VIJESTI / KARLOVAC

TISKOVNA STOŽERA CZ

Karlovac sutra očekuje vodeni val, no ne bi trebao prelaziti 800 cm? U Hrvatskim vodama optimistični, nadaju se da ne bi trebalo biti većih problema

Karlovac sutra očekuje vodeni val, no ne bi trebao prelaziti 800 cm? U Hrvatskim vodama optimistični, nadaju se da ne bi trebalo biti većih problema

Zapovjednik Rade je rekao da su trenutno branjene točke na karlovačkom području uzvodno naselje Brodarci i Mala Jelsa na rijeci Kupi, nizvodno od naselja Selce, Gradac, Vodostaj, Mekušje, Husje i Kobilić.

Po predviđanjima Hrvatskih voda i modelima oborina koji su se od jučer smanjili, ne bi trebalo biti većih problema uzrokovanih izlijevanjem rijeka na karlovačkom području. No naravno, ništa se ne prepušta slučaju i sve su službe spremne, dok pripreme i dalje traju tako da je već 15-ak tisuća vreća s pijeskom ugrađeno u takozvane zečje nasipe.

- Prema sadašnjim prognozama vodostaj ne bi trebao prelaziti 800 centimetara što je za grad Karlovac i ovaj sustav koji je dijelom branjen i koji nije branjen, još uvijek prihvatljiv i s tim se možemo nositi. Nadamo se da neće biti bitnijih promjena, pa ćemo vjerojatno taj maksimum doživjeti tijekom ili do kraja sutrašnjeg dana i nadamo se da će tako i ostati, rekao je Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda na tiskovnoj konferenciji održanoj na ŠRC-u Korana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je pojasnio, modeli predviđaju i mijenjaju se, u ranoj fazi ih je teško uskladiti a prognoze su bile i osjetno veće s punim koritima čak i preko 850 centimetara. Dodaje da je varirao i da to nije ništa neprirodno, kao i da je točnu prognozu nemoguće dati za više od 10 - 12 sati unaprijed jer ne možemo znati koliko će kiše pasti. 

Glavni zapovjednik operativnih snaga Civilne zaštite Miroslav Rade rekao je da su na temelju prognoza Hrvatskih voda jučer započete aktivnosti i provođenje zaključaka Stožera Civilne zaštite grada Karlovca.

- Napravljen je privremeni nasip na desnoj obali Korane u centru grada, a danas se nastavlja raspoređivanje napunjenih vreća po mjesnim odborima nizvodno i uzvodno po rijeci Kupi i Korani. Imamo nekoliko branjenih točaka i za sada je po ovim prognozama sve pod kontrolom, rekao je Rade.

- Mi smo od nedjelje imali Stožer i intenzivno djelujemo, jučer smo obišli cijeli teren i dobili informacije o potrebama, dopremili veći broj vreća i najlona. Što se tiče prometnica u ovom trenutku u Selcu na spoju Banija prema PPK su Hrvatske vode imale intervenciju s box barijerama iako nije došlo do izlijevanja vode. U Karasima donji dio, Šiljavić donji dio uz Kupu, Ulica sv. Florijana, u Vukmanićkom Cerovcu, voda na kolniku u naselju Koritinja, rekla je načelnica Stožera CZ grada Karlovca Ivana Fočić.

Dodala je da su uređene alternativne prometnice, gradilišta i prometnice su se prilagodile situaciji, no mole građane za oprez jer dalje pada kiša, pa će se voditi računa i osigurati dežurstva.

Zapovjednik Rade je rekao da su trenutno branjene točke na karlovačkom području uzvodno naselje Brodarci i Donja Jelsa na rijeci Kupi, nizvodno od naselja Selce, Gradac, Vodostaj, Mekušje, Husje i Kobilić.

- Tamo su vatrogasci raspodijelili vreće i pijesak za obranu točkasto do kuća. U gradu imamo dvije lokacije branjene sa zapornicama. U Mušnjakovoj ulici i na Ilovcu, tamo su raspoređene pumpe visokog kapaciteta za obranu. Ostale aktivnosti su u nadležnosti Hrvatskih voda na više lokacija. Imamo završene nasipe u naseljima Logorište, Mala Švarča i Turanj. Tamo imamo nasipe ali se zaobalne vode moraju prepumpavati, kaže Rade.

Dobra vijest dolazi i iz Ogulina gdje se prirodni sifon Đulin ponor još nije počeo puniti, nego čak voda i dalje otječe. 

Izdvojeno


Reci što misliš!