VIJESTI / KARLOVAC

Uoči 30. kolovoza

Uskoro počinju Dani piva s mnoštvom domaćih izvođača, no je li vrijeme i za ponekog stranog?

Uskoro počinju Dani piva s mnoštvom domaćih izvođača, no je li vrijeme i za ponekog stranog?

U manjem Laškom na srodnom festivalu je praksa angažirati strane glazbenike

Uskoro će se u Karlovcu održavati Dani piva koji, osim piva i jela, nudi i niz koncerata domaćih glazbenih zvijezda, a Grad Karlovac kao organizatora smo upitali zašto se ne angažira i pokoji strani s obzirom na to da je to praksa u manjem Laškom na festivalu "Pivo in cvetje".

Dani piva će se održati od 30. kolovoza do 3. rujna pod pokroviteljstvom Karlovačkog, a nastupit će Baby Lasagna, Miach, Vojko V, Tony Cetinski, Neno Belan & Fiumens, Željko Bebek, Prljavo kazalište, Luka Nižetić, Alen Vitasović, Rimljani Ite Doma, Kawasaki 3P i Peki i Baks.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim slovenskih, hrvatskih, srpskih i bosanskohercegovačkih izvođača, u Laškom su zadnjih godina na njihovom pivskom festivalu koji se odvija pod pokroviteljstvom Laškog nastupali strani izvođači kao što su Parliament-Funkadelic, Europe, Natalie Imbruglia, Tony Hadley... Kao i u Karlovcu, nastupi su za posjetitelje bili besplatni, ali tek do lani kada se odlučilo uvesti ulaznice radi kontrole masa.

Iz Grada Karlovca su odgovorili da su Dani piva "primarno građeni" s domaćim izvođačima i da ih na tržištu ima dovoljno da kvalitetom i atraktivnošću odgovaraju potrebama manifestacije i ukusu publike.


- Nastoji se dati prilika i mladim izvođačima kako bi se dodatno afirmirali i iskušali na velikoj pozornici pred brojnom publikom koju Dani piva već 37 godina privlače – naveli su.

Nastavili su da "nema zadrške" da se strani glazbeni izvođači angažiraju, ako se u budućnosti neki od njih učine prikladnim i ako se osiguraju "svi drugi preduvjeti."

Iz Heinekena Hrvatska su naglasili da podrška domaćim talentima "na tako povijesno značajnom i posjećenom događaju" pomaže umjetnicima da steknu priznanje i jača zajednicu.

- Ako se u budućnosti strani izvođači pokažu prikladnima za brend Dana piva i ispune se svi potrebni uvjeti za njihov angažman, moguće je da se angažiraju, što će Karlovačko pivo kao sponzor koji podupire ovu manifestaciju također podržati – poručili su.

Glazbeni kritičar Igor Jurilj smatra da je popis izvođača ove godine u skladu sa zbivanjima na glazbenoj sceni i da zadovoljava ukusima mladih, sredovječnih i starih te tvrdi da je logično da se dovedu na ovogodišnje izdanje izvođači kao što su Baby Lasagna i Miach, a najviše mu je drago što nastupa EoT iz Karlovca.

- Žao mi je što se do sada u pravilu nije imalo prilike čuti lokalna glazbena imena na Danima piva. EoT ima i međunarodni potencijal i nadam se da će dobiti pristojan termin, a ne neki dnevni kada ih nitko neće čuti – kaže Jurilj.

Drži da Dani piva nisu nužno prikladan kontekst za strane izvođače jer je riječ o festivalu piva, unatoč primjeru iz Laškog.

- Unazad dvije godine je osvježen lajnap, mada je i 2019. bio dobar, a onda je nastupila koronakriza. Uglavnom se uvijek išlo niz dlaku starcima angažiranjem prožvakanih glazbenih izvođača. Loše je kada se ponavljaju uvijek ista imena i da publika ne dobije priliku čuti nešto novo. Od 2004. naovamo, izuzimajući 2005. i 2006., jer za to nisam pronašao podatke, Joško Čagalj Jole je nastupao devet puta, Maja Šuput osam, Jelena Rozga i Miroslav Škoro po sedam, Slavonske lole, Crvena jabuka, Magazin i Prljavo kazalište po pet puta – nastavlja Jurilj.

Ističe da ne očekuje "umjetničku pretencioznost" na "festivalu piva i kobasica". Smatra da bi trebalo razmotriti posebnu pozornicu za lokalne bendove "potpisane, samoizdate i cover".

- Na njima bi i domaća publika, kao i gosti izvan Karlovca napokon imali prilike čuti produkciju koja postoji u gradu, izvođače koji zbog nedostatka strukturirane scene nemaju priliku za javni nastup na domaćem terenu. Imamo definitivno dovoljno imena za popunjavanje rasporeda u trajanju jednog festivala – kaže Jurilj.

Karlovčani često posjećuju koncerte stranih izvođača u nekim gradovima slične veličine, a Jurilj smatra da bi, nevezano za Dane piva, i Karlovac mogao imati takav sadržaj.

- Karlovcu treba festival kao što je onaj koji se održava u Šibeniku na tvrđavi svetog Mihovila i ima bolje pogodnosti za to s obzirom na geografski položaj, no ne postoje inicijativa i kadrovi za tako nešto – ocjenjuje Jurilj.

Izdvojeno


Reci što misliš!