VIJESTI / KARLOVAC

UJEDINJENA OPORBA

Možemo i SDP na karlovačke mjesne izbore u travnju idu zajedno: "HDZ-ovoj vlasti odgovara da građani ni ne znaju za njih, a može se puno toga promijeniti"

Možemo i SDP na karlovačke mjesne izbore u travnju idu zajedno:

Građani mogu svakodnevno ojačati vertikalu Grad - gradske četvrti. Zborovi građana su pokazali kako ta vertikala sad uopće ne funkcionira, rekao je Dimitrije Birač.

Karlovačka oporba koju čine Možemo! i SDP na izbore za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora grada Karlovca će izaći zajedno, sa zajedničkim listama. 

Izbori na najnižoj razini, oni za mjesnu samoupravu održat će se u Karlovcu u nedjelju 16. travnja, a iako se mnogima ne čine bitnim, svaki bi građanin trebao o tome razmisliti i odvojiti malo vremena za njih. To smatra Dragica Malović, predsjednica GO SDP-a koja je na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u "ulici skela", kazala kako ovaj okoliš zorno prikazuje kako vladajući brinu o gradu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Svaka GČ i MO utvrđuje probleme i potrebe na svom području, a rješavaju ih uz pomoć gradskih vlasti, tvrtki, ustanova, udruga. Čine ih građani koji imaju prebivalište na tom području a punoljetni građani biraju svoje predstavnike u njima na četiri godine. Vidljivo je da su se građani počeli uključivati u rješavanje problema i pitanja koje čine njihovu svakodnevicu. Stanovnici Turnja su prosvjedovali što je konačno rezultiralo izgradnjom obilaznice koja doslovno "život znači". Svjedočili smo buntu građana na Borlinu i Dubovcu zbog katastrofalno izvedenih radova na D-6, buntu Borlinčana i peticiji koja je rezultirala odustankom gradske vlasti o gradnji skloništa za životinje na toj lokaciji, te buntu stanovnika Brodaraca koji su ukazali na nelogičnosti u sustavu obrane od poplava, a koje su prošle jeseni rezultirale poplavljenim prometnicama, dvorištima i podrumima, kazala je Malović.

Podsjetila je na bunt stanovnika Hrnetića zbog "neshvatljive odluke vlasti da se ne sagrade nogostup, oborinska odvodnja i javna rasvjeta koji bi ovu gradsku četvrt konačno uvelo u 21. stoljeće, iako bi bolje bilo reći 20. stoljeće". 

- Sve ima zajednički nazivnik - nesposobnost HDZ-a. Sve polazi od nas samih i bitno je da u GČ i MO imamo predstavnike koji će nas slušati i neće se bojati zahtijevati rješavanje naših problema. To sigurno nisu HDZ-ove liste jer nas praksa u posljednje četiri godine svakodnevno podsjeća na to. Pozivam građane da izađu na izbore i pridonesu boljitku našeg Karlovca, dodala je Malović.

Dimitrije Birač, partner iz Nove ljevice rekao je da član Vijeća GČ ili MO može napraviti puno sitnih, ali bitnih stvari za život u zajednici. 

- Građani mogu svakodnevno ojačati vertikalu Grad - gradske četvrti. Zborovi građana su pokazali kako ta vertikala uopće ne funkcionira. Da funkcionira onda bi se problemi rješavali s Gradom. Gradonačelnik i njegova ekipa su na tim skupovima po prvi puta čuli neke stvari mimo ljudi koji su izabrani da brane njihove interese, rekao je Birač.

Ispred Možemo! Dobriša Adamec je zaključio da je karlovačka mjesna samouprava daleko ispod nivoa koji građani očekuju i koji zaslužuju. 

- Rade netransparentno, rade po nalogu gradonačelnika, a ne da inicijativa dolazi odozdo, od stanovnika. Velik broj građana ni ne zna kako njima GČ ili MO može pomoći, većina su potpuno izolirani od stanovnika i onda se osnivaju udruge. Sjećate li se nekog referenduma u vašoj GČ ili MO? Ja tako nešto nisam doživio, pita Adamec.

Dodaje da njihova politička opcija želi napraviti promjenu, otvoriti vijeća i staviti ih u pravu funkciju, da budu mjesto neposrednog sudjelovanja stanovnika u odlukama koje se tiču njihovog života i rada u kvartovima. 

- Koliko je ova vlast obezvrijedila mjesne izbore vidi se i po načinu provođenja. Prije četiri godine je na njih, npr. na Rakovcu izašlo manje od 10 posto građana. To je katastrofalno ali ima i uzrok, jer vladajući ne žele da za te izbore znate, jer im to odgovara. Stranke Možemo i SDP su se dogovorile za zajednički izlazak tako da pokažite svoje mišljenje i izađite na izbore, rekao je Adamec. 

Građani će svoje predstavnike birati u 12 gradskih četvrti i čak 26 mjesnih odbora, no ujedinjeni Možemo i SDP neće imati svoje liste u svima, tako da će HDZ u mnogima unaprijed pobijediti. Međutim, najavili su svoje liste u svim gradskim četvrtima, tako da će se prava "izborna bitka" ipak voditi u urbanom području Karlovca. 
 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!