GRAD KARLOVAC

NOVI KVART

Potpisan ugovor za izgradnju vrtića na prostoru nekadašnje dvorane Luščić! Za godinu dana primat će dvije stotine djece

Potpisan ugovor za izgradnju vrtića na prostoru nekadašnje dvorane Luščić! Za godinu dana primat će dvije stotine djece

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je objasnio da je projekt izgradnje vrtića u četvrti Luščić dio šireg plana.

Grad Karlovac je s izvođačem radova CGP iz Novog Mesta potpisao ugovor o izgradnji vrtića na prostoru nekadašnje vojarne "Luščić" te je predviđeno da predškolske godine 2025./26. taj objekt primi dvije stotine djece u četiri jasličke i šest vrtićkih odgojnih skupina.

Izvođač radova ima dvadeset dana za uvođenje u posao po potpisivanju ugovora, a onda 12 mjeseci za izgradnju. Nakon što se vrtić izgradi i nakon što se uradi primopredaja, tridesetak dana će tvrtka TEDING iz Zagreba ugrađivati opremu. Stručni nadzor na projektu je povjeren tvrtki Kontrol projekt iz Klinča Sela, a projektom izgradnje će upravljati tvrtka Growth Strategies iz Zagreba. Ukupna vrijednost ulaganja je 8.747.000 eura. Vrtić se gradi po arhitektonskom projektu zagrebačke tvrtke PO-MARK.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca Ana Hranilović Trubić je objasnila da će se graditi samostojeći jednokatni objekt, parkiralištem sa 69 parkirališnih mjesta i velikim igralištem. Okoliš će se urediti tako da se zadrži postojeća hortikultura. Tlocrtna površina vrtića će biti 2.700 četvornih metara.

- Predviđa se deset dnevnih boravaka s pratećim prostorijama. Svaka će odgojna skupina imati natkrivenu terasu, a cijeli vrtić jednu nenatrkivenu. Na krovu će biti solarna elektrana koja će proizvoditi energiju za potrebu vrtića, a u slučaju proizvodnje viška energije ona će se vraćati u niskonaponsku mrežu. Predviđa se i dizalica topline s podnim grijanjem. To znači da će vrtić biti neovisan i imat će male režijske troškove. Oborinska voda će se koristiti za ispiranje – navela je.


Predsjednik Uprave tvrtke GCP Martin Gosenca je rekao da će biti angažirana iskusna ekipa koja će u roku godine dana završiti posao.

- Zapošljavamo gotovo sedam stotina ljudi i prihodi su nam godišnje veći od dvije stotine milijuna eura. Imamo mogućnosti, znanje i želje da završimo ovaj projekt i da sljedeće godine bude spremno sve da se uđe u vrtić – poručio je Gosenca.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je objasnio da je projekt izgradnje vrtića u četvrti Luščić dio šireg plana.

- Svjesni smo toga da mjesto u vrtiću možda nije jedina, ali je u svakom slučaju najvažnija demografska mjera. Danas je tehnički pregled dječjeg vrtića Rečica, a nadograđuje se i područna škola u Hrnetiću za dodatne predškolske grupe. S ta tri objekta ćemo, vjerujem, ispuniti naš plan da svatko dijete ima mjesto u vrtiću, bez obzira jesu li mu roditelji zaposleni. Nećemo stati s ova tri objekta i razmotrit ćemo i druge modele, a prvenstveno tu mislim na podršku privatnim vrtićima. U narednih pet do deset godina treba zatvoriti cijeli taj naš plan izgradnje i obnove vrtićkih objekata kojega provodimo zadnjih pet ili šest godina – poručio je Mandić.

Dodao je i da je izgradnja vrtića u Luščiću stvarni početak realizacije urbanističkog plana za taj dio grada.

- Uklanjanje nekadašnjih vojnih hala je započelo prije tridesetak dana, što je preduvjet za izgradnju prometnice, a ona je dio šireg projekta s parkom u Grabriku i biciklističkim stazama, što će se financirati iz mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja – naveo je Mandić.

Naglasio je da je od Vlade Republike Hrvatske za projekt izgradnje vrtića u Luščiću dobivemo umalo dva milijuna eura, a za vrtića u Rečici oko osam stotina tisuća.

- Prije tridesetak dana smo kompletirali priču o kolektivnom ugovoru. Ponosan sam na to što su naše odgajateljice zadovoljne. Na razini godine za funkcioniranje svih vrtića Grad izdvaja 6,3 milijuna eura, a od toga 4,750.000 eura za materijalna prava – dodao je Mandić.

Naveo je i da cijena smještaja u vrtićima neće rasti zbog ovih ulaganja.

- Cijena smještaja za jedno dijete iznosi oko 90 eura, a onda se smanjuje s obzirom na broj djece. Nismo dizali cijenu zadnjih sedam godina i to ne namjeravamo učiniti. Materijalna ulaganja iziskuju velika financijska sredstva, ali smo se opredijelili i za kreditno zaduženje. Imamo jedan privatni vrtić. Spremni smo sufinancirati u istom omjeru smještaj u privatnom vrtiću. Ako je netko zainteresiran otvoriti privatni vrtić, neka se javi u gradsku upravu. Ne radi se više samo o mjestu, nego i u kvaliteti boravka – poručio je Mandić.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca Draženka Sila-Ljubenko je informirala da je u gradskim vrtićima ukupno upisano 1.547 djece.

- U ovoj pedagoškoj godini smo upisali oko tristotinjak djece. Ostalo je neupisano šezdesetak djece, a njima oba roditelja ne rade. Nastojimo upisati svu djecu zaposlenih roditelja. Ima još prostora u Rečici za skupinu jasličara, a u jesenskom roku ćemo objaviti ponovljeni poziv – rekla je D. Sila-Ljubenko.

Izdvojeno


Reci što misliš!