VIJESTI / KARLOVAC

I TO SMO DOČEKALI

U tijeku konstrukcijska obnova Hrvatskog doma u Karlovcu, gradonačelnik Mandić: Zgrada bi u cijelosti mogla biti stavljena u funkciju za dvije godine

U tijeku konstrukcijska obnova Hrvatskog doma u Karlovcu, gradonačelnik Mandić: Zgrada bi u cijelosti mogla biti stavljena u funkciju za dvije godine

Nakon potresa 2020. godine je zgrada Hrvatskog doma označena privremeno neuporabljivom, a s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske je potom potpisan ugovor o financiranju konstrukcijske obnove vrijednosti 4,4 milijuna eura

U tijeku je konstrukcijska obnova Hrvatskog doma u Karlovcu koja se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije, a gradonačelnik Damir Mandić je procijenio u četvrtak da bi zgrada mogla biti u cijelosti obnovljena i stavljena u funkciju za dvije godine te je naveo da će to biti vrijedan prostor za razvoj nezavisne kulture, koju je u Karlovcu nazvao jakom.

Nakon potresa 2020. godine je zgrada Hrvatskog doma označena privremeno neuporabljivom, a s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske je potom potpisan ugovor o financiranju konstrukcijske obnove vrijednosti 4,4 milijuna eura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Lani su napravljeni istražni radovi i projektna dokumentacija, a nakon toga je proveden postupak javne nabave za odabir izvođača radova, koji su povjereni karlovačkoj tvrtki AB gradnja, a nadzor provodi tvrtka Bilota inženjering iz Splita. Radi se drenaža oko cijelog objekta, jačaju se temelji, rade se nove armiranobetonske ploče, neki se zidovi zamjenjuju novima, jačaju se zidovi na kojima su pukotine, rade se nove armiranobetonske ploče iznad prizemlja i podruma, torkretiraju se vanjski zidovi, a mijenja se i cijelo krovište nakon čije obnove će biti fotonaponski crijep, navela je pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca Ana Hranilović Trubić.

Glavni konzervator Davor Trupković je rekao da je pozicija Hrvatskog doma idealna za postavljanje solarnih panela, drugačijih od uobičajenih.

- Ministarstvo kulture i medija te Grad Karlovac ovaj projekt smo osmislili kao jedan od nekoliko u Hrvatskoj koji će već sada biti primijenjeni kroz razradu projektne dokumentacije koja je pripremljena za cjelovitu obnovu Hrvatskog doma, rekao je Trupković.

Izdvojeno


Reci što misliš!