VIJESTI / KARLOVAC

ZELENILO U PUNOM POGONU

Počela sadnja 40 tisuća komada ljetnog cvijeća u karlovačke cvjetnjake! Znate li koja su dva cvjetnjaka najveća u Karlovcu

Počela sadnja 40 tisuća komada ljetnog cvijeća u karlovačke cvjetnjake! Znate li koja su dva cvjetnjaka najveća u Karlovcu

Cvjetni paun posađen je 2008. godine i od tada se redovito izmjenjuje sadnja ljetnog i zimskog sezonskog cvijeća. Obuhvaća površinu od 120 kvadratnih metara.

- Započeli smo s programom sadnje ljetnica u cvjetnjake na području našeg grada. Krenuli smo sa sadnjom na Korzu, a tijekom ovog i idućeg mjeseca zasadit ćemo 42 cvjetnjaka u različitim dijelovima grada, sveukupne površine 1.272 metra kvadratna, izvijestili su iz karlovačke gradske tvrtke Zelenilo.

Kako napominju, prije sadnje iz cvjetnjaka je bilo potrebno izvaditi ocvalo jesensko cvijeće te pripremiti tlo za nove, svježe ljetnice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Grad Karlovac koji je poznat kao grad zelenila i cvijeća, oplemenjen je i cvjetnjacima koji su oformljeni na više lokacija u gradu. Za svaki cvjetnjak cvjećari tvrtke Zelenilo osmislili su prikladnu cvjetnu kompoziciju koja šarenilom boja uljepšava svaku gradsku četvrt. Ove godine zasadit ćemo ukupno 40.000 komada ljetnog cvijeća među kojima su najbrojnije begonia, salvia, cineraria. Inače, ljetno cvijeće sadi se u  svibnju i lipnju, podsjećaju u Zelenilu.

Zbog velikog broja kišnih dana u travnju i svibnju ove godine, sadnje je ipak u odnosu na prošlu godinu počela 10-tak dana kasnije.

- Ljetnice ćemo saditi u cvjetnjake u gradskim četvrtima i u mjesnim odborima i to na rotorima, na kružnim tokovima, u parkovima i na grobljima. Sve posađene ljetnice uzgojili smo u našim plastenicima. Vrste cvijeća zasađene u cvjetnjacima ovise o izboru i mjestu sadnje. Napominjemo kako se zalijevanje cvijeća u vrućim ljetnim danima obavlja rano ujutro ili noću i to ručno ili automatskim navodnjavanjem. Automatsko navodnjavanje sustavom rasprskavanja je na rotorima u Grabriku, u Meštrovićevoj, Krležinoj ulici, Švarči i Rakovcu, dodaju u gradskoj tvrtki.

Okapanje i pljevljenje cvjetnih gredica, te pinciranje tj. uklanjanje suhih cvjetova i vrhova izvodi se po potrebi, a prihranjivanje radnici Zelenila obavljaju dva puta godišnje.

Dva najveća karlovačka cvjetnjaka su Leptir u Grabriku i Paun u parku kraj Korane. U Zelenilu podsjećaju da je Cvjetni paun posađen 2008. godine i od tada se redovito izmjenjuje sadnja ljetnog i zimskog sezonskog cvijeća. Obuhvaća površinu od 120 kvadratnih metara. Obrasli bršljan koji pokriva cvjetni vrat pauna radnice orezuju te popunjavaju praznine unutar cvjetne instalacije pauna.

Zalijevanje bršljanja obavlja od vrha prema dnu pomoću perforirane cijevi koja se nalazi u zemljanoj strukturi vrata, dok cvjetni rep zalijevamo pomoću cisterni.  Cvjetna kompoziciju Leptira kao i svih drugih cvjetnjaka također se mijenja dva puta godišnje i to sadnjom sezonskog cvijeća u jesen i u proljeće.


 

Izdvojeno


Reci što misliš!