VIJESTI / KARLOVAC

PET GODINA NA SNAZI

Sklonište za pse u Utinji prenapučeno, psi se napuštaju a vlasnici ostaju nekažnjeni! Matan: Zašto ne provodite zakonsku obvezu kontrole čipiranja pasa?

Sklonište za pse u Utinji prenapučeno, psi se napuštaju a vlasnici ostaju nekažnjeni! Matan: Zašto ne provodite zakonsku obvezu kontrole čipiranja pasa?
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

- Rješenje bi bilo da se kontrola mikročipova odradi temeljito i kako je zakonski određen, u zadnjih pet godina je bilo dovoljno vremena da se to napravi, rekla je Matan.

Već je gotovo pet godina na snazi obveza čipiranja pasa kako bi se moglo utvrditi tko im je vlasnik, no koliko se ta obveza provodi i kontrolira je više nego upitno, jer napušteni psi i dalje u velikom broju pune Sklonište za pse u Utinji, a nitko ne snosi odgovornost za napuštanje životinje što je po slovu zakona također kažnjivo.

Ova tema je aktualizirana i na zadnjoj sjednici karlovačkog Gradskog vijeća gdje je vijećnica Ana Matan (Možemo) pitala do kada će građani Karlovca plaćati postupke nesavjesnih vlasnika pasa ali i nečinjenje od strane gradske uprave.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Oko 250 tisuća eura godišnje se daje za Sklonište za pse, više nego za dječja igrališta. Psi dolaze u sklonište jer nemaju vlasnika, a ne provodi se kontrola čipiranja iako je to obveza od 2018. godine. Do kada će građani plaćati nesavjesne vlasnike i vaše nečinjenje, pitala je vijećnica.

Odgovorila joj je pročelnica Danijela Peris te rekla da je u Skloništu na brizi trenutno 176 pasa i to je okvirni kapaciten, no radi se na tome da se kapacitet poveća za još 20 pasa. 

- U budžetu imamo 235 tisuća eura na godišnjoj razini za zbrinjavanje pasa lutalica kojih je svakog danas sve više. Mikročipiranje i kontrolu provodi Odjel za komunalno redarstvo i oni će se o tome očitovati, kazala je Peris. 

Matan je dodala da se broj pasa u Skloništu u Utinji mijenja ali da je činjenica, kao što je rekla pročelnica, da u njega dolazi sve više pasa.

- Prenapunjeno je, psi ugibaju u velikim brojevima, nisu adekvatno zbrinuti ima ih previše, a Grad Karlovac ulaže prevelika sredstva za zbrinjavanje nezbrinutih pasa. Neka se poduzme nešto. Rješenje bi bilo da se kontrola mikročipova odradi temeljito i kako je zakonski određen, u zadnjih pet godina je bilo dovoljno vremena da se to napravi, rekla je Matan. Dodala je da sve ovo više liči na ono "mi smo na putu za put i imamo proces, ali ne znamo u kojoj je fazi i kad će biti završen", te zatražila konkretne vremenske okvire kad će se to početi rješavati.

- Bitna je i kastracija i sterilizacija. I gradske tvrtke daju novac po svojim natječajima za projekte i ima niz aktivnosti. Molila bih vas da se u budućem razdoblju da se isto uključite da riješimo taj problem i kako bi svi zajedno radili na toj svijesti, da ako imamo životinju da treba brinuti o njoj, samo se nadovezala zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić.

Bit će zanimljivo vidjeti kako se provodi kontrola mikročipiranja pasa kad od gradske uprave zatražimo i konkretne podatke. 

Izdvojeno


Reci što misliš!