VIJESTI / KARLOVAC

ULAGANJE U ŠKOLSTVO

Započela obnova Medicinske škole, plan je zgradu konstrukcijski i cjelovito obnoviti do početka školske godine 2025./26. Ravnateljica: Živim svoj san

Započela obnova Medicinske škole, plan je zgradu konstrukcijski i cjelovito obnoviti do početka školske godine 2025./26. Ravnateljica: Živim svoj san

- Živim svoj san, poručila je u ponedjeljak u Karlovcu ravnateljica Medicinske škole Karlovac Jasminka Štajcer povodom početka radova na konstrukcijskoj i cjelovitoj obnovi tog objekta.

Od ponedjeljka 335 učenika te škole pohađa nastavu na tri lokacije – u Ogulinu, Gimnaziji Karlovac te Šumarskoj i drvodjelskoj školi Karlovac, gdje je preseljena i administracija. "Jako smo sretni. Puno je godina prošlo od prvih ideja dogradnje škole, no uspjeli smo i hvala osnivaču jer je uloženo mnogo energije u postupak. Preseljenje je proteklo u jednom danu. Učenici i roditelji su pravodobno obaviješteni", rekla je J. Štajcer.

Direktorica tvrtke AB gradnja, izvođača radova, Marija Janžetić je naglasila da su prije četvrt stoljeća izgradili sportsku dvoranu. "Prva etapa obuhvaća umalo sedam stotina četvornih metara rekonstrukcije prizemlja, a sama škola bi u konačnoj fazi trebala imati prizemlje, prvi i drugi kat. Do 15. lipnja radimo na rušenju, iskopu i temeljenju. Bitno je sanirati temelje postojeće zgrade jer je izvedeno od opeke. Vrijednost ugovora je 1,636.000 eura, odnosno nešto više od dva milijuna eura s Porezom na dodanu vrijednost. Krajnji rok izgradnje je 30. rujan 2025. Uvjerena sam da ćemo zajedničkim snagama ispuniti sve zahtjeve stavljene pred nas", poručila je M. Janžetić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin je navela da se obnova financira iz Fonda solidarnosti Europske unije te iz Mehanizma za otpornost i oporavak. "Dodijeljeno nam je tek milijun eura i razmatrali smo zahvaliti li se na tome ili se ipak upustiti u obnovu, no u Hrvatskoj ne postoji medicinska škola u tolikoj blizini bolnice s praktičnim obrazovanjem nadohvat ruke i šteta bi bila ne iskoristiti tu pogodnost. Ova će škola imati nove kabinete i nova strukovna zvanja", rekla je županica.

Ravnateljica je pojasnila da će škola dobiti "kabinete vještina". "Učenici će imati napokon prostora jer su do sada provodili vježbe u neprikladnim uvjetima. Taj problem sad rješavamo specijaliziranim kabinetima i odgovarajućim laboratorijima. U planu je uvesti smjer znanstveno-laboratorijskog tehničara, a obnovili bismo i programe obrazovanja odraslih", kazala je J. Štajcer.

Županica je dodala da se do kraja travnja planira raspisati javnu nabavu za drugi dio obnove i navela da je namjera sve radove dovršiti do početka školske godine 2025./26. "Razmatramo dodatne mogućnosti financiranja, no spremni smo se i kreditno zadužiti radi dovršenja tog projekta", poručila je županica.

Izdvojeno


Reci što misliš!