VIJESTI / KARLOVAC

FOND SOLIDARNOSTI

Kreće obnova sakralnih i javnih objekata u Karlovačkoj županiji! Najzahtjevnija i najskuplja je obnova crkve i samostana u Zvijezdi, vrijedna 66 milijuna kuna

Kreće obnova sakralnih i javnih objekata u Karlovačkoj županiji! Najzahtjevnija i najskuplja je obnova crkve i samostana u Zvijezdi, vrijedna 66 milijuna kuna

Obnova bi trebala biti gotova do 30. lipnja iako je to prekratak rok za ovako opsežan zahvat koji bi, po izvođačima trebao trajati i do dvije godine.


Dvanaest objekata u Karlovačkoj županiji nastradalih u potresu bit će konstrukcijski obnovljeno zahvaljujući sredstvima iz Fonda solidarnosti. Radi se o sakralnim objektima i objektima javne namjene, a dakako najveći i za obnovu nazahtjevniji je Crkva Presvetog Trojstva u karlovačkoj Zvijezdi sa zvonikom i Franjevačkim samostanom. 

- Iselili smo Muzej sa zbirkom, arhiv, knjižnu građu, namještaj iz samostana i crkve i sve što je bilo potrebno i moguće. Ostalo će se činiti u tijeku radova. Ovo je jedno veliko djelo, odvijat će se velika obnova, crkve s bočnim kapelama, ljepotana zvonika Lukovice i Franjevački samostan. Sve to ne bi bilo da nas Ministarstvo kulture i medija nije prihvatilo i svjesni svega dobrog i kulturnog blaga odobrili su pozamašna sredstva koja će biti potrebno potrošiti da bi se sve privelo kraju, rekao je fra Krunoslav Albert.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Crkva i samostan sadrže kulturno dobro i kako je dodao župnik, odlično surađuju s Konzervatorskim odjelom, čuvaju ga i paze, ali i prezentiraju i pokazuju. 

- Karlovčani i Karlovčanke ovo je i vaš objekt, ne samo naš. Trebalo je izraditi projektnu dokumentaciju, javna nabava je dobro prošla, izabrali smo nadam se dobre izvođače. Bogu vjerujem ali ljude propitujem, čuo sam lijepe stvari o izvođačima a oni neka pokažu da je tako, rekao je fra Krunoslav Albert dodavši kako je obnova ovog sakralnog objekta vrijedna 65 milijuna i 775 tisuća kuna priznatih iz Fonda solidarnosti. Ima i neprihvatljivih troškova koje će pokriti Karlovačka županija. Izvođači su grupacija Hedom i Spektar gradnja.  

Obnova bi trebala biti gotova do 30. lipnja iako je to prekratak rok za ovako opsežan zahvat koji bi, po izvođačima trebao trajati i do dvije godine. Stoga je intencija da se do zadanog roka utroši što veći broj priznatih sredstava, a to je zaželjela i županica Martina Furdek-Hajdin. 

 

- To je drugo gradilište koje se otvara uz zgradu Oružane koja postaje Centar kompetencija. Na sam poziv Ministarstva bilo je prijavljeno 17 objekata, odobreno je 12 objekata na području Karlovačke županije. Sedam sakralnih objekata i pet javne namjene koje je kandidirao Grad Karlovac. U lipnju dobili ugovore i intenzivno smo građevinski sektor upoznavali i motivirali da se uključe. Samo jedna firma to ne može pokriti i zbog toga što se radi o velikim sredstvima, kulturnim dobrima i rokovima, kazala je županica.

- Cilj nam je maksimalno uložiti sredstva solidarnosti koja su dobivena, a rok je 30. lipnja. Ovo je konstruktivna obnova, bit će tu radova i nakon nje, no ovo je povijesna prilika da ga možemo realizirati i u okviru novca i rokova, kazala je županica. 

Po riječima Sande Kočevar iz Konzervatorskog odjela Karlovac, Crkva Presvetog trojstva i Franjevački samostan su najznačajniji objekti koji će se u Karlovcu izvoditi u okviru Fonda solidarnosti.

- Ono što je najznačajnije i najkompliciranije je njegova slojevitost, u pripremnim radovima imali smo ispitivanja i istraživanja, pokazali su nam se slojevi koji su vrijedni, to je najkompliciraniji dio. Kapela Antuna Padovanskog ima barokne oslike za koje nismo znali. Želimo ih sačuvati ali pritom provesti i konstruktivnu obnovu. U dokumentaciji nam je to uzelo i određeno vrijeme, kazala je Kočevar.

Najznačajniji je poduhvat bit će zamjena lukovice na zvoniku. Za izvođače je to sigurno najteži dio posla zbog visine i nedostupnosti u okviru bloka. 

- Lukovica u odnosu na zvonik čini jednu trećinu visine, skoro 20 metara, vidjet ćemo se hoće li se to raditi na trgu ili gore, no u jednom trenutku će crkva ostati bez lukovice i bit će to zanimljivo i za javnost, ta nova gradska vizura, kazala je Kočevar. 

Izdvojeno


Reci što misliš!