VIJESTI / KARLOVAC
NOVI POTOP

Kupa i Korana i dalje rastu! Obje rijeke u podne su na 835, na snazi izvanredno stanje - tri rijeke se spojile i ugrozile nebranjene dijelove Karlovca

Dobra vijest je da su vodostaji uzvodno od Karlovca već nekoliko sati u opadanju pa ionako ogromne štete neće biti i još veće ukoliko ne bude novih većih vodnih valova.

POGLEDAJTE VIDEO NABUJALE KORANE...

Učitaj nove događaje ()

Na rijeci Kupi također na snazi izvanredno stanje!

 

NAJNOVIJE!

Kupa i Korana i dalje rastu! Obje rijeke u podne su na 835 centimetara.

Kupa ponovo raste! U 11 sati je na 833 centimetra, Korana je na 834! Na snazi je izvanredno stanje - tri rijeke se spojile i ugrozile nebranjene dijelove Karlovca.

Korana je u 10 sati na 832 centimetra, Kupa je ostala na 831 po prvi put stagnira.

U 9 sati na snagu je stupilo izvanredno stanje i na rijeci Kupi čiji je vodostaj dosegnuo 831 cm. Isti je vodostaj i rijeke Korane, na kojoj je izvanredno stanje na snazi već nekoliko sati.

"Podivljala" je i rijeka Mrežnica koja je Korani dala dodatnu snagu, a sve se spojilo u nažalost dobro poznato "karlovačko more" koje ponovo prijeti. 

Kupa je u 8 sati dosegnula razinu vodostaja 828 cm, što je samo dva centimetra manje od razine na kojoj se proglašava izvanredno stanje, koje je već na snazi za rijeku Koranu, čiji vodostaj u 8 sati iznosi 829 cm.

U novije vrijeme obje su rijeke svoje rekordne vodostaje dosegnule u listopadu 2015. godine, kada je Kupa došla do 855, a Korana do 856 centimetara, što je za Koranu i uopće rekordan vodostaj otkako je mjerenja. 

Povijesni rekord na Kupi, pak, iznosi 872 centimetra i seže još u 1939. godinu prije kanala Kupa-Kupa.

Dobra vijest je da su vodostaji uzvodno od Karlovca već nekoliko sati u opadanju pa ionako ogromne štete neće biti i još veće ukoliko ne bude novih većih vodnih valova.

Kako doznajemo s mjesta događaja, potopljen je i konjički klub pa su konji evakuirani s druge strane nasipa.

Korana u izvanrednom stanju, ima poplavljenih!

Kupa i Korana su i ovog puta pokazale svoju ćud, ali i Mrežnica. Možemo samo zamisliti kakva bi situacija danas bila da ipak dijelovi Karlovca uzvodno nisu zaštićeni dosad izgrađenim nasipima u sklopu mega projekta obrane od poplave.

Karlovac naravno još nije zaštićen, a to su nažalost iz prve ruke spoznali stanovnici uz Koranu kod drvenog mosta. Automobili su pod vodom i kuće su ugrožene, sigurno će se kad sve prođe zbrajati šteta. 

Na terenu su i vojnici

Na Korani je još od noćas proglašeno izvanredno stanje, a na terenu je i vojska. Postavljaju se zečji nasipi na Rakovcu kod Ribarske kuće, brani se i lijeva obala rijeke. 

Cesta Karlovac - Duga Resa ipak prohodna

Mrežnica se u Mrzlom Polju ipak malo povukla pa je promet uspostavljen, doduše usporeno uz regulaciju policije. Nadamo se da će se tijekom dana situacija sve više normalizirati.

Kupa nadomak izvanrednog stanja

U svega sat vremena i Kupa i Korana su narasle za još 4 centimetara i sad se nalaze na 826. Korana je još od noćas u izvanrednom stanju, a Kupa je nadomak toga.

Brojne prometnice su zatvorene, voda već ulazi u dvorišta i podrume stanovnika nebranjenih područja. Problemi nisu samo na karlovačkom području, već i na području Slunja, Ozlja i Duge Rese. 

Nabujala Mrežnica izlila se iz svog korita i potopila kamp Slapić, a potopila je i dobar dio vikendica u Belavićima i Donjem Zvečaju.

Brojne prometnice pod vodom

Mrežnica je 30 minuta nakon ponoći je bila na 456 centimenatar, premašivši svoj rekord iz 2014. godine za više od 30 centimetara, te od tada lagano pada ili stagnira i u 4 sati je iznosila 441 centimetar.

Zatvorene su brojne prometnice na karlovačkom području: Brodarci (uz Kupu)
Priselci Donji (trenutno od strane Grduna), Gradac (spojna pored DVDa), 
Gradac (glavna prema Vodostaju - D. Mekušju), Karlovac - Duga Resa.

Zbog vode na kolniku zatvorene su DC-42 u Ogulinu i Oštarijama i DC228 Jurovski Brod-Ozalj. Još od jučer su na karlovačkom području bile zatvorene Gornje Mekušje - Kamensko, Utinja - Manjerovići, Gornje Mekušje - drveni most (iza Aquatike)
Brođani - Brežani, Donje Mekušje - Husje - Kobilić u Donjem Mekušju, Selce – spoj Banija – D36 prema PPK, Karasi – donji dio, Šišljavić – donji dio uz Kupu , Kobilić – donji dio uz Kupu, Ulica sv. Florijana, Vukmanički Cerovac Rilj, D36 u Koritinji.

Od prekjučer Sv. Florijan, Cerovac Vukmanički 002 (kbr.1), Šišljavić 340500 (kbr.172).

 

Učitaj prethodne događaje

Izdvojeno


Reci što misliš!