ostalo. 

- U projektima aglomeracije i obnove vrelovoda potrošena su značajna sredstva dobivena iz EU, ali i naša vlastita. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i financiranju vrelovoda vrijedan je 413,4 milijuna kuna, prihvatljivi troškovi iznose 330,7 milijuna kuna, od čega 227,4 milijuna kuna čine bespovratna sredstva, a preostalih 103,2 milijuna kuna u projektu osiguravaju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 41,3 milijuna kuna) te jedinice lokalne samouprave 20,6 milijuna kuna, uvodno su izvijestile gradske vijećnice, predsjednica GO Dragica Malović i Ehlimana Planinac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako dodaju, SDP takve projekte podržava uvijek bez obzira na to tko ih radi, prije svega zato što je aglomeracija nastavak projekta očuvanja voda i najvećeg ISPA projekta kojeg je upravo SDP doveo u Karlovac.

- Međutim, ključno pitanje zašto se u sklopu ovih radova nisu napravila poboljšanja na komunalnoj infrastrukturi na mjestima gdje se izvode ti projekti, naročito tamo gdje već dulje vrijeme postoje i projekti i građevinske dozvole za takva uređenja, pitaju se SDP-ovke.

Naime, za naselje Hrnetić Novaki (pokrivao bi dio prometnice od nadvožnjaka autoceste u Drežniku do ulice Kaštel) postoji projekt izrađen 2017. godine, a kojim bi, osim nogostupa bila riješena i oborinska odvodnja, te javna rasvjeta. 

- Projekt ima građevinsku dozvolu. Ovaj projekt je nasušna potreba jer se s obzirom na stanje prometnice roditelji ne usude pustiti djecu na biciklima niti do grada, moraju ih voziti u školu da se nekom ne bi što dogodilo, roditelji s bebama i malom djecom ne mogu se prošetati naseljem, kažu SDP-ovke te tvrde "da se može bolje".

- Evo s jedne strane u Karlovcu se upravo dovršava parkiralište „za svemirce“ gdje jedno parkirno mjesto košta 156.000,00 kuna, a s druge strane imamo gradsku četvrt koja ne može dobiti niti nogostup. Postavljamo opravdano pitanje je su li građani Hrnetića, Novaka i Kaštela građani drugog reda, rečeno je na tiskovnoj.

Dodale su da se u Gradu stalno hvale da su nisko zaduženi, pa stoga nema isprike da nema sredstava ili da se ne bi mogao zadužiti za ovaj projekt koji je nasušna potreba stanovnika Hrnetića, Novaka i Kaštela. 

- I nije ovo naselje jedino gdje je trebalo razmišljati o tome da se uz ova dva hvalevrijedna projekta poboljša kvaliteta života u gradu Karlovcu. Za to je, naravno, trebalo razmišljati unaprijed. A kako se razmišlja u Gradu vidi se i iz ovog rebalansa koji će se na Vijeću naći u četvrtak. Proračun se smanjuje za 120 milijuna kuna. Zašto, zato što ova ekipa koja vodi Grad ne radi, ne zna planirati i nema viziju što bi s našim novcima napravila. No to nije ništa novo, kažu nam.

Izgradnjom komunalne infrastrukture, smatraju u SDP-u, Hrnetić bi kao dio grada Karlovca dobio na atraktivnosti, što bi dovelo do moguće nove gradnje i „prebacivanja“ ovog dijela grada u neku višu komunalnu zonu, što bi Gradu generiralo dodatne prihode kroz komunalnu naknadu i komunalne doprinose, tako da novac uložen u ovoja projekt me može  biti uzalud potrošen.

- Ali to treba znati, to treba planirati, za to treba imati viziju, zaključile su. 

Izdvojeno


Reci što misliš!