VIJESTI / KARLOVAC

Aglomeracija

Grad predstavio popločavanje Radićeve, a Mandić poručio: U Zvijezdi se više neće koristiti ista tehnologija zaštite građevinske jame - talpe više nisu opcija!

Grad predstavio popločavanje Radićeve, a Mandić poručio: U Zvijezdi se više neće koristiti ista tehnologija zaštite građevinske jame - talpe više nisu opcija!

Od 24 ulice u Zvijezdi bit će popločeno njih 14.

Više se neće koristiti talpe za zaštitu građevinske jame u Zvijezdi, izvijestili su u ponedjeljak u Radićevoj za predstavljanja početka popločivanja te ulice direktorica Vodovoda i kanalizacije, karlovačke gradske tvrtke koja je nositelj projekta "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Karlovac – Duga Resa" u sklopu kojega se izvode radovi Katarina Malenica te gradonačelnik Damir Mandić koji je jasno poručio: "Talpe više nisu opcija".

K. Malenica je rekla da su pri kraju izmjene i dopune glavnog projekta za Gambonovu, Bencetićevu i Draškovićevu te da će se započeti s radovima tamo 15. kolovoza primjenom tehnologije mlaznog injektiranja, pa da se time isključuju vibracije koje su korištenjem talpi u Kraševoj imale utjecaj na okolne objekte.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U Kraševoj su korištene talpe i geomehanički nadzor je potvrdio da je to bila ispravna tehnologija, mada se izvodila u teškim uvjetima. U Gambonovoj i Bencetićevoj će se primijeniti tehnologija mlaznim injektiranjem i ona nije mogla biti primijenjena u Kraševoj jer je tamo puno dublji iskop, iznosio je sedam metara, a postoji i bočno spajanje na susjedne objekte – rekla je direktorica.

Nastavila je da se upravo rade kanalizacija u Karasovoj, vodoopskrba u Prešernovoj i Šimunićevoj te Frankopanskoj, priključci u Radićevoj, DTK infrastruktura u Tijesnoj i spomenuto popločivanje.


- Po rješenju Državnog inspektorata od 24. lipnja dopušteni su svi radovi u Zvijezdi – napomenula je K. Malenica.

U Draškovićevoj je ustanovljeno da je kanalizacija u lošem stanju, pa se odustalo od mogućnost da se tamo ne izvode radovi.

- Plan je izmjenama i dopunama glavnog projekta odrediti novu trasu, dvostruko pliću od prijašnje, te neće biti potrebna posebna zaštita građevinske jame. Trasa će se izmaknuti bliže drvoredu i time će se smanjiti utjecaj na okolne objekte i moći će se prometovati uz izvođenje radova. Draškovićeva predstavlja zasebnu cjelinu kanalizacije i ne ovisi o ostalim radovima u Zvijezdi – navela je K. Malenica.

Rade se dopune elaborata za sanaciju šest oštećenih objekata i bit će predani vlasnicima nakon što mišljenje daju konzervatori.

- Oni će biti podloga za projektni zadatak, odnosno izradu glavnog projekta koji će sadržavati geomehaničke radove za ojačanje tla i temelja, konstrukcijske radove na dijelu objekta te završne obrtničke radove. Plan je što prije završiti glavne projekte i započeti obnovu objekata u Kraševoj. Ostale grupe radova se privode kraju i molimo građane za još malo strpljenja – dodala je K. Malenica.

Mandić je rekao da se "na svim grupama na kojima se i dalje radi stanovnici vide da strpljenje i patnja dobivaju smisao jer se asfaltira".

- Odvojena su značajna financijska sredstva za asfaltiranje ulica na rubnim dijelovima grada u kojima nije do sada bilo asfalta i kada sve to zbrojimo u dvije godine riječ je o više od milijun eura ulaganja. Pred nama je najvažniji dio, da se stanovnici priključe na kanalizaciju. Prvi je završen Turanj i tamo se vidi stvarni interes stanovnika. Što se tiče Zvijezde, inspekcija je dala jasne naloge izvođaču i nadzoru što treba učiniti, a i Vodovod i kanalizacija ima svoje obveze. Kad završimo elaborate za sanacije, napravit ćemo korak prema izvođaču da vidimo što treba odraditi – rekao je Mandić.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar je navela da Zvijezda ima 24 ulice i da će 14 biti popločeno te da će se to raditi s napretkom komunalnih radova, a sada prvo od Korza do Cesarčeve.

- Kockama u posebnim bojama su označena mjesta i oblici dijelova fortifikacije koje ostaju zakopani jer je ocijenjeno da bi postavljanje stakla radi prezentacije bilo s financijskog i tehničkog aspekta za sada neprihvatljivo.

- Krajem 2018. i početkom 2019. godine su na ovom prostoru izvršena arheološka istraživanja jer smo imali podatke da se tu nalaze strukture vezane za fortifikaciju i koji su dio velike rekonstrukcije iz sredine 19. stoljeća. U toj rekonstrukciji je Zvijezda promijenila svoju geometriju i izveden je zid s unutarnje strane jarka. Taj zid možete vidjeti u Draškovićevoj. Osim tog na unutarnjem spoju krakova Zvijezde izvedeni su kaponiri. Zbog razvoja Karlovca u trgovačko središte probija se nov prilaz tvrđavi te se kaponiri i most rade istovremeno – navela je S. Kočevar.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!