VIJESTI / KARLOVAC

NAKON POTOPA

Premijer Andrej Plenković stigao u Karlovac, obećao pomoć i utješio stanovnike: "Krive su klimatske promjene, odite na Google i vidite što se događa u Italiji"

Premijer Andrej Plenković stigao u Karlovac, obećao pomoć i utješio stanovnike:

Ovo su enormni vodostaji. Globalni kontekst, klimatske promjene, ono što je nekad bio standard jednom u sto godina se mijenja, zaključio je premijer.

Dok se Kupa i Korana jako sporo povlače i tek su desetak centimetara ispod one razina u vrhuncu vodenog vala koji je prošao noćas, u Karlovac je stigao premijer Andrej Plenković. Stigla su i tri ministra i svi su imali sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, Županije i Grada Karlovca. 

Plenković je naglasio u Karlovcu da u Karlovačkoj županiji, ali i u drugim dijelovima Hrvatske traje obrana od poplave od visokih voda i vodnih valova, no i da je sličan slična situacija i u drugim europskim zemljama, u nekima čak i s drastičnim posljedicama poput 13 poginulih u Italiji. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Želio bih nakon sastanka koordinacije zahvaliti županici, gradonačelniku, ministrima Medvedu, Banožiću, Božinoviću, vojsci, policiji, vatrogascima, civilnoj zaštiti, HGSS-u i svima angažiranima u sustavu domovinske sigurnosti koji su nastojali pomoći i pomažu najugrožemijima. Nažalost, tradicionalno je ovaj prekrasan grad na četiri rijeke i žrtva visokih vodostaja. Dio grada je obranjen, oni dijelovi koji su ranije bili u najgoroj situaciji Mostanje, M. Švarča i Logorište nisu pogođeni, dok drugim područjima ima određenih šteta. Situacija je u ovom trenutku pod kontrolom, pratimo situaciju u drugim područjima, rekao je premijer.

Na novinarski upit je li se na kojim mjestima moglo i bolje reagirati, rekao je da se u Karlovcu gradi sustav i planira za dugoročnu obranu. 

- Izgrađeno je 11 kilometara nasipa, 12 se gradi i još će se deset kilometara graditi. Donijeli smo i poseban Zakon o tome. Poruka je da se suočavamo s vodnim valovima i da se borimo. Ovo su ogromne prirodne nepogode a Vlada je tu i sa svim svojim sastavnicama, izvrsna je koordincija i gradova, županija i svih u sustavu. Sutra će ići izvješće i onda ćemo kao i do sada pomoći pojedinim županijama, rekao je premijer.

- Pogledajte širu sliku, odite na Google i vidite što se događa u Italiji gdje je poginulo 13 osoba - dodao je.
 
Na upit mogu li poplavljeni očekivati naknadu štete, Plenković je rekao da imamo nekoliko razina, prvo u prostornom planiranju treba voditi računa o izazovima, Hrvatske vode imaju karte rizika od poplava, dok moramo imati i element samoprevencije.

- To je broj jedan, dva je da se radi na retencijama, slično će se napraviti ovdje, prirodna retencija koja automatski smanjuje vodostaj korita rijeka, a treće je voditi računa o osiguravanju objekata. Čuli smo da za pojedine lokacije osiguravajuća društva niti ne žele osigurati imovinu, a rizična su područja. Ne žele dati mogućnost da se osiguraju jer znaju rizik, ili daju enormne premije ili uopće ne žele da ih osiguraju, kaže premijer.

Dodaje da treba ulagati u brane i prirodne retencije.

-  Vlada što se tiče pomoći, nakon niza elementarnih nepogoda to činimo non stop, gdje god je bila, u suradnji sa županijama dajemo sredstva i onda oni dalje kanaliziraju prema oštećenima. Ovo su enormni vodostaji. Globalni kontekst, klimatske promjene, ono što je nekad bio standard jednom u sto godina se mijenja, zaključio je premijer.

Županica Martina Furdek-Hajdin kazala je da se pokazalo da dobro rade sve sastavnice nacionalnog sustava domovinske sigurnosti. 

- Dobili smo i moralnu ali i konkretnu pomoć i u ljudima i u sredstvima, što god smo tražili smo dobili, bilo od Ravnateljstva Civilne zaštite, policije, vatrogasaca, vojske. S vlastitim snagama ne bi se mogli oduprijeti. Svi gradovi su bili ugroženi, Karlovac, Duga Resa i Ogulin ponajviše kao i Vojnić, Barilović i Tounj. Nije došlo do ljudskih stradavanja, materijalne štete ima, ali se i pokazalo da područja koja su branjena će biti sigurna. Na našem području od 1974. do 2010. nije bilo poplava, a sustav se počeo graditi 70-ih. Kanal Kupa - Kupa i neizgrađenost sustava, ne možemo vratiti vrijeme ali možemo svaki dan raditi da stignemo zaostatak i izgradimo ga, rekala je još županica.

Za projekt cjelovitog sustava obrane od poplave grada Karlovca kazala je da je to strateški projekt i on se realizira, vrijedan je preko milijardu i sto milijuna kuna za naše područje, pratimo kako se gradi i učinit će nas sigurnim. 

- Evidentirano je oko 300 objekata koji su ugroženi no to ne znači da svi imaju materijalnu štetu, kad se voda povuče, ako bude mogućnost proglašenje elementarne nepogode vidjet ćemo od lokalnih stožera. Mostanje, Logorište i Mala Švarča nisu stradali, a znamo za područje Rečice, Koritinje, sve nizvodno od grada Karlovca i uzvodno Brodarci. U Ogulinu je voda ušla u dvorišta, bilo je ugroza ali voda se povukla i nema štete. Govorimo o pojedinačnim objektima, kaže još Furdek-Hajdin. 

- Danas nam je u fokusu lijevi dio obale Kupe, osigurati stanovnicima hranu vodu, prometnice su zatvorene i naši vatrogasci su stalno na terenu i dostavit će potrepštine ukoliko im trebaju. Poznavajući oni su se već i ranije pripremili za ovakve situacije. Gradski stožer je evidentirao 54 obiteljske kuće gdje je voda ušla u podrume ili dnevne boravke to je razlika, ali, voda je u kućama. U gospodarskim objektima i dvorištima, njih ni ne brojimo jer su brojke ogromne, kaže gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Narednih dana će se, dodaje, krenuti s isušivanjem kuća kojima treba.

- U Karlovcu treba napraviti razliku između branjenog i nebranjenog područja, svi ste vidjeli što znači kad imate zatvoren sustav, stalno ponavljam, danas smo se na tom tragu složili da treba završiti cijeli sustav u o svim mjerama i famozna mjera osam, koja je najključnija. Imamo na terenu otpor stanovnika, iz raznih razloga, ali ova poplava pokazuje da sustav, zidovi, nasipi, protoci, retencije funkcioniraju. Sporna je cijela procedura proglašenja nepogode, vidjet ćemo razmjere štete i s naše strane Grada, pomoći ćemo ljudima u neobranjenom području, zaključio je gradonačelnik. 

Izdvojeno


Reci što misliš!