VIJESTI / KARLOVAC

PROBLEMI ZA FUCHSA

Ništa od eksperimentalnog programa cjelodnevne škole u Karlovcu! Školski odbori dviju predloženih škola odbili sudjelovati, u Gradu žale zbog te odluke

Ništa od eksperimentalnog programa cjelodnevne škole u Karlovcu! Školski odbori dviju predloženih škola odbili sudjelovati, u Gradu žale zbog te odluke
foto arhiva KAportala

- Poštujemo takve odluke donijete većinom glasova, ali i žalimo što zbog toga niti jedna od ove dvije škole za sad ne žele sudjelovati u ovom programu i biti uz bok ostalim školama u zemlji

U gradu Karlovcu čini se, projekt cjelodnevne škole u eksperimentalnoj fazi neće se odvijati, a nakon što su školski odbori dvije jedine škole koje su za to bile "u igri" odbili da njihova djeca polažu taj program.

Kako nam je na naš upit rečeno u gradskoj upravi, za eksperimentalni program cjednevne škole prijavile su se dvije osnovne škole kojima je osnivač Grad Karlovac, a radi se o OŠ Banija i OŠ Rečica i one su dobile suglasnost Grada jer imaju uvjete..

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U procesu donošenja odluke o prijavi na javni poziv za eksperimentalni program, svaka škola organizirala je roditeljske sastanke, sjednice Vijeća roditelja, Vijeća učitelja i Radničkih vijeća na kojima su roditelji, učitelji i ostali zaposlenici škola imali priliku upoznati se s ovim projektom i izreći svoje mišljenje, kažu nam u Gradu.

Kako dodaju, prema uvjetima javnog poziva, za prijavu škole moraju dostaviti suglasnost Školskog odbora i osnivača. Sukladno tome, jučer su održane sjednice Školskih odbora obiju škola, na kojima njihovi članovi nisu donijeli odluku o sudjelovanju u ovom programu.

- Poštujemo takve odluke donijete većinom glasova, ali i žalimo što zbog toga niti jedna od ove dvije škole za sad ne želi sudjelovati u ovom programu i biti uz bok ostalim školama u zemlji koje će iskušati program cjelodnevne škole u praksi, te svojim iskustvima doprinjeti njegovu unapređenju i poboljšanju, rekli su nam u gradskoj upravi. 

Dodaju da oni kao osnivač osnovnih škola na svom području, "smatraju da je projekt cjelodnevne škole u skladu s nastojanjima podizanja standarda poučavanja te odgoja i obrazovanja kojem svi težimo zbog čega smo podržali  i smatrali potrebnim sudjelovanje u pilot projektu kojeg je pripremilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja".

- U koordinaciji sa svim našim osnovnim školama, predloženo je da se na javni poziv Ministarstva prijave OŠ Banija i OŠ Rečica budući zadovoljavaju osnovne uvjete sudjelovanja, a to je jednosmjenski rad. Uključivanje u ovaj eksperimentalni program školama donosi niz promjena u korist učenika, nastavnika i roditelja. Odnosi se to na vrijeme za vježbanje nastavnog sadržaja i uvođenje novih nastavnih sadržaja, različite aktivnosti, besplatan produženi boravak, osigurana dva obroka (doručak i ručak), usavršavanje nastavnika, stvaranje kvalitenijih prostornih uvjeta za koje bi školama bila osigurana dodatna sredstva itd. Obzirom  da je cijeli postupak otvorio niz opravdanih pitanja koja su u sklopu javnog savjetovanja postavljena, Ministarstvo je donijelo  određene izmjene u projektu koje se odnose ponajprije na fleksibilnost organizacije rada i boravka učenika u školi prema specifičnostima pojedine škole, uz smanjenje broja sati,  kao i smanjenje obveza učiteljima, a povećanje dodataka na plaću, te druge izmjene.

U cilju dodatnog pojašnjenja naknadno donijetih izmjena u odnosu na izvorni eksperimentalni program, a u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, tijekom jučerašnjeg dana na sjednicama Vijeća učitelja obiju škola nazočila je predstavnica  Ministarstva državna tajnica Iva Ivanković te odgovarala učiteljima na postavljena pitanja i dala pojašnjenja svih nedoumica.

KAportal je, podsjetimo, jučer  provjerio kakav je interes u osnovnim Karlovačkoj županiji,  odnosno u školama u kojima je Karlovačka županija osnivač. Ispada da su namjeru iskazale tek četiri škole od kojih jedna trenutno niti ne zadovoljava sve potrebne uvjete za provođenje programa.

Karlovačka županija je kao osnivač osnovnih škola na svom području, izdala je prethodne suglasnosti za tri škole koje imaju namjeru i potrebne uvjete za prijavu na javni poziv, a to su OŠ Draganići, OŠ Josipdol i OŠ Eugena Kvaternika iz Rakovice. 

- Također, namjeru za prijavu na Javni poziv iskazala je i OŠ Slava Raškaj Ozalj, koja trenutačno nema potrebne uvjete. Karlovačka županija, kao osnivač, izdala joj je prethodnu suglasnost, budući da se na javni poziv mogu prijaviti i škole koje će nadnadno steći sve potrebne uvjete, rekli su nam u Karlovačkoj županiji.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!