VIJESTI / KARLOVAC

POČAST PROFESORU

Na Rakovcu predstavljen mural s likom Teslinog profesora Sekulića: Tesli je približio ono čime se kasnije bavio

Na Rakovcu predstavljen mural s likom Teslinog profesora Sekulića: Tesli je približio ono čime se kasnije bavio

Bio je kompletan profesor koji je svojim radom i sposobnostima približio mladom đaku ono čime se on kasnije bavio i čime smo mi Hrvati ponosni, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Karlovca Marin Svetić

Predstavljen je novi karlovački mural, ovog puta s likom Martina Sekulića, profesora na Kraljevskoj velikoj realki u Rakovcu koji je zainteresirao mladoga Nikolu Teslu za fiziku i elektrotehniku dok je ovaj pohađao tu školu od 1870. do 1873.

Mural je izradio Leonard Lesić po narudžbi Udruge Nikola Tesla Karlovac na višestambenoj zgradi u četvrti Rakovac, nasuprot muralu s likom mladoga Tesle istoga autora. "Htio sam da se konceptualno povežu ta dva rada. Sekulić je proučavao duge, pa sam dugo stavio na mural, a njegovu posvećenost fizici i matematici sam htio prikazati bojama i oblicima", rekao je Lesić na svečanosti kojom je moderirao novinar i publicist Danko Plevnik, koji je osmislio parolu da je u Karlovcu Nikola postao Tesla, a i koji je ustvrdio da je Sekulić valjda jedini profesor koji je za svoj prosvjetni rad dobio ovakvo priznanje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednik Udruge Nikola Tesla Karlovac Mirko Butković je rekao da je Grad Karlovac lani za izradu murala donirao šest tisuća kuna, no da je to bilo nedovoljno pa su donacijama pomogli i Ivan Ivičak, Boris Miculinić, Ivan Stojković, Davorin Katušin, Juraj Katušin i sam Butković, koji se posebno zahvalio predstavniku suvlasnika-stanara zgrade na kojoj je izrađen mural Vladi Pavliću za prikupljanje suglasnosti da se ovo djelo izradi.

Rekao je da će Udruga Nikola Tesla u suradnji s Nikola Tesla Experience Centrom, čija je odgovorna osoba Martina Maruškić Britvec također bila na predstavljanju murala, te Gimnazijom Karlovac na 167. godišnjicu Teslina rođenja 10. srpnja organizirati predavanje "Roboti i djeca", a na 150. obljetnicu Tesline mature 24. srpnja dva predavanja – o razlici mature 1873. i 2023. na karlovačkoj gimnaziji te o Teslinom školovanju i Sekuliću.

"Sekulić je Tesli bio velika inspiracija. Pitanje je kako bi sve izgledalo da njega nije bilo. Bio je kompletan profesor koji je svojim radom i svojim sposobnostima Tesli približio ono čime se Tesla kasnije bavio i čime smo mi Hrvati ponosni. Neka bude inspiracija i današnjim generacijama u Karlovcu, koji ima divne profesore", poručio je predsjednik Gradskog vijeća Karlovca Marin Svetić.

Izdvojeno


Reci što misliš!