VIJESTI / KARLOVAC

BEZ UZICE

Umirovljenica dobila "po džepu" jer je kod Knjižnice šetala psa bez uzice! Provjerili smo koliko su takvih kazni uopće napisali i naplatili komunalni redari

Umirovljenica dobila

U 2018. godini je bilo evidentirano dnevno dva predmeta u prosjeku, u 2020. jedan, kao i u 2022., a to se odnosi na sve nabrojano u nadležnosti komunalnih redara, ne računajući promet

Umirovljenica i naša čitateljica Miroslava Pogačić nam se ranije ovog mjeseca požalila kako je dobila 57 eura kazne i 13 eura kazne koju mora platiti jer je svog psa Arka od 14 godina i sedam kilograma pustila s uzice kod Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu.

Šetnja pasa na ovoj livadi je višegodišnja, svakodnevna i cjelodnevna praksa vlasnika pasa iz Novog centra. No ona nam se požalila da je dobila odmah kaznu, bez ikakve opomene, mada nikad ranije nije bila kažnjavana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Mirovina mi je 1.700 kuna. Jesu li spali na to da umirovljenicima uzimaju iz usta, kazala je tada, a gradonačelnik Damir Mandić je u intervjuu za KAportal iz ciklusa Zoom politikon rekao da će slučaj provjeriti.

Za nekoliko dana nam je javio što je saznao.

- To je bio redovan nadzor komunalnih redara na lokaciji oko knjižnice. Tu je bilo i prijava prema redarstvu od strane građana. Nije dobila opomenu, već najnižu moguću kaznu koja se može prepoloviti, ako se plati u roku. I nije u tom postupanju bila jedina. Uvijek ostaje opcija prigovora. Komunalno redarstvo ima puno prigovora građana na vlasnike pasa po ovoj problematici, izvijestio je gradonačelnik.

Da bismo stekli uvid koliko komunalni redari imaju uopće prijava, zatražili smo izvješća o njihovom radu u 2016., 2017., 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. godinu. U odgovoru Grada Karlovca stoji da nam nisu dostavili podatke za 2016. i 2017. jer se predmeti moraju čuvati maksimalno pet godina.

Ne računajući djelovanje prometnog redarstva, u 2018. godini komunalni redari su imali 644 predmeta i naplatili su 195 kazni u iznosu od 25.467 kuna, u 2020. 361 predmet i naplaćeno je 66 kazni u ukupnom iznosu od 42.296,45 kuna, a lani 388 predmeta i izdano je 187 kazni u ukupnom iznosu od 61.500 kuna.

- Veliki dio prijava kršenja komunalnog reda riješen je neposredno na terenu bez evidentiranja predmeta, kažu nam tako u gradskoj upravi.

Dakle, u 2018. godini je bilo evidentirano dnevno dva predmeta u prosjeku, u 2020. jedan, kao i u 2022., a to se odnosi na sve nabrojano u nadležnosti komunalnih redara, ne računajući promet.

Podsjetimo, u djelokrugu rada komunalnog redarstva su kontrola izvanrednog i redovitog čišćenja i održavanja javnih površina, nepropisno odlaganje komunalnog i drugih vrsta otpada, izvođenje radova na javnim površinama, držanje životinja, postupanje sa psima na javnim površinama, uklanjanje neispravnih, neregistriranih ili napuštenih vozila, uređenje naselja, održavanje građevina i posjeda uz javne površine, suradnja s mjesnim odborima i javnim četvrtima, grafiti, korištenje javnih površina za postavljanje pokretnih naprava, poduzimanje hitnih mjera zaštite ili rušenja objekata u svrhu zaštite zdravlja i života građana i djelatnosti prometnog redarstva.

Devetog siječnja je na istoj livadi kao i Ark s gospođom Miroslavom sa 60 eura kazne i 13 eura troškova koje treba podmiriti kažnjen Zdravko Katić. Kako stoji u rješenju, dozvolio je da njegov patuljasti šnaucer Caster "slobodno hoda i trči bez povodnika". Katić je uložio prigovor i planira sudski osporavati kaznu.

Izdvojeno


Reci što misliš!