Karlovački rotarijanci u Ukrajini: Posjetili groblje poginulih hrvatskih vojnika u 1. Svjetskom ratu iz Karlovačke domobranske pješačke 26. pukovnije

Delegacija Rotary Cluba Karlovac Boris Miculinić, Ivan Ivičak i dr. Mirko Butković u pratnji i uz pomoć karlovačkog Ukrajinca Vladimira Kubinskog, od 4. do 7. svibnja 2018. godine boravila je Ukrajini gdje su potpisali deklaraciju o suradnji tih dviju rotary klubova. S ukrajinske strane deklaraciju je potpisao predsjednik RC Lviv Jurij Melnyk, a s hrvatske, odnosno karlovačke strane. dr. Mirko Butković.

– U Glybivku smo osjetili groblje poginulih hrvatskih vojnika u Prvom svjetskom ratu iz Karlovačke domobranske pješačke 26. pukovnije i Zagrebačke 25. pješačke pukovnije. S nama su bili članovi četiri Rotary kluba iz Lviva. Kad smo stigli na groblje tamo su nas dočekali članovi dva Rotary kluba iz Ivano Frankivska, predsjednica lokalne zajednice, ravnateljica škole, lokalni svećenik i mještani koji su direktni potomci naših vojnika koji nisu poginuli, a ostali su poslije rata i oženili se Ukrajinkama. Prisutan je bio i počasni hrvatski konzul za taj dio Zapadne Ukrajine – priča dr. Butković.

– Potomci se brinu o groblju. Mi smo odali počast poginulim vojnicima, položivši vijenac i zapalivši svijeću na spomeniku. Dirljivo iznenađenje za nas bila je škola koja ima stalnu izložbu o stradanjima naših vojnika 1916. i 1917. Đaci su nam priredili recital u čast poginulim hrvatskim vojnicima – dodaje.

Prije Glybivke posjetili su muzej u blizini Ivano Frankivska gdje su domaćini goste iz Hrvatske upoznali s poviješću tog kraja koji se u šestom i sedmom stoljeću nazivao Hrvatska. Naši preci – Crveni Hrvati, otišli su do Jadrana, Crni Hrvati su otišli u Češku i Slovačku, a Bijeli Hrvati su ostali u današnjoj Galiciji, odnosno u tom kraju.

Kaportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest