Za stambene zgrade natječaji za energetsku obnovu uskoro, za kuće se još pregovara s EU jer niti jedna država dosad to nije radila

Natječaji za sufinanciranje energetske obnove stambenih zgrada su u pripremi, dok se za privatne kuće o uvjetima pregovara s EU jer niti jedna država dosad to nije radila.

Izjavio je to na HNS-ovoj tribini o energetskoj obnovi državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, napomenuvši da se s EU pregovara oko uvjeta natječaja jer je sufinanciranje obnove privatnih kuća iz EU fondova moguće tek od prošle godine.

– Do sada niti jedna država članica nije to napravila, stoga smo mi prvi koji pokušavamo napraviti uvjete za fizičke osobe koji će biti olakšani za građane, a da je to prihvatljivo EU. Kada bi se natječaj preslikao sa stambenih zgrada, vrlo mali postotak fizičkih osoba bi mogao uopće aplicirati na natječaj, rečeno je na tribini.

U natječaju iz 2015. godine bilo je obuhvaćeno 12.000 privatnih kuća, a sada Ministarstvo očekuje oko 10.000 zainteresiranih za prijavu projekata na natječaj koji će vjerojatno biti raspisan u nekoliko faza kako se ne bi dogodilo da zbog nedostatka građevinskih tvrtki, materijala na tržištu i sl., ne budu mogli biti ispoštovani zadani rokovi, što je obveza.

Iz HNS poručuju da nastavljaju organizirati tribine o različitim temama pa će nakon ove u Karlovcu, idući tjedan biti u Vojniću, o ruralnom razvoju.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest