VIJESTI / KARLOVAC

ŠTO KAŽU BROJKE?

Koliko se zarađuje kod poduzetnika u Karlovcu? Zanimljivi podaci FINA-e u tom segmentu, u odnosu na dijelove Hrvatske i nije tako loše?

Koliko se zarađuje kod poduzetnika u Karlovcu? Zanimljivi podaci FINA-e u tom segmentu, u odnosu na dijelove Hrvatske i nije tako loše?
foto ilustracija - KAportal/Pixabay

Treća po tom kriteriju je Istarska županija, a već četvrta po redu je Karlovačka županija u kojoj zaposlenici poduzetnika u prosjeku imaju mjesečnu plaću od 992 eura.

Koliko zarađujemo pitanje je od životne važnosti jer nam to utječe na sve segmente u životu. Nije isto raditi dobro plaćen posao i biti zadovoljan primanjima te biti potplaćen, nezadovoljan plaćom ali i poslom što osim niže kupovne moći i standarda sa sobom nosi i razne druge frustracije. Također, razlika je radite li u javnom ili privatnom sektoru, pa jeste li sam svoj "gazda", obrtnik ili poduzetnik ili pak radite za nekog drugog. Sve ima svoje mane i prednosti, no na kraju se sve ipak svede na onu cifru koja do 15. u mjesecu sjedne na tekući račun. 

Financijska agencija (FINA) objavila je podatke i rang listu županija po neto dobiti poduzetnika u 2023. godini a osim ukupnih prihoda i dobiti, tu su i podaci o broju poduzetnika i zaposlenima, ali i prosječnim plaćama koje primaju. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U svim kriterijima dakako je "najjači" Grad Zagreb koji uz to što ima najviše registriranih tvrtki ima i daleko najveći broj zaposlenih. U Zagrebu  je prosječna neto plaća kod poduzetnika 1.175 eura što je za 133 više nego u drugoj rangiranoj Zagrebačkoj županiji. Treća po tom kriteriju je Istarska županija, a već četvrta po redu je Karlovačka županija u kojoj zaposlenici poduzetnika u prosjeku imaju mjesečnu plaću od 992 eura.

Najnižu prosječnu plaću djelatnici kod poduzetnika primaju u Virovitičko - podravskoj županiji, tek 779 eura.


Osim po plaćama, poduzetnici Karlovačke županije su po svemu u drugom dijelu tablice. Po broju poduzetnika nalazi se na 14. mjestu (ima ih 2.712) kao i broju zaposlenih (19.392). U 2023. ukupni prihodi su im iznosili 2,2 milijarde eura (14.), izvezli su robe u vrijednosti od oko 50 milijuna eura (15.), dok im je ukupna dobit blizu 132 milijuna eura (15.).  

Izdvojeno


Reci što misliš!