VIJESTI / KARLOVAC

NOVI VRELOVOD

Nastavljeni radovi na revitalizaciji vrelovodne mreže u Karlovcu, direktor Gradske toplane Eremić: U 2023 Treba nadoknaditi zaostatak iz prošle godine

Nastavljeni radovi na revitalizaciji vrelovodne mreže u Karlovcu, direktor Gradske toplane Eremić: U 2023 Treba nadoknaditi zaostatak iz prošle godine

Kako se lani nije ispunilo zacrtano, radi se sada maksimalnim intenzitetom, naglašavaju izvođači i ulagač

- Ovo je projekt za sljedećih pola stoljeća i preduvjet da možemo bilo što poduzimati po pitanju grijanja obnovljivim izvorima energije. Osam tisuća građana se grije posredstvom centralnog toplinskog sustava i ovime se pruža sigurnost opskrbe. Ne mogu se drugačije organizirati promet i radovi nego što jesu. Molim sve za razumijevanje, strpljenje i podršku. Unazad tri tjedna se zbog kiša nije moglo raditi. Prošlog tjedna smo svim školama poslali molbu da upozore roditelje da se vodi briga o poštovanju prometne regulacije i da se klinci ne približavaju gradilištima, rekao je  na gradilištu rekonstrukcije vrelovoda gradonačelnik Damir Mandić.

Organizirala ju je Gradska toplana povodom nastavka radova koji se izvode u sklopu projekta "Revitalizacija vrelovodne mreže u Karlovcu", kojemu je ta tvrtka nositelj i koji se provodi od prošle do kraja ove godine, te čija je ukupna vrijednost 133.872.862 kuna, od čega se na prihvatljive troškove odnosi 128.222.862, a koji se s 103.585.047,02 kuna financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prošle godine se zapalo u problem zbog otežane opskrbe materijala uslijed agresije Rusije na Ukrajinu, pa je revitalizirano do sada 5,6 kilometara trase vrelovoda, a ove godine se mora revitalizirati preostalih 9,9.

Direktor Gradske toplane Zdravko Eremić naglašava da se zaostatak 2023. treba nadoknaditi.

- Početkom svibnja je završena sezona grijanja i izvođači su odmah prionuli poslu. Radovi se odvijaju bez većih problema. Nadamo se da smo naučili od prošlogodišnjih iskustava. Sav materijal je nabavljen. Nadamo se da će biti završeni u roku. Provedbom ovog projekta će se nastaviti tehnički preduvjeti za nastavak isporuke toplinske energije, a postojeća mreža je bila izuzetno dotrajala. Provedbom ovog projekta se stvara i mogućnost da u centralni toplinski sustav uvedemo i energiju iz obnovljivih izvora, jer ćemo ga održati, rekao je Eremić.

Zdenko Bojić, predstavnik grupe izvođača većine radova koju čine tvrtke zagrebačke tvrtke Zagreb montaža, BK montaža i ZG Marine, rekao je da se nastavlja s maksimalnim intenzitetom radova.

- Lani je izvedeno 25 posto radova zbog problema s dobavljačkim lancima. U proteklih mjesec dana izvedeno četiri kilometara iskopa, što je trećina onoga što imamo ugovoreno, i zavareno je nešto manje od tri kilometra cjevovoda ili petinu od ukupnih petnaestak kilometara. Radovi se izvode u četiri rajona. Najviše radova se izvodi na Luščiću i u Grabriku. U Novom centru 1, južno i zapadno od državne ceste 6, te u Novom centru 2, koja je uglavnom vezana za Ulicu Tina Ujevića. Planiramo nastaviti s radovima u Celestina Medovića, Ulici kralja Zvonimira, u Ulici Miroslava Krleže te u Ujevićevoj. Još jedan ugovor je vezan za Baniju. Uskoro počinju radovi uz cestu D1. Dobar dio ugovora je vezan za pješačku stazu. Čekamo da Hrvatske ceste odobre regulaciju prometa da započnemo s time. Trenutačno je angažirano više od stotinu radnika. Nadamo se da neće biti nepredviđenih problema. Napominjem da imamo izvrsnu suradnju s gradskom upravom glede planiranja i reguliranja prometa. Molim građanstvo za još malo strpljenja. Trudit ćemo se što manje utjecati na tijek svakodnevnog života u Karlovcu, naveo je Bojić i dodao da je nastavak radova ometala povećana količina padalina.

Procjenjuje da će radovi biti najsloženiji u Ujevićevoj zbog veličine zahvata i trase, te da će ta ulica dva mjeseca biti pod posebnom regulacijom prometa.

- No, isplanirali smo radove tako da u najmanjoj mogućoj mjeri ometamo rad privrednih subjekata i da osiguramo pristup građanima koji tu žive, rekao je Bojić.

Ovim projektom je predviđeno smanjiti gubitke toplinske energije u distribuciji s 15 na 8 posto, a uvodi se i noćni režim rada. Projekt predviđa zamjenu vrelovodnih cijevi na trasi od 15,7 kilometara i ventilskih okana, revitalizaciju opreme na predajnom dijelu toplinskih podstanica i ugradnju upravljačkog sustava za vođenje i nadzor distribucijske mreže "SCADA", zamjenu pumpnih agregata s ugradnjom frekventnih regulatora i revitalizaciju sustava kemijske pripreme vode te ostalo.

Izdvojeno


Reci što misliš!