VIJESTI / KARLOVAC

POŽELJNI ULAGAČI

Privlači li Karlovac dovoljno investitore? U gradskoj upravi uvjereni da rade dobar posao: Stižu pisma namjere, otvaramo nove zone, ima i interesa za stanogradnju

Privlači li Karlovac dovoljno investitore? U gradskoj upravi uvjereni da rade dobar posao: Stižu pisma namjere, otvaramo nove zone, ima i interesa za stanogradnju
Pixsell/KAportal

U proteklom razdoblju, samo u Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam pristiglo je desetak upita i pisama namjere, te se nakon svakog zaprimljenog upita nastavlja komunikacija s ulagačima.

Privlačenje investitora trebao bi biti jedan od najvažnijih zadataka lokalne samouprave, a upravo je ovo možda i najteži,jer da bi se ulaganje moglo ostvariti treba imati sve potrebne preduvjete. Nitko neće svoj novac uložiti u komunalno i infrastrukturno nerazvijeno područje i tako nepotrebno riskirati. 

Karlovac ima jednu veliku prednost, a to je lokacija s ozbirom da se nalazi na sjecištu puteva, na 45 kilometara do Zagreba, 115 do Rijeke, ali i svega 130 kilometara do Ljubljane. Je li to dovoljno iskorišteno u segmentu privlačenja investitora i otvaranja novih radnih mjesta pitali smo u karlovačkoj gradskoj upravi, kao i što se konkretno radi po tom pitanju. Evo što su nam odgovorili.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Poduzetništvo je za Grad Karlovac od najveće važnosti jer je ono pokretač razvoja koji stvara novu vrijednost i zapošljava ljude. Konkurentno gospodarstvo je i glavni cilj utvrđen svim strateškim dokumentima Grada Karlovca, kažu nam u gradskoj upravi na naš upit.

Smatraju da su važan sudionik u stvaranju što povoljnijeg poduzetničkog okruženja koje treba dati osnovu za razvoj postojećim poduzetnicima, potaknuti otvaranje novih tvrtki te privući nove investicije.

- Zbog toga donosi potrebne dokumente prostornog uređenja kojima se planiraju područja namijenjena gospodarstvu i javnim potrebama koje idu uz gospodarstvo, radi na brzom rješavanju dokumentacije iz nadležnosti Grada, uređenju poslovne infrastrukture, pružanju kvalitetnih komunalnih usluga, davanju potpora mikro i malim poduzetnicima, te stvaranju što kvalitetnijih uvjeta života koji mogu zadržati postojeću i privući novu potrebnu radnu snagu, navode. 

Dodaju da su u izradi prostornih planova prate zahtjeve i inicijative investitora, pa su tako samo u prošloj godini stupili na snagu UPU Pivovara i UPU Poslovna zona Mekušje II etapa. Istovremeno je u tijeku izrada IV. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Karlovca i IV. Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Karlovca u kojima se razmatraju i obrađuju inicijative više gospodarskih subjekata.

- Grad Karlovac svojim odlukama vezanim na davanja koja mu pripadaju nastoji biti što konkurentniji na „tržištu investitora“ te su se vrlo dobrim pokazale odluke da se proizvodne djelatnosti u potpunosti oslobađaju komunalnog doprinosa, prirez smanji s 12 na 9 posto, a stopa poreza na potrošnju s 3 na 2 posto, rečeno nam je još u gradskoj upravi. 

Njihov je posao, dodaju nam da kontinuirano kontaktiraju s potencijalnim investitorima, te za svaki upit pripremaju katalog informacija potreban ulagaču - od katastarskih informacija i onih o prostornim planovima, komunalnim davanjima i poreznim olakšicama, tržištu rada, potporama do potencijalnih lokacija za realizaciju investicije.

- Kada govorimo o privlačenju novih investitora grad Karlovac otvoren je za suradnju i pružanje pomoći svim zainteresiranim poduzetnicima, a to i redovno čini. Na web stranici Grada nalazi se obrazac koji može biti dobar početni korak svim zainteresiranim ulagačima kako bi se kvalitetno mogao pripremiti početni razgovor. Prijem potencijalnih investitora organizira se u najkraćem mogućem roku, kažu nam u Gradu.
 
Kako dodaju, velik interes investitora za poslovanje u Karlovcu u prošloj godini pokazao je projekt Poduzetničke zone Gornje Mekušje, koja je financirana EU i gradskim sredstvima. 

- Deset parcela prodano je za manje od godinu dana. Grad je zonu promovirao informativnim lecima i web stranicom izrađenom posebno za zonu, na kojoj su bile sve informacije za zainteresirane investitore. Parcele je kupilo 7 poduzetnika koji su već započeli realizaciju svojih projekata. Zbog velikog interesa poduzetnika, Grad nastavlja daljnji razvoj zona pa slijedi širenje Zone Gornje Mekušje i  ulaganje i razvoj Poduzetničke zona Selce Karlovac, odgovaraju u gradskoj uprvi.

Ima i interesa za stanogradnju. U prošloj je godinama, dodaju, Grad svojim odlukama o umanjenju komunalnog doprinosa temeljenom na energetskoj učinkovitosti ,te izdavanjem  dokumenata prostornog uređenja i dozvola dobro surađivao s ovim sektorom. 

- Grad Karlovac povezuje i zainteresirane investitore, ovisno o njihovim potrebama, s privatnim vlasnicima koji su Gradu dali odobrenje za davanje informacija o njihovim nekretninama koje bi se mogle privesti poduzetničkoj svrsi. Na ovaj način riješene su pojedine slobodne parcele ili nekretnine u Poduzetničkoj zoni Mala Švarča, Ilovac. U proteklom razdoblju, samo u Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam pristiglo je desetak upita i pisama namjere, te se nakon svakog zaprimljenog upita nastavlja komunikacija s ulagačima. Predstavnici Grada sudjelovali su na nizu okruglih stolova na kojima su prezentirane mogućnosti koje Grad Karlovac nudi potencijalnim investitorima, te sastancima, sajmovima i konferencijama u Zagrebu, Zadru, Dubrovniku, kažu nam još u gradskoj upravi.

Izdvojeno


Reci što misliš!