VIJESTI / KARLOVAC

GRADSKA TVRTKA

Mladost prošlu godinu završila u minusu, direktor Uđbinac: Razlog divljanje cijena energenata, račun za plin u prosincu je bio 28.900 eura, a za struju 11.500

Mladost prošlu godinu završila u minusu, direktor Uđbinac: Razlog divljanje cijena energenata, račun za plin u prosincu je bio 28.900 eura, a za struju 11.500

- Parking sam je kao djelatnost u blagom plusu - preliminaran podatak je 37 tisuća eura u plusu. Pauk je gubitaš i dalje nažalost, gotovo 44 tisuće eura računovodstveno je u gubitku, rekao je Uđbinac.

Karlovačka gradska tvrtka Mladost unatoč povećanim prihodima u odnosu na godinu prije, prošlu 2022. nije uspjela završiti u plusu. Iskazuje gubitak oko 105 tisuća eura, a kako je na današnjoj tiskovnoj konferenciji pojasnio direktor Ivan Uđbinac, razlog je enormno povećanje cijene energenata.

- U protekloj 2022. godini osjetili smo nastavak posljedica pandemije iako su se aktivnosti znatno povećale u odnosu na 2021. Dogodile su se situacije, svjedočimo rastu cijene energenata, a to se odrazilo na poslovanje, rekao je Uđbinac. Dodaje da je Mladost u usporedbi s godinom prije ostvarila rast prihoda od 12 posto, odnosno 161 tisuću eura i to je ukupno 1,48 milijuna. Rashodi su, pojašnjava, rasli za 20-ak posto, a uvjetovani su cijenama energenata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Račun za električnu energiju u eurima nam je u prosincu 2021. godine bio 4.500 eura, a u prosincu 2022. godine 11.500 eura, iako je još manji temeljem odluke Vlade RH. Da toga nema, bio bi 28.900 eura, rekao je Uđbinac dodavši da s plinom ista situacija. Zadnji račun za plin u 2022. godini bio je 28.900 eura. Struja je gore otišla pet puta, a plin čak sedam. 

Parking služba je unutar Mladosti održiva, no pauk služba i dalje bilježi gubitke. 

- Parking sam je kao djelatnost u blagom plusu - preliminaran podatak je 37 tisuća eura u plusu. Pauk je gubitaš i dalje nažalost, gotovo 44 tisuće eura računovodstveno je u gubitku, rekao je Uđbinac.

Direktor Mladosti osvrnuo se na redovne djelatnosti, ali i onu koju im je Grad dodatno zadao, a to su poslovi vanjskog oglašavanjana billboardima i city lightovima. Efekti tog posla, dodao je, bili su vidljivi tek u drugoj polovici godine. 

- Mladost je proteklih godina bila izvršni organizator gradskih manifestacija Zvjezdano ljeto, odnosno proslave Dana grada, Dana piva i Adventa u Karlovcu. Tri ključne manifestacije Mladost je odradila kao izvršni organizator u suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom. Naša zadaća je operativna provedba manifestacije i raspisivanje natječaja zakupa ugostitelja, ugovori, kontrola i naplata, rekao je Uđbinac.

Klizalište je zimska top tema, a tijeklom cijele godine ostali tereni kojima upravlja gradska tvrtka, a tu ima i problema. 

Na novinarski upit da se u NK Karlovcu 1919 konstantno žale na loše održavanje gradskog stadiona Uđbinac je rekao da Mladost nije bila ni tehnički ni kadrovski kapacitirana da održava stadion. 

- To su održavali vanjski izvođači temeljem ugovora, no sad smo kompletirali i tehnički i kadrovski dio, osiguran je i u Zelenilu jedan inženjer agronomije koji će pratiti situaciju s travnjakom. Nažalost imamo pojavu lošeg komuniciranja. Nisam ni osobno zadovoljan nekim stvarima kako se odrađivao posao na stadionu, ali optimistično gledam da će u budućnosti biti u redu, rekao je direktor Uđbinac.

Pravda se da stadion ima preveliki volumen korištenja. 

- To je prirodni travnjak, čak se događa da se koristi van rasporeda i bilo je tako. Uspjeli smo sanirati situacije, ušlo se na teren kad se nije trebalo ulaziti zbog vremenskih prilika i stanja. Svakodnevni su treninzi tamo i onda se to osjeti, kaže.

Pohvalio se time što je potpisan kolektivni ugovor i što su rasle i plaće zaposlenika. Zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić, je rekla da je minimalna plaća dva puta rasla i tvrtke su se morale uskladiti s time. Kako kaže, to stvara dodatne troškove, ali žalosno je da ljudi uopće imaju takve minimalne plaće. Na razini gradskog sustava su prava usaglašena, jer stav je da materijalna prava svim zaposlenicima moraju biti ista.

U javnosti je proteklih mjeseci bilo riječi da će Mladost ići u reorganizaciju, da će nastaviti funkcionirati kao ustanova i da će se pojedine djelatnosti razdvojiti. Dogradonačelnica je ponovila ono o čemu je KAportal već pisao, da je u tijeku sveobuhvatna analiza poslovanja i da je to zahtjevan posao. Kad stručnjaci obave svoj dio, onda će se razmatrati je li reorganizacija potrebna i u kojem će smjeru ići.  

Izdvojeno


Reci što misliš!