VIJESTI / KARLOVAC

SVEČANOST U ATRIJU

Obilježena 26. obljetnica osnivanja Veleučilišta u Karlovcu, dekan Štedul: Treći smo po brojnosti studenata ako se gledaju sva veleučilišta u Hrvatskoj

Obilježena 26. obljetnica osnivanja Veleučilišta u Karlovcu, dekan Štedul: Treći smo po brojnosti studenata ako se gledaju sva veleučilišta u Hrvatskoj

Vuka ima 18 profesora visoke škole, 29 viših predavača, 11 predavača i četiri asistenta. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske ih je pohvalilo zbog omjera nastavnog i nenastavnog osoblja.

Na svečanoj sjednici Stručnog vijeća Veleučilišta u Karlovcu održanoj u četvrtak u Karlovcu povodom 26. obljetnice osnivanja te visokoškolske ustanove podijeljena su priznanja studentima, nastavnicima i gospodarstvenicima te je istaknuta izvrsnost ove institucije.

Dekan Ivan Štedul je naveo da je struktura zaposlenih dobra, mada nedostaje asistenata, što bi se trebalo popraviti s obzirom da je prošlog mjeseca proveden natječaj za zapošljavanje dvojice s područja strojarstva i jednoga s područja elektrotehnike, pa bi ih bilo sedam. Iznio je i da Veleučilište u Karlovcu ima 18 profesora visoke škole, 29 viših predavača, 11 predavača i četiri asistenta kao i da ih je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske pohvalilo zbog omjera nastavnog i nenastavnog osoblja. Ujedno je iznijet podatak da je zadnjeg dana prošle godine Veleučilište u Karlovcu imalo 1.432 studenta, a samo ih je 34 posto iz Karlovačke županije, što se tumači prepoznatljivošću u Hrvatskoj. Dekan je naveo da je Veleučilište u Karlovcu treće po brojnosti, ako se gledaju sva hrvatska veleučilišta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nastavio je da su lani nastavnici objavili 53 znanstvena rada, 39 stručnih te deset ostalih, a da prednjače radovi s područja prirodoslovnih i tehničkih znanosti.

- Danas je sve skuplje objavljivati na kvalitetnim mjestima i sudjelovati na kvalitetnim konferencijama jer su kotizacije poveće, a prilično je skupa objava u ozbiljnim znanstvenim časopisima. Veleučilište u Karlovcu vodi brigu o tome. Iz vlastitih sredstava je naša ustanova u te svrhe uložila 54.000 kuna. Nastavnici su izvrsni i pronalaze druge izvore financiranja iz projekata i tako je osigurano nešto više od 74.000 kuna za kotizacije i objave znanstvenih radova, rekao je Štedul.

Lani se provodilo 16 projekata, među kojima i onaj dugoročni na kojemu je Veleučilište u Karlovcu partner i koji se provodi od 2017. do sljedeće godine, a odnosi se na opstojnost populacije risa u Hrvatskoj te je dekan naveo da se ta populacija i obnovila i pohvalio utoliko stručnjaka Vedrana Slijepčevića.

- Denis Kotarski je najzaslužniji za realizaciju projekta istraživanja i razvoja specijaliziranih multirotornih bespilotnih letjelica. Osnovali smo tvrtku koja nudi upravo takve uređaje – već je proizvedeno i prodano nekoliko. Partneri smo Tehničkoj školi Karlovac i na projektu osnivanja regionalnog centra kompetencije. Marijana Blažić je doprinijela mnogo unapređenju standarda i laboratorijskih mogućnosti na području sirarstva. Izuzetno smo ponosni na projekt kojim smo unaprijedili studentski standard na području stručne prakse, naveo je, između ostaloga, Štedul.

Naglasio je da studenti provode 18 projekata koje su osmislili, da je košarkaški tim osvojio treće mjesto na univerzitetskom studentskom natjecanju, a karatašica Petra Stojković prvo u kategoriji 61 kilogram tjelesne težine, da je Lara Jurčević napravila serijal intervjua s bivšim studentima kojega je ocijenio izvanrednim, a spomenuo je i Maju Trečić koja je postala studentska pravobraniteljica za svih 35 hrvatskih veleučilišta. Ujedno je organizirala lani i prvu brucošijadu studenata Veleučilišta u Karlovcu.

Štedul je rekao i da je lani potpisano više od 30 sporazuma o suradnji s gospodarstvenicima, koji omogućavaju praksu studentima, ali i pružaju druge usluge.

- Trebamo obrazovati stručnjake koji bi se odmah trebali uključiti u radni proces. Od gospodarstvenika dobivamo informacije koje vještine su nužne, a one koje naši studenti stječu će biti teško zamijeniti umjetnom inteligencijom, kazao je Štedul.

Za uspješno studiranje, uspjeh na sportskim natjecanjima te za unapređenje promocije Veleučilišta u Karlovcu nagrađeni su studenti Sara Polojac, Gordana Iskrić, Vjekoslav Fordren, Karlo Ravenski, Goran Obradović, Željka Grubić, Valentina Mušnjak, Kristijan Kušević, Darija Vuljanić, Renato Ribarić, Martina Šobak, Karlo Jadri, Svan Stojsavljević, Matko Jagar, Dominik Ladan, Petra Stojković i L. Jurčević. "Dekanova nagrada je veliko postignuće za svakog studenta i predstavlja priznanje za uloženi trud i želju da se postigne više od prosječnog. Ovo nam je velika motivacija za daljnje školovanje i predstavlja zadovoljstvo. Podršku i poticaj dobivali od nastavnika, obitelji i prijatelja. Vaši savjeti i podrška bili su ključni za naše uspjehe", poručila je V. Mušnjak.

Magistrici znanosti Marini Tevčić za izvrsnost u nastavnom procesu, doktorici znanosti Nini Popović za izniman doprinos razvoju Veleučilišta u Karlovcu i magistrici znanosti Majdi Šavor za unapređenje podrške studentima su dodijeljene priznanja. "Ova plaketa održava predanost i rad cjelokupnog nastavnog, stručnog, administrativnog i tehničkog osoblja. Ona je odraz predanosti i rada svih prethodnika. Bez toga ne bi bilo izvrsnosti Veleučilišta u Karlovcu i studenata. Hvala na motivu za dalje", poručila je N. Popović.

Nagrađeni su i gospodarstvenici za doprinos razvoju Veleučilišta u Karlovcu – Alen Marković iz tvrtke Infosys, Petar Paulik uime Ivana Komaka, vlasnika i direktora Osječke pivovare, te tvrtke KA-vision, Heineken Hrvatska i Zavod za istraživanje i razvoj sigurnosti iz Zagreba.

"Usklađenost između visokoobrazovne institucije i privrede je važna za razvoj grada i županije. Stalnim ulaganjem u ljude i tehnologije osiguravamo brži razvoj te nove perspektive. Mi u privredi smo svjedoci usmjerenosti Veleučilišta u Karlovcu da svojim studentima razvije znanje i vještine koje su blisko povezane s najnovijim znanstvenim i tehnološkim trendovima, a za primjer bih naveo vještina i znanja vezana uz robotiku, nove procese, metodologije, autonomne sustave, ekologije, menadžmenta i komunikacija. Siguran sam da će današnji studenti postati važni članovi naših timova i generatori razvoja zajednice", rekao je Marković u ime nagrađenih.

Vuka ima 18 profesora visoke škole, 29 viših predavača, 11 predavača i četiri asistenta. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske ih je pohvalilo zbog omjera nastavnog i nenastavnog osoblja. Ujedno je iznijet podatak da je zadnjeg dana prošle godine Veleučilište u Karlovcu imalo 1.432 studenta, a samo ih je 34 posto ih Karlovačke županije, što se tumači prepoznatljivošću u Hrvatskoj. Dekan je naveo da je Veleučilište u Karlovcu treće po brojnosti, ako se gledaju sva hrvatska veleučilišta

Izdvojeno


Reci što misliš!