VIJESTI / KARLOVAC

ŽUPANIJSKA USTANOVA

U Karlovcu teško do stana, vrtića ali i doma za starije! U Domu Sv. Antun za listu čekanja podnesenih čak 3.946 zahtjeva, iako ova brojka može i zavarati

U Karlovcu teško do stana, vrtića ali i doma za starije! U Domu Sv. Antun za listu čekanja podnesenih čak 3.946 zahtjeva, iako ova brojka može i zavarati
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kako doznajemo od ravnateljice, ovaj veliki broj stoga ipak može i zavarati, jer svega 150 podnositelja zahtjeva navodi da je trenutno zainteresirano za smještaj.

Kako do mjesta u domu za starije i nemoćne, problem je s kojima se susreću brojni naši sugrađani starije životne dobi, a dakako da je najtraženiji i najpoželjniji onaj institucionalni, Dom za starije i nemoćne osobe Sveti Antun kojem je osnivač Karlovačka županija. 

Lista čekanja, odnosno broj podnesenih zahtjeva za smještaj u ovom domu je ogroman, a kako doznajemo od ravnateljice Štefice Ljubić Mlinac, trenutno ima čak 3.496 zahtjeva. Iz toga proizlazi da je na listi gotovo 14 puta više ljudi nego što je kapacitet doma, pa mnogi umirovljenici nažalost neće niti dočekati da postanu korisnici, dok je ipak bolje da im smještaj ni ne zatreba, ako još uvijek mogu samostalno živjeti u vlastitom domu. Kako doznajemo od ravnateljice, ovaj veliki broj stoga ipak može i zavarati, jer svega 150 podnositelja zahtjeva navodi da je trenutno zainteresirano za smještaj. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U Domu za starije i nemoćne osobe Sveti Antun ima smještenih ukupno 225 korisnika te je zaposleno 77 djelatnika. Kapacitet je u potpunosti popunjen. Na listi čekanja za smještaj ima 3.496 podnesenih zahtjeva. Prednost prilikom smještaja imaju podnositelji zahtjeva temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima  njihovih obitelji te korisnici koji se smještavaju temeljem rješenja Zavoda za socijalni rad. Uvažavajući prioritete i/ili  godinu podnošenja zahtjeva, potencijalni korisnici se pozivaju radi realizacije smještaja, kažu nam u ovoj ustanovi.

Oko 150 podnositelja zahtjeva navodi da je trenutno zainteresirano za smještaj. Podnositelji zamolbe za smještaj imaju pravo odgoditi ponuđeni smještaj, te mnogi to i rade ukoliko im nije odmah nužno potreban. 

Ono što naše umirovljenike ipak ponajviše brine su cijene koje baš i nisu male, pa mnogima njihove male mirovine nisu dovoljne da pokriju troškove života u domu.

- Cijena jednokrevetne sobe na stambenom odjelu mjesečno iznosi 396,15 eura , a jednokrevetna soba s balkonom je za 19,91 eura skuplja. Cijena dvokrevetne sobe mjesečno iznosi 359,44 eura. Soba na odjelu njege i brige o zdravlju (trokrevetna soba) mjesečno iznosi 450,57 eura, kažu nam u Domu.

Najvećim dijelom korisnici podmiruju troškove smještaja iz svoje mirovine, ušteđevine i sličnih izvora. Pojedinim korisnicima razliku do pune cijene smještaja pak podmiruju djeca ili netko drugi, a najmanjem broju korisnika dijelom ili u potpunosti se podmiruju troškovi smještaja temeljem rješenja Zavoda za socijalni rad.

Ono što je najzabrinjavajuće, za sada, Dom Sveti Antun nije u mogućnosti povećavati kapacitet smještaja tako da će mjesto u ovoj ustanovi i dalje biti jedno od traženijih u Karlovcu, posebno jer nam je stanovništvo sve starije. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!