U novom druženju karlovačke pravnice slušale o zakonodavnom okviru koji se odnosi na sport – predavačica Irena Blauhorn

Karlovačke pravnice okupljene u podružnici Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji nastavile su sa svojim edukativno – informativnim predavanjima a ovog ga je tjedna održala karlovačka pravnica Irena Blauhorn i to o zakonodavnom okviru i primjerima u praksi koji se odnose na sport u Republici Hrvatskoj.

– Činjenica koju više nitko ne osporava je da postoji trend nastajanja sve više novih pravnih grana, a jedna od novijih pravnih grana svakako je i sportsko pravo. S obzirom da je sport postao jedna od najlukrativnijih gospodarskih grana svakodnevno se pojavljuju situacije koje zahtijevaju precizno reguliranje odnosa svih koji na bilo koji način sudjeluju u sportu i sportskim natjecanjima, rečeno je na predavanju.

Kako je navela Blauhorn, jedan od boljih primjera dobro strukturirane i dobro organizirane pravne podloge u sportu su arbitražni sudovi pri nacionalnim sportskim savezima u RH koji su autonomni i čiji pravorijeci su temeljem principa arbitraže konačni i pravomoćni njihovim donošenjem, te Vijeće sportske arbitraže i Sportsko arbitražno sudište pri HOO-u kao samostalno i neovisno tijelo za sportsku arbitražu i rješavanje sporova u vezi sa sportom. Vijeće sportske arbitraže odlučuje o zahtjevu za izvanredno preispitivanje odluka sportskih udruga protiv kojih su iscrpljena ili ne postoje druga sredstva pravne zaštite.

– Odluka o sporovima i pitanjima od značenja za izvršavanje zadaća HOO smatraju se osobito: – odluke o stegovnim mjerama i druge odluke u svezi s dopingom; – odluke u stegovnim i drugim postupcima koji znače ili podrazumijevaju dugotrajnu zabranu ili nemogućnost sudjelovanja u športskim natjecanjima i djelatnostima; – odluke koje se odnose na olimpijske kandidate, kao i kategorizirane sportaše; – odluke koje se odnose na načela i ostale uvjete sportskih natjecanja; – druge odluke o pitanjima koja su uređena Statutom. Protiv odluke VSA se može izjaviti žalba arbitražnom sudu u Lausanni (Švicarska), koji će donijeti konačnu odluku o sporu sukladno Kodeksu športske arbitraže. Rok za podnošenje žalbe je 21 dan od dostave odluke, navodi Irena Blauhorn.

Međutim, činjenica je da sport nije samo vrhunski sport, upravo suprotno, najveći dio sporta i sportaša nisu vrhunski sportaši, a veliki dio njih su i djeca okupljena u brojnim klubovima i sportskim udrugama i potrebno je provesti studioznu raspravu koja bi dovela do toga da se svi segmenti bavljenje sportom, od dječjih početaka, preko profesionalnog sporta, pa do amatera svih dobnih skupina kvalitetno normira kako bi svaki sudionik bio adekvatno zaštićen.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest