VIJESTI / KARLOVAC

BIO I PROTIV SMANJENJA

Dimitrije Birač: Ukidanje prireza dobra prilika da država preuzme predškolski odgoj i obrazovanje - tu bi dobili značajna sredstva

Dimitrije Birač: Ukidanje prireza dobra prilika da država preuzme predškolski odgoj i obrazovanje - tu bi dobili značajna sredstva

- Kod odluke o posljednjem smanjenju stope prireza na 9 posto bio sam jedini vijećnik koji je glasao protiv. I danas stojim iza onog što sam tada govorio, rekao je Birač.


Na izjavu gradonačelnika Damira Mandića za KAportal o najavljenom mogućem ukidanju prireza reagirao je i gradski vijećnik Nove ljevice Dimitrie Birač.

Kako je on zaključio, gradonačelnik Mandić je u ovoj odluci izrazio bitnu suzdržanost, da ne kaže - protivljenje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Iako je očito da je ova najava pokušaj političkog udara na tri grada (Zagreb, Split, Rijeka) u kojima HDZ nije vlasti, djelomično je to i posljedica popularnog stava i politike velikog broja gradova zadnjih godina da je politički probitačno smanjivati prireze. 
Karlovac tu nije iznimka. Gradonačelnik Mandić je, kao što je izjavio, od 2018. rezao stopu prireza sa 14 na 12 pa na 9 posto. Zbog toga je izostanak prihoda od prireza bio 15 milijuna kuna, rekao je Birač.

Dodaje da se, koliko vidimo, ove godine se očekuje prihod od 2,4 milijuna eura ili oko 18 milijuna kuna.

- Kod odluke o posljednjem smanjenju stope prireza na 9 posto bio sam jedini vijećnik koji je glasao protiv. I danas stojim iza onog što sam tada govorio  - da većina Karlovčana neće osjetiti smanjenje prireza, ali da bi im Grad za te novce mogao indirektno povećati standard preko  poboljšanja usluga koje inače pruža. Zamislite što se, zaključno s ovom godinom, moglo napraviti za 31 - 33 milijuna kuna, kaže Birač.

Rekao je i da mu je tada gradonačelnik objašnjavao da on i Birač imaju različite koncepcije i da zapravo treba ići i prema ukidanju prireza.

- Nije rekao kada naravno, pa je sada neugodno iznenađen. Ipak, političke igre treba ostaviti po strani i ovim putem tražim od gradonačelnika da se javno i dosljedno zauzme za to da država, kad već ide na ukidanje prireza, preuzme predškolski odgoj i obrazovanje. Za Karlovac bi to značilo godišnje 30 - 35 milijuna kuna. Već je odavno vrijeme da se to zatraži, a evo odličnog povoda, zaključio je oporbeni gradski vijećnik.
 

Izdvojeno


Reci što misliš!