VIJESTI / KARLOVAC

PERSONA NON GRATA?

Na stručni skup u Karlovac stiže učiteljica iz Borova koja je Hrvate u svojoj knjizi nazivala sotonama, Ribić (DP): Ne može biti dobrodošla, Grad mora nešto učiniti

Na stručni skup u Karlovac stiže učiteljica iz Borova koja je Hrvate u svojoj knjizi nazivala sotonama, Ribić (DP): Ne može biti dobrodošla, Grad mora nešto učiniti

- Tu sam se našao prozvan i kao Hrvat, ja sam sotona. Problem je ta gospođa, ona je persona non grata ona ne može biti dobrodošla u Karlovcu, te pitam gradonačelnika što će poduzeti po tom pitanju, rekao je Ribić.

Grad Karlovac će uputiti službeni dopis Agenciji za odgoj i obrazovanje koja u Karlovcu u srpnju organizira državni stručni skup ”Srbi u Drugom svjetskom ratu”, a sve zbog učiteljice iz Borova koja je jedna od sudionica skupa.

Ovo je, naime, potvrdio gradonačelnik Damir Mandić danas na sjednici Gradskog vijeća a nakon što je svoje viđenje o sudionici Snežani Šević iznio vijećnik Domovinskog pokreta Alenko Ribić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je uvodno rekao Ribić, ne radi se o nikakvom širenju mržnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, kao i da se skupovima moraju odrađivati teme i da je tu sve nesporno.

Međutim, kaže Ribić, zbog učiteljice iz Borova koja je inajavljena kao predavač na službenim stranicama Agencije, zvali su ga branitelji iz cijele Hrvatske, a kako bi, dodaje, ukazali na knjigu dotične iz 1996. godine.

- 1996. godine ta učiteljica je izdala knjigu "Putevi nezaborava", posvetila je poginulim borcima, srpskim pobunjenicima protiv Republike Hrvatske. Tamo je pisala, citiram, “2. svibnja 1991. htjeli su u Borovu Selu izvjesiti šahovnicu. U selu, gdje su dvije-tri kuće hrvatske, izvjesiti šahovnicu, simbol srama i užasa, bilo je ravno samoubojstvu. I, Hrvati su izvršili samoubojstvo…”, piše učiteljica u predgovoru knjige.

“Ustaše se uplašiše borbe prsa u prsa jer samo njih deset mogu da kolju jednog Srbina. Zbog toga se okrenuše Vukovaru… Tu su ‘hrabri domoljubi’ vadili djecu iz majčinih utroba, nizali lančić od dječjih prstića, silovali srpske žene i djevojke, odsijecali glave, vadili oči, spaljivali ljude i radili sve ono što samo bolesni um može smisliti. Srbi su morali uništiti sotonu…”, pročitao je Ribić ulomak iz knjige te potvrdio njezinu autentičnost.

- Tu sam se našao prozvan i kao Hrvat, ja sam sotona. Problem je ta gospođa, ona je persona non grata i ona ne može biti dobrodošla u Karlovcu, te pitam gradonačelnika što će poduzeti po tom pitanju, rekao je Ribić.

Gradonačelnik je rekao da Grad Karlovac nitko nije kontaktirao niti za bilo kakvo događanje takvog tipa, iako je lokacija u Karlovcu, kao i da Agencija za odgoj i obrazovanje ih nije dužna to obavijestiti.

- Ovo mi je prvi glas i stvarno držim da na ovaj način, ako će to biti tema tih radionica ili  onda stvarno lagano dovodimo do apsurda priču manjina u RH. Ja u svom radu, i garantiram ne samo s pozicije gradonačelnika nego i uprave, jednako cijenimo sve manjine, tradiciju i povijest. Nastojimo pokazati da ta obilježja njihove tradicije poštujemo, rekao je gradonačelnik.

- Vjerujem da je ovaj tekst vjerodostojan, mislim da Agencija za obrazovanje mora vidjeti tko i što i kako s kim surađuje. Ovo što ste iznijeli, smatram da sam dužan poslati i službeno Agenciji dopis jer ovo nije čuvanje i tradicije povijesti jednog naroda nego klasično huškanje. Domovinski rat je temelj Hrvatske države koji poštuje svoje manjine, kazao je još gradonačelnik s govornice Gradskog vijeća.

Izdvojeno


Reci što misliš!