VIJESTI / KARLOVAC

ŠTA JE OVO?

Obračun u Čistoći - potukli se radnik i poslovođa! Direktor naložio pozivanje policije, gradonačelnik nezadovoljan razinom profesionalnosti u gradskom sustavu

Obračun u Čistoći - potukli se radnik i poslovođa! Direktor naložio pozivanje policije, gradonačelnik nezadovoljan razinom profesionalnosti u gradskom sustavu
foto ilustracija - arhiva KAportala

Isti tren sam reagirao, primio sam radnika u svoj ured, obavio sam razgovor i predložio mu da pozove policiju i da se savjetuje s policijom jer ja nisam policajac nego sam direktor i ne mogu znati svaki segment što je, poručio je Ivka.

Gradski vijećnik Dimitrije Birač (Nova ljevica) podijelio je kako je zadnjih dana dobio vrlo uznemirujuću  informaciju od sindikata u gradskoj tvrtki Čistoća, da je došlo do napada i vrijeđanja radnika od strane nadređenih. To se dogodilo prije dva, dva i pol mjeseca. 

- Rezultat je takav kakav je, i to zbog neprofesionalnog, nedoličnog, antiradničkog ponašanja prave službe. Rekao bi da je direktor tu kolateralna žrtva. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Birač poručio je kako je radnik nakon napada došao u pravnu službu prijaviti situaciji i umjesto da ga pravna služba savjetuje ona to nije učinila. Nakon što je napisao izjavu došlo je do novog sastanka na temelju kojeg je rađen zapisnik te je direktoru predloženo da kada se radnik žali da to odbaci kao neosnovano. 

-  Sindikat će se itekako žaliti, ići će tužba koliko čujem, cijena će biti puno veća nego na početku da se propisno kaznilo nadređenog. Ovo je pitanje koje izlazi van okvira jedne gradske firme, pitanje je stava osnivača prema radničkom pitanju u Karlovcu. Što komentira na to naš gradonačenik te kako se ta stvar planira riješiti. 

Gradončelnik Damir Mandić kazao ke kako nema nikakve informacije o tom slučaju kao i da ne može komentirati koja je tu razina odgovornosti skupštine društva odnosno gradonačelnika. 

- Ne znam čim sam ja to doprijenio da netko nekoga napadne. Stava sam da treba do detalja istražti što se dogodilo i provesti proceduru. Smatram da jedan veći dio zaposlenika gradskog sustava su frustirani mojim stavom ali ja bi stvarno volio podignuti razinu profesionalnosti tamo gdje ja odgovaram, to je gradska uprava, a onda i gradske tvrtke. Nisam zadovoljan s razinom profesionanosti, nisam zadovoljan s razinom profesionalnosti nadređenih osoba i mislim da tu imamo puno posla za radit. Najveći dio ljudi u gradskom sustavu korektno radi svoj posao ali isto tako ako si na poslu osam sati onda moraš odraditi osam sati na poslu, a u tračevima, obračunima i sviđanjima i ne sviđanjima. Tu imamo problem i tome svjedočim u gradskoj upravi. Imamo puno poslova za napredovanje, poručio je gradonačenik. 

Slučaj je komenturao i direktor Čistoće Vlatko Ivka koji je uvodno poručio kako ne tolerira niti ne podržava nasilje niti u jednom obliku niti u jednom smislu. Potvrdio je da je došlo do narušavanja reda i mira u tvrtki između radnika i poslovođe. 

- Isti tren sam reagirao, primio sam radnika u svoj ured, obavio sam razgovor i predložio mu da pozove policiju i da se savjetuje s policijom jer ja nisam policajac nego sam direktor i ne mogu znati svaki segment što je. Djelatnik je pozvao policiju i policija je bila na licu mjesta, ustanovljeno je remećenje javnog reda i mira i djelatnik koji ga je kršio dobio je od policije novčanu kaznu. 

Ivka dodaje kako su u firmi poduzete sve mjere. Direktor društva je 24. listopada pisao izdao upozorenje o pravima iz radnog odnosa i mogućnostima otkaza. Saslušani su svi svjedoci koji su bili suočeni s činom događaj u Čistoći, napravljen je zapisnik. 

- Na temelji izjava došli smo do zaključka da pismeno upozorenje za ovaj čin jedina stvar koju mi možemo napraviti. Konstatirali smo povredu radne obaveze, izdali smo upozorenje u slučaju nastavka kršenja obaveza upozoravamo djelatnika na mogućnost izvanrednog otkaza. Ovdje nije bilo fizičkog obračuna u smislu da je nekom nanesena bilo kakva povreda, bilo je naguravanje i verbalne prijetnje. Kao direktor napravio sam sve, zaključio je Ivka.   

Izdvojeno


Reci što misliš!