VIJESTI / KARLOVAC

POSIPAO SE PEPELOM?

Gradonačelnik o novom momentu u preseljenju nastave OŠ D. Jarnević: Napravio sam krivu procjenu jer nisam očekivao ovako isključiv stav "Braće Seljan"

Gradonačelnik o novom momentu u preseljenju nastave OŠ D. Jarnević: Napravio sam krivu procjenu jer nisam očekivao ovako isključiv stav

Zaista ne očekujem od svojih političkih suparnika da se slože s ovim i onim izrečenim na sjednici Gradskog vijeća, ali stvarno smatram da ovo nije tema za politička prepucavanja i prikupljanje političkih bodova, rekao je gradonačelnik.

Nakon jučerašnjeg šoka koji su s objavom odluke gradodnačelnika roditelji učenika razredne nastave OŠ Dragojle Jarnević doznali da će njihova djeca do kraja godine ići samo u poslijepodnevnu smjenu u OŠ Braća Seljan, uslijedili su brojni komentari ali i najave prosvjeda, ispisivanja djece iz škole i drugih iskazivanja nezadovoljstva.

Danas je gradonačelnik Mandić pokušao opravdati svoju odluku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Očekivao sam da ćemo svi zajedno pogledati širu sliku i žao mi je što nismo uspjeli, što je došlo do pojedinih isključivih stavova. Naravno da sam kao gradonačelnik najodgovorniji iako sam učinio sve da pokušamo pronaći najoptimalnije rješenje za sve. Ali, ako gradonačelnik može nešto moliti, molim da svi, roditelji, nastavnici i svi zainteresirani u ovom slučaju zaista pokušamo pokazati i dati višu razinu podrške i razumijevanja. Mislim da nam je to svima obveza. Roditelji učenika OŠ Dragojle Jarnević možda nemaju takav osjećaj, ali i ja i ova gradska uprava razumijemo probleme skojima se suočavaju. Nastojali smo rok smanjiti na najmanji mogući i zato je odluka da nećemo učenike preseliti dok ne potpišemo ugovor s izvođačem radova. Pozivam sve roditelje da u tih 8 tjedana, u kojima su i uskrsni praznici, ulože dodatan napor kako bi uspjeli organizirati vlastiti posao i obiteljske obveze. Ova konstrukcijska obnova je preduvjet da „Dragojla“ također pređe u jednu smjenu, prijepodnevnu, a to nam je svima cilj, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Damir Mandić.
 
Osvrnuo se tako na odluku po kojoj će učenici OŠ Dragojle Jarnević, dok nastavu budu imali u OŠ Braće Seljan ići u poslijepodnevnu smjenu. Bit će to nakon što počne obnova njihove škole, od travnja do kraja ove školske godine.
 
Podsjetio je da je odluku o financiranju konstrukcijske obnove OŠ Dragojle Jarnević Grad dobio u listopadu prošle godine. Jasno je bilo da će biti poteškoća dok obnova bude trajala, no u planove o radu škole i održavanju nastave u tom periodu, na vrijeme su uključeni svi, od Dragojle do ostalih škola. Stav je bio naći rješenje čim bliže „Dragojli“, u školama koje su u GČ Zvijezda i Rakovac, odakle i najviše djece pohađa OŠ Dragojle Jarnević. Zato su odabrane „Braća Seljan“, Gimnazija i Ekonomsko-turistička škola. 

- Napravio sam možda krivu procjenu jer nisam očekivao ovako isključiv stav „Braće Seljan“ vezano za ustupanje prostora jer je od početka naša intencija bila da pokušamo uvažiti interese djece, a onda i roditelja. Stav „Braće Seljan“ je legitiman i ne možemo ništa reći na njihove argumente da su donijeli školski plan koji je predvidio jutarnju smjenu. Ali, na žalost, nije se dogodio „klik“, onaj stav da pokušamo svi biti dio rješenja. Do dogovora nije došlo i bili smo prisiljeni krenuti procedurom, a to znači u sferu propisa, pravilnika, zakona gdje su neke stvari prilično unaprijed određne. U ponedjeljak sam, na  tragu peticije koja mi je dostavljena na sjednici Gradskog vijeća, održao sastanak s predstavnicima Vijeća roditelja, Školskog odbora i ravnateljicom OŠ Braće Seljan, nastavlja Mandić.

Ponovili su, kaže, da ne žele mijenjati smjene s učenicima „Dragojle“ koji će biti u njihovoj školi i morali smo donijeti ovakvu odluku. Na sastanku je rečeno, što piše i u dopisu, da će, bude li radova i u rujnu, tada kompletna „Dragojla“ preći u „Braću Seljan“ i da će mijenjati smjene: jedan tjedan jedna škola imati nastavu ujutro, drugi tjedan druga. Smatram da odustajanje od obnove „Dragojle“ ne treba biti opcija i bude li trajala i u rujnu, OŠ Braća Seljan, iako smatra da to ne treba biti rješenje, može podnijeti da i njihovi učenici određeno vrijeme mijenjaju smjene, kazao je gradonačelnik Mandić. 
 
Dodao je kako bi projektiranje obnove „Dragojle“ trebalo biti dovršeno do 20. veljače nakon čega slijedi javna nabava za odabir izvođača radova i to po odredbama Zakona o potresima. Potpisivanje ugovora najranije bi moglo biti 23. ožujka, a od travnja „preseljenje“ u druge škole.

  - Zaista ne očekujem od svojih političkih suparnika da se slože s ovim i onim izrečenim na sjednici Gradskog vijeća, ali stvarno smatram da ovo nije tema za politička prepucavanja i prikupljanje političkih bodova. Naravno da svatko ima svoj stav, što je legitimno, ali odgovorno tvrdim da s pozicije gradonačelnika sigurnost djece u svim školama, a time i „Dragojle“ nikome nije važnija nego meni i sve ovo zato i radimo, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.
 

Izdvojeno


Reci što misliš!