VIJESTI / KARLOVAC

PRIJE KRAJA MANDATA

Izbor za ravnatelja Zorin doma - treći čin! Na ovom natječaju postoji novina - imenovanje ravnatelja Gradskog kazališta u rukama je gradonačelnika

Izbor za ravnatelja Zorin doma - treći čin! Na ovom natječaju postoji novina - imenovanje ravnatelja Gradskog kazališta u rukama je gradonačelnika

Ukoliko se do 1. srpnja ne obavi razrješenje i imenovanje ravnatelja ustanove, nadležno Ministarstvo razriješit će dužnosti ravnateljicu te imenovati vršitelja dužnosti bez provođenja javnog natječaja, a najdulje na period od godine dana

Gradsko kazalište Zorin dom objavilo je prije dva dana ponovni natječaj za izbor ravnatelja za novo četverogodišnje mandatno razdoblje. U zadnjih 12 mjeseci, to je treći natječaj za izbor prve osobe karlovačkog kazališta.  

Kazališno vijeće je, podsjetimo, prvi natječaj raspisalo 27. svibnja 2022. godine, godinu dana prije isteka mandata sadašnje ravnateljice kako i nalaže zakon. Na natječaj se javila jedna kandidatkinja, no u postupku je utvrđeno da ne zadovoljava uvjete natječaja jer nije priložila dokaz o potrebnom radnom iskustvu u kazališnoj djelatnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Četiri mjeseca kasnije, i u drugom pokušaju izbora, Gradsko kazalište Zorin dom nije dobilo novog ravnatelja. Ovaj puta na natječaj su se javile tri kandidatkinje, dvije prijave bile su potpune, no kandidatkinje nisu ispunjavale formalne uvjete natječaja, dok je treća prijava bila nepotpuna, odnosno kandidatkinja nije dostavila sve dokaze uz potpisanu prijavu.  

Status quo sadašnje ravnateljice?

Cijelo vrijeme propitkivalo se hoće li u novi mandat sadašnja ravnateljica Irena Božičević. Je li neka od tih prijava bila njezina, sadašnja ravnateljica kazala je za KAportal početkom godine da nije, dok na pitanje ima li ambicije za novi mandat odnosno javiti se na sljedeći natječaj, odgovara tek da je to njezina osoba odluka. 

O toj temi, gradonačelnik Damir Mandić bio je kud i kamo konkretniji. Gostujući u KAportalovom Zoom politkonu kazao je kako se sadašnja ravnateljica neće kandidirati iz privatnih razloga, dok je na sjednici Gradskog vijeća krajem studenog prošle godine poručio da "za vođenje jedne takve ustanove letvica mora biti puno viša od onog što smo imali do sada".

Kazao je i da nije Zorin dom u krizi te da će se do kraja mandata sadašnje ravnateljice "taj dio raspetljati". 

Po novom izbor u rukama gradonačelnika

Gradonačelnik je tada javno obznanio i da je dobivao pozive u kojima su ga pojedini tražili podršku odnosno pitali, da li im može garantirati dovoljan broj glasova za mjesto ravnatelja Zorin doma, ali isto tako da Zorin dom ne može biti rezervna opcija za nikog. 

Je li gradonačelnik time demantirao upravo ono što je KAportal pisao u nekoliko navrata, a to da se pozicija ravnatelja čuva za Srećka Šestana, morao je pojašnjavati i gradskim vijećnicima.

- Tko kaže da je gospodin Šestan zainteresiran vratiti se. Postoje i neki drugi ljudi koje cijene Zorin dom i koji imaju ambicije. Znam da ga cijeni i gospodin Šestan, poručio je gradonačelnik na sjednici Gradskog vijeća krajem studenog prošle godine.

Ponovimo kako je bivšem ravnatelju Zorin doma, Srećku Šestanu, mandat intendanta HNK Split "vratila" ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon što mu je splitsko Gradsko vijeće nije podržalo izvješće o ostvarenju programskog i financijskog poslovanja HNK Split za 2021. Na toj funkciji ostaje do ljeta, taman kada bi se saga oko izbora novog ravnatelja u Gradskom kazalište Zorin dom trebala okončati. 

Inače, na sjednicu Gradskog vijeća početkom svibnja promijenjen je status GK Zorin dom. Sukladno novom Zakonu o kazalištima, od sada ravnatelja ustanove imenuje i razrješuje izvršno tijelo osnivača odnosno gradonačelnik na prijedlog Kazališnog vijeće, a ne kao što je bio slučaj do sada Gradsko vijeće. 

Dodajmo i tome da sadašnjoj ravnateljici Ireni Božičević mandat traje do 1. srpnja ove godine.

- Ukoliko u tom roku se ne obavi razrješenje i imenovanje ravnatelja ustanove, nadležno Ministarstvo razriješit će dužnosti ravnateljicu te imenovati vršitelja dužnosti bez provođenja javnog natječaja, a najdulje na period od godine dana, pojasnili su za KAportal iz gradske uprave.

Izdvojeno


Reci što misliš!