VIJESTI / KARLOVAC

NA ČETIRI GODINE

Novi kolektivni ugovor za djelatnike dječjih vrtića Grada Karlovca! Osnovnica raste već od ovog mjeseca, a koeficijenti kroz sljedeće dvije godine

Novi kolektivni ugovor za djelatnike dječjih vrtića Grada Karlovca! Osnovnica raste već od ovog mjeseca, a koeficijenti kroz sljedeće dvije godine

Sve ugovoreno i sve što ćemo ubrzo dodatno ugovarati dobiva još veći značaj jer Grad Karlovac otvara u narednom periodu nove vrtiće u kojima želi zapošljavati stručni kadar te pružiti kvalitetan rani i predškolski odgoj i obrazovanje svojim najmlađim sugrađanima

Iz Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske izvijestili su kako je sa zadnjim danom mjeseca ožujka ove godine, potpisan novi kolektivni ugovor za radnike zaposlene u Dječjem vrtiću Karlovac i Dječjem vrtiću Četiri rijeke.

Tom prilikom zahvalili su Gradu Karlovcu i gradonačelniku Damiru Mandiću na iskazanoj volji i sluhu za zaposlenike karlovačkih vrtića, kao i dobrom socijalnom partneru na zadržanim pravima i novim ugovorenim pravima u potpisanom kolektivnom ugovoru. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz krovnog Sindikata naglasili su da su sindikalne povjerenice Alemka Galović i Mirjana Petrunić pokazale čvrst stav, vodile argumentiran diskurs s unaprijed usuglašenim stavovima SRPOOH-a, što je u konačnici rezultiralo uspješnim sklopljenim ugovorom.

Kolektivni ugovor potpisan je na period od četiri godine. Najznačajnija novina je primjena osnovice kao u školama. Od 1.travnja iznosit će 902,08 eura, a ugovoren je i rast koeficijenata u dvije faze, i to 1. siječnja 2024. i 1. siječnja 2025. godine. 

Ostala materijalna prava u 2023. godini su topli obrok u visini 39,81 eura (300 kuna), dar u naravi 132,72 eura (1000 kuna), dar za dijete 132,72 eura (1000 kuna), božićnica 331,82 eura (2.500 kuna), regres 331,82 eura (2.500 kuna), nagrada za rezultate rada u prosincu minimalno 132,72 eura (1000 kuna), plaćena dodatna naknada za program ljetovanja u organizaciji vrtića 260 eura (1.970 kuna) i 40 posto dnevnice, godišnji odmor do 33 dana, naknada za bolovanje prvih 42 dana u visini 90 posto i pomoć radniku nakon 90 dana bolovanja jedna osnovica.

Tu je i naknada za voditeljske poslove  - dva posto naknade za svaku grupu, vođenje posebnih programa najmanje 10 posto osnovne plaće, prijevoz u stvarnim troškovima za kartu prijevoza, a ako nema prijevoza isplaćuje se naknada u visini 0,18 eura po kilometru.

Iz Sindikata dodaju kako su ugovorena i prava u obliku plaćenog dopusta, pomoći radniku u raznim životnim situacijama, jubilarne nagrade, otpremnina. Naglašavaju kako potpisani kolektivni ugovor je dobar temelj za daljnje pregovore koji nikad ne završavaju jer stalno prate ekonomska kretanja ali i specifičnost obavljanja posla.

- Dogovoreno je i da se krajem kolovoza i početkom rujna planira ugovovoriti prva faza podizanja koeficijenta kako bi ih se ugradilo u proračun i osigurala potrebna sredstva. Sve ugovoreno i sve što ćemo ubrzo dodatno ugovarati dobiva još veći značaj jer Grad Karlovac otvara u narednom periodu nove vrtiće u kojima želi zapošljavati stručni kadar te pružiti kvalitetan rani i predškolski odgoj i obrazovanje svojim najmlađim sugrađanima, poručuju iz Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske. 

Izdvojeno


Reci što misliš!