VIJESTI / KARLOVAC

PRAZNIJA KASA

Ukidanjem prireza građani će više izgubiti nego dobiti? Gradonačelnici dvaju najvećih gradova u Karlovačkoj županiji: Ovo je velik udarac na gradske proračune

Ukidanjem prireza građani će više izgubiti nego dobiti? Gradonačelnici dvaju najvećih gradova u Karlovačkoj županiji: Ovo je velik udarac na gradske proračune
Ilustracija/PIXSELL/KAportal

Ukoliko bi zaista došlo do ukidanja prireza, Mandić je poručio da bi unutar državnog proračuna trebalo pronaći dodatna sredstva jedinicama lokalne samouprave

Vlada priprema novi set zakonskih promjena s ciljem poreznog rasterećenja građana i to kroz ukidanje dijela prihoda lokanih jedinica. Prođe li sve po planu, gradovima i općinama ukida se prirez od 1. siječnja sljedeće godine.

KAportal je provjerio što o tome imaju za reći gradonačelnici dvaju najvećih gradova u Karlovačkoj županiji - Damir Mandić (HDZ) iz Karlovca i Dalibor Domitrović (SDP) iz Ogulina. Iako suprotno politički obojeni, razlika u mišljenju u ovom potezu Vlade gotovo nije bilo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grad Karlovac bez 15 milijuna kuna od 2018. godine

Grad Karlovac je 2018. godine stopu prireza s 14 posto smanjio na 12 posto, a 2022. godine na 9 posto upravo iz razloga kako bi svima koji podliježu "škarama" prireza došlo do povećanja neto plaće, poručio je u razgovoru za KAportal gradonačelnik Damir Mandić. 

Kazao je kako izostanak tog prihoda, koji je u razdoblju od četiri godine iznosio 15 milijuna kuna, Grad je amortizirao racionalizacijom poslovanja većim povlačenjem sredstava iz EU fondova za brojne projekte. 

- Procjena je da u "porezne škare" ulazi oko 40 posto zaposlenih građana Karlovca, kojima je plaća veća od visine osobnih olakšica. Naša namjera, o kojoj smo i više puta javno govorili, jest da u Karlovcu ne bude naplate prireza, no to, obzirom na programe i projekte koje imamo, nije moguće odjednom odraditi, kazao je Mandić. 

Dodao je kako podržava svaku reformu koja će povećati primanja sugrađana, ali i drži da ni jedna reforma ne smije dovesti u pitanje realizaciju programa i funkcioniranje usluga građanima koje financira gradski proračun. 

- Obzirom na prihod koji Grad Karlovac uprihodi od prireza po stopi od 9 posto, a ove je godine očekivani iznos 2,4 milijuna eura, te budući se taj prihod ne može nadomjestiti jer Grad ne može uvoditi lokalne poreze koji nisu propisani Zakonom o lokalnim porezima, koji za gradove propisuje samo prirez, porez na potrošnju i na kuće za odmor, u ovom trenutku bi to bio velik udarac za programe i aktivnosti financirane iz gradskog proračuna, ponajprije vezane za predškolski odgoj, vatrogastvo i ustanove kulture. Primjerice, izdvajanja za plaće zaposlenih u dječjim vrtićima koje financira Grad Karlovac iz poreznih prihoda iznose 3,960.200 eura godišnje, poručio je gradonačelnik. 

Ukoliko bi zaista došlo do ukidanja prireza, Mandić je poručio da bi unutar državnog proračuna trebalo pronaći dodatna sredstva jedinicama lokalne samouprave, prije svega za predškolski odgoj i vatrogastvo, te dijelom i za održavanje komunalne infrastrukture, koje se inače financira iz prihoda komunalne naknade, a koja u slučaju Grada Karlovca nije dovoljna za sve potrebe. 

Mandić vjeruje da će u narednom periodu kroz razgovore i razmjenu mišljenja biti pronađeno najkvalitetnije rješenje kako bi plaće svih zaposlenih u privatnom i javnom sektoru stvarno rasle, a postignuti visoki standardi usluga bili zadržani na tom ili i višem nivou. 

Domitrović: Obveze se nameću, prihodi se oduzimaju

Gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović kazao je za KAportal kako pozdravlja svako porezno rasterećenje građana, međutim, ne ako se ono provodi isključivo na teret gradova i općina koje su već ostale bez dijela prihoda kad je Vlada povećala neoporezivu osnovicu na plaće.

- Ukidanjem prireza ponovno se uzima gradovima i općinama. S druge strane, porastom cijena povećali su se prihodi države od PDV-a. Država bi se mogla odreći ovog povećanja svojih prihoda. Mogla bi rasteretiti građane smanjenjem stope PDV-a, pri čemu bi prihodi države ostali isti. Plaće u javnom sektoru nisu značajno rasle pa se time niti troškovi države nisu bitno povećavali, poručio je Domitrović.

Dođe li do ukidanja prireza, Grad Ogulin će na godišnjoj razini izgubiti oko 1,5 milijuna kuna prihoda, što znači, prema riječima gradonačelnika Domitrovića, toliko novaca bit će manje za, primjerice, održavanje cesta i ostale potrebe lokalne zajednice.

- Grad Ogulin ovaj gubitak može kompenzirati na dva načina. Jedan je da poveća neki od nameta koji je u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, primjerice, komunalnu naknadu. Drugi način je da smanji rashode, primjerice, da manje ulaže u održavanje cesta.

Domitrović je ovom prilikom još jednom podsjetio da je nedavno velik broj prometnica prebačen iz nadležnosti županijskih uprava za ceste na gradove i općine. 

- Tako je na Grad Ogulin prebačeno pet županijskih cesta u derutnom stanju koje je potrebno temeljito obnoviti. Pri tome je na nas prebačen i most u Lomostu koji se raspada. Samo obnova ovog mosta će koštati milijune kuna. Sve više se obveza nameće gradovima i općinama, dok im se istovremeno uzimaju prihodi, dok se s druge strane država ne odriče svojih prihoda koji iz godine u godinu rastu, poručio je Domitrović.

Gradonačelnik Domitrović zaključio je da da će u konačnici to rezultirati sve lošijim standardom života građana jer gradovi i općine neće imati novaca za održavanje infrastrukture, za nabavku radnih bilježnica osnovnoškolcima, naknade umirovljenicima, za stipendije, za udruge, predškolski odgoj, vatrogastvo i ostale osnovne potrebe građana koje su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. 

Izdvojeno


Reci što misliš!