VIJESTI / KARLOVAC

Ulaganje

Krenula obnova "Dragojle", vrata otvara za točno 15 mjeseci: "Od škole će ostati samo zidovi, a onda ćemo je u potpunosti urediti"

Krenula obnova

Obnovu će izvoditi tvrtka Vacon i njome će se osigurati uvjeti za jednosmjensku nastavu.

Gradska vlast je u Karlovcu najavila je danas početak konstrukcijske i cjelovite obnove zgrade Osnovne škole Dragojle Jarnjević ukupne novčane vrijednosti nešto veće od 8,7 milijuna eura, a u sklopu projekta čiji je završetak predviđen 22. prosinca naredne godine.

Obnovu će izvoditi tvrtka Vacon i njome će se osigurati uvjeti za jednosmjensku nastavu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Voditelj voditelj Odsjeka za razvoj, fondove Europske unije i pametni grad u Upravnom odjelu za gospodarstvo, razvoj grada i fondove Europske unije Grada Karlovca Robert Vodopić je naveo Mehanizam za otpornost i oporavak kao izvor europskih financijskih sredstava i dodao je da je "predmet operacije" cjelovita energetska obnova zgrade, što obuhvaća cjelovitu obnovu građevine, povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje emisije ugljičnog dioksida ne bi li se dugoročno smanjili troškovi održavanja.

- To se postiže minimalnom godišnjom uštedom potrebne energije za grijanje od 50 posto i najmanje 30 posto godišnje ćemo uštedjeti na primarnoj energiji, a to je energija iz obnovljivih i neobnovljivih izvora koja nije podvrgnuta niti jednom postupku pretvorbe – rekao je Vodopić.


Pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša Ana Hranilović Trubić je navela da su započeli radovi na organizaciji gradilišta i da će izvođač idućeg petka ući u objekt.

- Od ove škole će ostati praktično samo vanjski zidovi. Bit će uklonjeno krovište i stavljeno novo, a na zadnjoj etaži će moći biti organizirana nastava, što do sada nije bio slučaj. Bit će porušeni pregradni zidovi kako bi svaka učionica dobila kabinet. Nakon konstrukcijskih zahvata će se mijenjati instalacije vode, struje i strojarskih instalacija. Bit će dograđeno vanjsko stubište i dizalo kako bi objekt bio pristupačan osobama smanjene pokretljivosti, a potrebno je i još jedno evakuacijsko stubište jer je predviđeno da nakon ove obnove škola radi u javnoj smjeni, što znači da će veći broj učenika biti u isto vrijeme u prostoru – rekla je A. Hranilović Trubić.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je zahvalio učenicima i zaposlenicima škole na strpljenju. Naveo je da obnova nije u skladu s prvotnim planom kada se kanilo prvo samo konstrukcijski obnoviti i podsjetio na neuspješan postupak javne nabave.

- Vlada Republike Hrvatske je za ovaj projekt pronašla financijska sredstva, pa imamo sada istodobno konstrukcijsku i cjelovitu obnovu. Tako ćemo dobiti školu za idućih 50 godina koja će biti obnovljena po današnjim standardima i osigurat će se jednosmjenska nastava. Vjerujem da će rokovi biti poštovani i da će svi biti zadovoljni. Vraćanjem u školu možemo napraviti neku veselicu – poručio je Mandić.

Izdvojeno


Reci što misliš!