VIJESTI / KARLOVAC

PROBLEMI SA STRUJOM

Još uvijek su neka naselja bez struje, o kolapsu energetske mreže razgovarali smo s direktorom Elektre: Radi se u nenormalnim uvjetima, žice su pucale na svim dalekovodima

Još uvijek su neka naselja bez struje, o kolapsu energetske mreže razgovarali smo s direktorom Elektre: Radi se u nenormalnim uvjetima, žice su pucale na svim dalekovodima

To su veliki napori i stvarno smo dali sve od sebe. Jučer je zadnje struju dobilo Galović selo i to oko 23 sata. Kvarova je bilo toliko da jednostavno se ne može brže ništa napraviti, svi dalekovodi su bili u kvaru, rekao nam je Spudić.

Prvi malo jači snijeg ove zime i nastao je potpuni kolaps u prometu ali i u energetskoj mreži koja se doslovno raspala na ogromnom dijelu Karlovačke županije.

Struje jučer tijekom dana nisu imala brojna naselja na području Karlovca, Slunja, Duge Rese, Ogulina i Ozlja, a desetina naselja u nizu općina bile su odsječene do kasnih večernjih sati, na neka struju čak nemaju niti sada. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je za KAportal jutros rekao direktor HEP-a distribucijskog područja Karlovac Zvonko Spudić, na području Grada Karlovca su sve trafostanice pod naponom, no još su bez struje rubni dijelovi Duge Rese, u Općini Barilović tri sela prema Perjasici, te rubni dijelovi Generalskog Stola.

- Isto je na području Slunja, Ogulin je riješen, dok nemaju struje i udaljenija mjesta na području Općine Vojnić. Danas će do kraja radnog vremena će sve biti riješeno i opskrba električnom energijom će se u potpunosti normalizirati, rekao nam je Spudić.

Pitali smo ga kako je moguće da snijeg uzrokuje tolike probleme na mreži i je li se to ikako može prevenirati. Kaže nam da se radi o mokrom i teškom snijegu koji kad padne na žice u rasponu dalekovoda od 70 metara na vodiče djeluje tako da "raspleše žicu i ona od toga puca". 

- Mi na ovoj razini ne možemo puno više napraviti nego sanirati kvarove. Imamo ljude na terenu, no to su velike dionice, dalekovodi imaju po pedeset kilometara i moramo ih sve pregasiti. Počinjemo od izvorišta i kako otklanjamo kvar, tako puštamo napon do potrošača, kaže nam direktor Elektre.

Problem je, dodaje, bio i jer ceste nisu bile očišćene pa timovi nisu mogli doći niti do odredišta do koje vodi cesta, a kamoli onda s kamionima s košarama do mjesta kvara. 

- Naša vozila su takva da imaju zadnji pogon, radnici moraju stavljati lance na kotače i općenito se ovakve stvari rade u nenormalnim uvjetima. To su veliki napori i stvarno smo dali sve od sebe. Jučer je zadnje struju dobilo Galović selo i to oko 23 sata. Kvarova je bilo toliko da jednostavno se ne može brže ništa napraviti, svi dalekovodi su bili u kvaru, rekao nam je Spudić.

Izdvojeno


Reci što misliš!