VIJESTI / KARLOVAC

POMOĆ POPLAVLJENIMA

Grad Karlovac pomaže poplavljene obitelji s 300 tisuća eura i sa 120 tisuća poljoprivrednike, Mandić: Smatramo da ima elemenata za proglašenje nepogode

Grad Karlovac pomaže poplavljene obitelji s 300 tisuća eura i sa 120 tisuća poljoprivrednike, Mandić: Smatramo da ima elemenata za proglašenje nepogode
Čitatelj KAportala

Dodaje da će prema Karlovačkoj županiji ići s preliminarnim izvješćem i zahtjevom da da treba proglasiti nepogodu, ali će to i konkretizirati.

U karlovačkoj gradskoj upravi smatraju da su se u zadnjoj poplavi koja je pogodila Karlovac stvorili uvjeti za proglašenje elementarne nepogode, no to će ipak trebati odlučiti u Karlovačkoj županiji, odnosno županica Martina Furdek-Hajdin.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić danas je kazala da ima štete na stambenim i gospodarskim objektima i poljoprivrednim površinama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Šteta je nastala i na prometnicama koje saniramo u najkraćem mogućem roku, djelujemo odmah. Struka se zaista uključila da sve riješimo na najbrži mogući način. Ulegnuće na Rakovcu bi inače zahtijevalo duže vrijeme za projektiranje sanacije, no brzo se reagiralo. Ovaj posao zahtijeva izradu dijelova, armatura i greda koje se ne mogu naći i kupiti odmah. Reagiralo se brzo, kvalitetno i vjerujem da će cijeli posao i sanacija biti napravljena u najkraćem mogućem roku, kazala je zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić.

Ovo, međutim, nije jedino ulegnuće na Rakovcu jer je asfalt propao i kod dućana Gavranović. Dogradonačelnica je rekla da ima i jedno ulegnuće na Drežniku a za oba vjeruje da će se sanirati u najkraćem roku.

- Kod radova na prometnicama najveći dio posla će koordinirati i određivati naš Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i Vodovod i kanalizacija jer su im oštećene instalacije. Kad se utvrdi šteta, a možemo pretpostaviti da je i potres učinio svoje kao i poplave i podzemne vode, na nama je da se borimo s tim i reagiramo što brže, dodala je Fočić.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je da će sutra na Gradskom vijeću tražiti izglasavanje 300 tisuća eura pomoći ljudima kojima su poplavljene obiteljske kuće, te 120 tisuća eura preko Odjela za gospodarstvo za štetu na poljoprivrednim zemljištima. 

- Iako je od povlačenja vode prošlo tek dva dana u Šišljaviću, izgledno je da su se stvorili uvjeti za proglašenje. Treba biti šteta veća 20 posto od izvornog proračuna Grada Karlovca i postoje zakonske procedure, no ključan je element definiranja štete i mi ćemo to odraditi, rekao je Mandić.

Dodaje da će prema Karlovačkoj županiji ići s preliminarnim izvješćem i zahtjevom da  da treba proglasiti nepogodu, ali će to i konkretizirati.

- Štete su velike, vidimo i propadanje prometnica a to je samo jedan dio problema, imamo i klizišta posebno u pokupskom dijelu, ceste su oštećene. Čini nam se po ovome da imamo uvjete za proglašenje nepogode. Ova sredstva za obitelji i poljoprivrednike su inicijalna pomoć, a uvjeren sam da će i Vlada RH pomoći iako ima puno poplavljenih područja.

Izdvojeno


Reci što misliš!