VIJESTI / KARLOVAC

ZELENA I ODRŽIVA BUDUĆNOST

ViK obilježio Svjetski dan voda: Karlovac je prvi grad u Hrvatskoj koji je realizirao komunalni projekt sufinanciran iz fonda EU s ciljem očuvanja naših rijeka

ViK obilježio Svjetski dan voda: Karlovac je prvi grad u Hrvatskoj koji je realizirao komunalni projekt sufinanciran iz fonda EU s ciljem očuvanja naših rijeka

Svjetski dan voda svake se godine obilježava pod određenom temom, a ove godine naglasak je na tome kako se promjene trebaju odvijati brže

Povodom Svjetskog dana vode, vodocrpilište u Grabriku posjetila su djeca iz tamošnjeg vrtića, grupa "Zvjezdice". Kako su izvijestili iz gradske tvrtke Vodovod i kanalizacije d.o.o. Karlovac, razgovarali su o pitkoj i otpadnim vodama, o tome kako radi sustav vodoopskrbe od izvora do slavine, što se ne smije bacati u odvode, što se događa sa otpadnim vodama i zašto su naše rijeke "sretne".  

- Složili smo se kako je voda neprocjenjiv dar kojeg moramo čuvati i racionalno koristiti za buduće naraštaje. Znanjem potkovana i ekološki osviještena vrtićka ekipa pokazala je da uz takve čuvare vode i okoliša ne moramo brinuti za budućnost. Na licu mjesta zajedno smo postavili i izložbu njihovih crteža i poruka o vodi koju mogu vidjeti svi prolaznici, poručili su iz ViK-a. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Druženju s djecom prisustvovala je direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica, suradnici iz Sektora vodoopskrbe Jasminka Cindrić, Ivica Radočaj i Martin Galović te Maja Božić, suradnica za odnose s javnošću. 

Također, povodom Svjetskog dana voda u ponedjeljak su uređaj za pročišćavanje otpadnih voda posjetili i studenti karlovačkog Veleučilišta  gdje su  im predavanja održali Dario Štefanac, pomoćnik voditelja Sektora odvodnje ujedno voditelj uređaja te Tomislav Mihalić, n stručnjak za zaštitu na radu i protupožarnu zaštitu. Radni tjedan završit će ponovo u društvu najmlađih, u petak, 24.3. djeca iz vrtića Gaza posjetit će tvrtku i nadzorno-upravljački centar.

Svjetski dan voda svake se godine obilježava pod određenom temom, a ove godine naglasak je na tome kako se promjene trebaju odvijati brže, a s ciljem održivog i učinkovitog upravljanja pitkom i otpadnim vodama te dostupnosti pitke vode i sanitarnih uvjeta svim ljudima.  

Nažalost, u svijetu preko milijardu ljudi nema pristup zdravstveno ispravnoj pitkoj vodi,  2,4 milijarde ljudi  živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta, a svakog dana u svjetske vode ispušta se čak 2 milijuna tona nepročišćenih otpadnih voda.

Iz Vodovoda naglašavaju kako je Karlovac grad koji je prvi u RH realizirao komunalni projekt sufinanciran iz predpristupnog fonda EU - ISPA projekt koji je uvelike pomogao da se približi jedinoj mogućoj slici budućnosti - zelenoj i održivoj. 

- Naš uređaj za pročišćavanje otpadnih voda ove godine obilježava 12 godina rada u službi očuvanja rijeka i okoliša te podizanja kvalitete života i u tom periodu pročišćeno je preko 70 milijuna kubika otpadnih voda. Projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac - Duga Resa, sufinanciran sredstvima EU, koji se provodi u 14 naselja nadogradnja je ISPA projekta, a usmjeren je na očuvanje voda, zaštitu okoliša, poboljšanje usluge vodoopskrbe i odvodnje i porast kvalitete života, poručuju iz ViK-a.

Izdvojeno


Reci što misliš!