VIJESTI / KARLOVAC

KAPITALNI PROJEKT

Projekt na Babinoj gori ide dalje! Potpisani ugovori za izgradnju četiri pretovarne stanice u sklopu budućeg Centra za gospodarenje otpadom

Projekt na Babinoj gori ide dalje! Potpisani ugovori za izgradnju četiri pretovarne stanice u sklopu budućeg Centra za gospodarenje otpadom

Pretovarna stanica je građevina koja služi za pretovar miješanog komunalnog otpada prethodno prikupljenog vozilima lokalnih komunalnih društava.

- Primijenit će se najsuvremenija tehnologija po svim standardima ekologije i ovakvi centri nemaju alternativu – oni su tu za nas i nova pokoljenja. Moramo selektirati otpad, centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori će taj otpad oporaviti i zbrinuti. Što manje otpada dođe u centar, to će njegova usluga biti jeftinija. Moramo poraditi na svojoj savjesti i navikama, odvajati otpad da se može reciklirati i vratiti u uporabu. Ovime omogućujemo i našoj i susjednim županijama sustav s kojim ćemo biti ponosni, rekla je karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin nakon potpisivanja četiriju ugovora za izgradnju pretovarnih centara u Karlovcu, Ogulinu, Slunju i Otočcu.

Ugovore ukupne vrijednosti od šest milijuna eura eura potpisali su direktorica Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije "Kodos" Marija Tufeković i direktor tvrtke koja izvodi radove "Tehno-elektro" iz Đakova Ivica Prodanović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Županica je napomenula i da su ovime provedeni svi postupci javne nabave za izgradnju centra.

- Dug put je bio od ovoga, od početka 21. stoljeća kada se projekt počeo razvijati, a sada možemo biti zadovoljni, rekla je.

M. Tufeković je poručila da se od izvođača očekuju kvaliteta i poštivanje rokova, a Prodanović je odgovorio: "Nastojat ćemo opravdati ukazano povjerenje".

- Pretovarna stanica je građevina koja služi za pretovar miješanog komunalnog otpada prethodno prikupljenog vozilima lokalnih komunalnih društava. Za sve ove četiri pretovarne stanice su već ishođene pravomoćne građevinske dozvole, pa će izvođač vrlo brzo moći graditi. Rok za to je 12 mjeseci, a od toga deset gradnje, jedan probnog rada i jedan za ishođenje uporabnih dozvola, kazala je Tufeković i dodala da su stanice sastavni dio projekta izgradnje centra za gospodarenje otpadom i da se financiraju mahom iz sredstava Europske unije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izdvojeno


Reci što misliš!