IMAJU - PET GODINA!

Sve nedostatke na 9 milijuna kn vrijednom parkiralištu poduzetničkog centra Nikola Tesla mora prema ugovoru ukloniti izvođač – no, rok i nije baš kratak

Pojava nalik hrđi na nadstrešnici je, kažu u Gradu, očekivana pri izlaganju vanjskim uvjetima, no s vremenom će nestati.

Izvođač AB gradnja ima jamstveni rok od pet godina da ukloni nedostatke na parkiralištu Nikola Tesla poduzetničkog centra, poručuju iz Grada Karlovca, ulagača u izgradnju parkinga s 56 mjesta vrijednog umalo devet milijuna kuna preko puta Gimnazije Karlovac na Rakovcu.

– Svi uočeni nedostaci biti će otklonjeni i to od strane i na trošak izvođača. Izvođač je obvezan na svoj teret, unutar jamstvenog roka, otkloniti sve nedostatke nastale njegovom krivnjom koji su posljedica nesolidno izvedenih radova te nedostatke u ugrađenom materijalu ili opremi, poručuju iz Ureda gradonačelnika i dodaju da je stručni nadzor nad izgradnjom vršila tvrtka INMARK.

Nikola Tesla poduzetnički centar je projekt Karlovačke županije ukupne vrijednosti od  32 milijuna kuna, od čega je Europska unija dala 23 milijuna no trošak izgradnje parkirališta “pao” je na jedinicu lokalne samouprave.

– Izgrađeno parkiralište imat će kapacitet od 56 parkirnih mjesta, od čega su četiri mjesta za osobe s invaliditetom dok su dva mjesta predviđena za punjenje električnih automobila. U sklopu građevinskih radova izvršit će se i opremanje novoizgrađenog parkirališta koje će biti inspirirano dostignućima Nikole Tesle – nadstrešnicom s fotonaponskim ćelijama ispod koje se nalaze klupe, interaktivnim video-zidom te multimedijalnim panelima s podacima o samom Centru, Gimnaziji Karlovac i Nikoli Tesli općenito, info-stupom s podacima o popunjenosti parkirališta, senzorima pametne rasvjete, podnom LED rasvjetom koja će vozilo uputiti do predviđenog parkirnog mjesta, punionicama za električne automobile, skutere i električne bicikle te urbanom opremom (pametne klupe, wi-fi hotspotovi), stoji u opisu projekta na mrežnoj stranici Nikola Tesla poduzetničkog centra.

U naravi, svijetle stupovi uz šetnicu, a ako dodirnete na toj šetnici kugle, zasvijetlit će. Sa stupova je zabilježeno i skidanje materijala te guljenje boje. Ako je parkirališno mjesto slobodno, na tlu svijetli zelena linija, a, ako je zauzeto, crvena, no zar vozači i bez toga ne vide je li mjesto slobodno ili zauzeto? Video-zidovi ne rade, a nadstrešnica prokišnjava i na njoj je zabilježena pojava nalik hrđi.

– Estetika nadstrešnice je odabir projektanta koji se prilikom projektiranja odlučio da bude izgrađena od kortena, a to je grupa legura čelika koji razvijaju stabilnu oksidaciju i ne zahtijevaju dodatne premaze. Nakon izlaganja vanjskim klimatološkim uvjetima korten stvara gustu smeđe obojenu barijeru odnosno sloj koji ga štiti od daljnje oksidacije. Tijekom početnog korodiranja dolazi do djelomičnog  ispiranja rastvorenog oksida, ali to se ispiranje smanjuje sve dok korten čelik ne postigne svoj puni zaštitni sloj, objašnjavaju iz Grada Karlovca.

U prošlotjednom “Zoom politikon” intervjuu na KAportalu gradonačelnik je, odgovarajući na pitanje čemu sve to na parkiralištu, odgovorio da nije riječ niti o korupciji niti o obijesti i da parkiralište priliči “takvom centru”.

– Tri puta smo ponavljali nabavu. Da bi Tesla centar dobio uporabnu dozvolu, mora imati parkiralište, pa smo prihvatili to odraditi u nepovoljnom trenutku za provedbu javne nabave. Da smo mogli ne raditi ga za te cijene, a da nije vezan za Tesla centar, vjerojatno bih odlučio da ga ne radimo. Taj parking je na raspolaganju i Gimnaziji Karlovac. U jednom trenutku će postati standard za nova parkirališta. Ima i punionice za električne automobile. Svi se zaklinju u digitalno, zeleno i pametno, a mi možemo posvjedočiti koliko poskupljuje projekt, rekao je Mandić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest