VIJESTI / KARLOVAC

POZIV NA BIRALIŠTA

Uoči nedjeljnih izbora oporbeni SDP i Možemo te umirovljenici pozvali birače na glasanje: Mjesni izbori su važni, promjena većih sustava dolazi odozdo

Uoči nedjeljnih izbora oporbeni SDP i Možemo te umirovljenici pozvali birače na glasanje: Mjesni izbori su važni, promjena većih sustava dolazi odozdo

Ovo je najniža, a možda i najvažnija vrst politike jer rješava svakodnevne probleme – prometne, uređenje parkova, šetnice i slično

Uoči nedjeljnih mjesnih izbora u Karlovcu Hrvatska stranka umirovljenika i Akcija umirovljenika zajedno, te Socijaldemokratska partija Hrvatske i Možemo su na karlovačkoj tržnici iskoristili sajmeni dan u petak da još jednom pozovu birače na izbore i zatraže njihovu potporu za izbor svojih kandidata u vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Predsjednik Županijske organizacije HSU Frane Kaleb je obavijestio okupljene da je prije petnaestak dana osnovan ogranak te političke stranke u četvrti Luščić - Jamadol. Dodao je da HSU u suradnji s Vladom Republike Hrvatske osigurava takozvane umirovljeničke kartice kojima će stariji od 65 godina moći povoljnije kupovati u trgovačkim centrima i plaćati režije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Usporedno s time se osigurava popust za javni prijevoz. Sto kuna stoji polugodišnji prijevoz za umirovljenike, po dogovoru s gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem. To je dosta povoljno i učinkovito. Prije pola godina oblikovan ured za umirovljenike pri Županiji karlovačkoj. On je savjetodavnog karaktera. Mogu putem tog ureda postavljati pitanja i tražiti rješenja za svoje probleme, naveo je Kaleb.

Dodao je da je prikupljeno 933 potpisa u 68 stambenih zgrada u Karlovcu radi osiguranja novca za ugradnju dizala i iskazao podršku planu da se na području nekadašnje vojarne na Luščiću izgradi moderni dom umirovljenika.

Predsjednik lokalne organizacije AUZ, koja s HSU izlazi u koaliciji na izbore, Rudolf Devčić je podsjetio birače da se komunalni problemi mogu rješavati na mjesnoj razini, a nositelj liste u Novom centru Pavao Umnik je rekao da svaki karlovački kvart može izgledati kao ovaj najveći, "samo ako se suglase oni na pozicijama".

Potpredsjednica HSU Jadranka Bahlen je izrazila zadovoljstvo što umirovljeničke stranke nastupaju samostalno na izborima za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

- Ako smo mogli stvarati ovu državu i uspjeli zaraditi svoje mirovine, zašto ne bismo bili vodeća snaga našim ljudima u mjesnim odborima, poručila je Bahlen.

Kaleb je dodao da će se u Grabriku urediti 130 četvornih metara za međugeneracijsko druženje, a on je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Grabrik.

Predsjednica karlovačkog SDP-a Dragica Malović je pak rekla da je mjesna politika možda i najvažnija jer rješava svakodnevne probleme, a koordinator Možemo u Karlovcu Dobriša Adamec je rekao da će promjena biti nemoguća, ako ne dođe odozdo.

- Pozivamo da se izađe na izbore i da pokažu da im je bitno kako će se njihovim četvrtima i mjesnim odborima upravljati. Ovo je najniža, a možda i najvažnija vrst politike jer rješava svakodnevne probleme – prometne, uređenje parkova, šetnice i slično, poručili su.

Koordinatorica Možemo Sandra Benčić je istaknula da su "ovo mali izbori za velike stvari".

- O vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora ovisi hoćemo li imati pješački prijelaz da bi nam djeca mogla sigurno prijeći preko ceste, hoćemo li usporiti motorni promet u našoj ulici, hoćemo li imati dovoljan broj parkirališnih mjesta, biciklističke staze, novi park... Promjena čitavog sustavi dolazi s mjesne razine. Ako tu uspijemo pokazati građansku snagu, uspjet ćemo i na drugim razinama, a na kraju i na nacionalnoj, rekla je Benčić.

Izdvojeno


Reci što misliš!