VIJESTI / KARLOVAC

Toplotni udar

Korisnicima karlovačke Gradske toplane ove ogrjevne sezone deset posto veći računi u odnosu na prošlu: "Nismo dizali cijene dvije godine"

Korisnicima karlovačke Gradske toplane ove ogrjevne sezone deset posto veći računi u odnosu na prošlu:

Direktor Zdravko Eremić je izvijestio da je sustav spreman i pozvao na racionalno korištenje toplinske energije

S novom ogrjevnom sezonom će krajnji korisnici dobiti deset posto veće račune, izvijestio je u petak u Karlovcu direktor tvrtke Gradska toplana Zdravko Eremić i -objasnio da će potrošač koji je do sada plaćao 40 eura, ubuduće plaćati 44 i da će država podmiriti razliku do 60.

Objasnio je da se iznosi tarifnih stavki linearno povećavaju deset posto, da se za proizvodnju nisu mijenjale od veljače 2021., a ostale od 2014.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Zadnje dvije ogrjevne sezone nije bilo povećanja troška za krajnje korisnike grijanja na središnjem toplinskom sustavu jer je Vlada Republike Hrvatske uredbom porast troškova proizvodnje i distribucije toplinske energije, prvenstveno plina, odlučila subvencionirati. Za novu ogrjevnu sezonu je određeno uredbom da se porast troškova prvo nastoji podmiriti povećanjem iznosa tarifnih stavki do deset posto. Ako se takvim povećanjem cijena neće pokriti rashodi, Hrvatska energetska regulatorna agencija će izračunati koliko još to treba pokrivati i Vlada će subvencionirati – dodao je Eremić i pozvao 7.780 korisnika na racionalno korištenje toplinske energije.

Izvijestio je da će se početi grijati kad zahladi i da je sustav spreman.


- Održan je redovni remont postrojenja, vrelovodna mreža je prekontrolirana, napunjena i ozračena, a osigurana je i dovoljna količina prirodnog plina. Toplinske podstanice su spremne. Sustav daljinskog nadzora i upravljanja je u funkciji i spreman. Kako bismo svim krajnjim korisnicima mogli početi isporučivati toplinsku energiju, zamolio bih sve koji i dalje rade na internim instalacijama, da radove privedu kraju. Apeliramo na predstavnike suvlasnika-stanara da provjere stanje internih instalacija i da obavijeste sve krajnje kupce da otvore ventile na radijatorima, da bi se instalacije mogle napuniti i kako bi se pokazala funkcionalnost tih ventila. Rijetko tko je ovog ljeta vodio brigu o tim instalacijama. Dobro je da ih se podsjeti na to i da imamo i mi manje intervencija poručio je Eremić.

Izvijestio je i da se na Rakovcu otklanjaju nedostaci na novom vrelovodu, preciznije na izolaciji, i da to čini izvođač radova Održavanje i izgradnja pogona iz Zagreba o svom trošku.

- Bitno je napomenuti da ti radovi ne sprečavaju početak grijanja niti distribuciju toplinske energije. Izvođač je obvezan dovesti vrelovodnu mrežu u stanje predviđeno projektom. Cijevi su dobro spojene i ne puštaju vruću vodu. Na spojevima je nužna izolacija, no spojevi nisu dobro zabrtvili i ulazi voda izvana. Sustav za detekciju javlja da ima vlage. Ne smijemo preuzeti takav vrelovod, makar kroz njega grijemo. Izvođač mora otkloniti te nedostatke. Ti radovi će biti gotovi do kraja godine, nadamo se – kazao je Eremić.

Izdvojeno


Reci što misliš!