VIJESTI / KARLOVAC

ROK U PETAK U 8.30

Umirovljeni policajac i hrvatski branitelj mora iseliti iz stana, Dimitrije Birač šokiran odnosom Grada Karlovca! Stigla i reakcija iz gradske uprave

Umirovljeni policajac i hrvatski branitelj mora iseliti iz stana, Dimitrije Birač šokiran odnosom Grada Karlovca! Stigla i reakcija iz gradske uprave

Tražio je da ga na razgovor primi gradonačelnik, ali ovaj to nije učinio iz samo njemu poznatih razloga, da bi ga zatim primili drugi iz gradske uprave koji su njegov slučaj tretirali čisto birokratski, kritizirao je u srijedu gradski vijećnik iz redova Nove ljevice

- Problem je odnos prema čovjeku. Gradonačelnik Damir Mandić ne želi primiti hrvatskog branitelja i umirovljenog policajca Dubravka Grgurića koji će u petak biti deložiran iz stana na Baniji, kritizirao je u srijedu u Karlovcu gradski vijećnik iz redovaNove ljevice Dimitrije Birač.

Obavijestio je da je donijeto sudsko rješenje o ovrsi Grgurićevog stana, ali da ono ne želi komentirati. Problematičnim smatra odnos Grada Karlovca prema Grguriću, koji u tom stanu živi s bratom Nenadom. Kako je gospodin Grgurić naveo, on je u tom stanu bez kupaonice 68 godina, a brat 48, dakle tu su proveli svoje živote. Dodao je da je brat zaposlenik tvornice HS produkt.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Žalosno je što se moramo iseliti. Bio sam cijelo vrijeme u ratu. I prije sam tražio stan, a svi su me odbijali. Na natječaju su nam rekli da smo iznad limita. Ne tražimo milost. Plaćat ćemo rentu. Nemamo uvjeta za stanovanje, kuća propada, nema higijenskog čvora..., rekao je Grgurić i objasnio da kuća nije njihovo vlasništvo i da u petak 21. travnja u 8.30 on i brat moraju predati stan.

Na pitanje što će potom, odgovorio je da čeka odgovor iz Grada, a spomenuo je i život na cesti kao mogućnost.

- Tražili smo status zaštićenog najmoprimca, no odbijani smo. Vlasnici navodno žive u Rijeci, kazao je Grgurić.

Birača je "šokirao odnos Grada prema tom čovjeku". 

- Tražio je da ga na razgovor primi gradonačelnik, ali ovaj to nije učinio iz samo njemu poznatih razloga, da bi ga zatim primili drugi iz gradske uprave koji su njegov slučaj tretirali čisto birokratski. Zaključili su da ne udovoljava uvjetima za dobivanje gradskog stana. Ovaj slučaj nije birokratski i hladnokrvan jer se radi o ljudskoj sudbini i teškoj nepravdi. Nakon toga su ga opet zvali iz Grada. Spomenuo je da mu je želja pronaći drugi stan, da bi iznajmio gradski ili da stambeno pitanje riješi u nekom državnom stanu. Država mu je ponudila dio olakšica za dizanje kredita, pa je zatražena odgoda ovrhe, ali sud je to odbio. Bit je da Grad nije u stanju riješiti situaciju, rekao je Birač.

Dodao je da je još takvih sudbina.

- Pitam se koliko ih je uzaludno tražilo razgovor s gradonačelnikom, koliko ih ne može riješiti stambeno pitanje, a nalaze se u šestom ili sedmom desetljeću života. Nemam više riječi, kazao je Birač i ipak nastavio da mnoštvo stanova u Karlovcu "zjapi prazno" i naglasio da je Grad Karlovac godinama ignorirao Gregurića, a zadnji put u veljači "birokratskim odgovorom da ne zadovoljava uvjete za gradski stan".

Nastavio je da ova nepravda može potaknuti vlast oblikovanje prikladne stambene politike. Rekao je i da kriteriji za dodjelu gradskih stanova nisu rađeni analizom, nego birokratski.

- Ako netko ima i kunu veća primanja, nema uvjete. Čovjek ima nešto više, a, gledajući u cjelini nema ništa, poručio je Birač.

Istaknuo je da Grad u ovom slučaju nije reagirao, mada cijene stanova divljaju i najam je skup.

- Kada Grad i ulazi u stambeno pitanje ne uzima u obzir da je nestašica jednosobnih i jednoiposobnih stanova – svi grade dvosobne i trosobne jer im je jeftinije. Kako je manje ovih prvih, raste cijena njihovog najma. Predlagao sam da Grad izgradnjom višestambenih zgrada za prodaju i najam i tako utječe na tržišne cijene. Stan ne može biti socijalno, nego razvojno pitanje. Dok se odnos Grada utoliko ne promijeni, događat će se ovakve stvari, smatra Birač.

Iz Grada Karlovca pak tvrde da gospodin Grgurić nije zatražio sastanak s gradonačelnikom, nego s predsjednikom Gradskog vijeća Karlovca Marinom Svetićem, a da je zatim pozvan na sastanak sa zamjenicom gradonačelnika Ivanom Fočić.

- Točno je da gospodin Grgurić nije na listi za korištenje gradskih stanova jer ne ispunjava uvjete. No, budući se obratio Gradu Karlovcu tražeći pomoć u rješavanju stambenog pitanja, cijelo vrijeme smo u komunikaciji s njime. Dogovorili smo da dostavi dodatnu dokumentaciju, što je učinio danas, u 9.40 sati,  a kako bismo vidjeli koje su mogućnosti pomoći mu, ne samo u okvirima Grada, nego i šire. Gradska uprava je na dnevnoj razini u kontaktu s građanima koji imaju iste ili slične probleme i činimo sve kako bi našim sugrađanima bili od pomoći. Grad Karlovac u svom vlasništvu nema praznih stanova koje bi mogao dodijeliti izvan liste za dodjelu stanova. Jednako tako u kontaktu smo s državnim institucijama kako bi na taj način rješavali izvanredne potrebe, poručili su iz Grada.

Izdvojeno


Reci što misliš!